Vulin sa vikend odsustva: Ratoborni potezi Prištine, izvršićemo svako naređenje

vulin
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

„Neodgovorni, ratoborni potezi Prištine su pretnja miru i bezbednosti u čitavom regionu“, poručio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin na sastanku u kojem je učestvovao i vojni vrh, kao i da će Vojska Srbije „ispuniti svako naređenje svog vrhovnog komandanta“.

On je na sastanku u okviru Konferencije izaslanika odbrane Srbije, rekao da je prištinska platforma za dijalog sa Beogradom usmerena na njegovo prekidanje i „stvara nikada težu poziciju za postizanje rešenja“, saopštilo je ministarstvo odbrane.

„Svako kome je stalo do mira i do Srba na Kosovu i Metohiji, mora biti zabrinut“, rekao je Vulin na sastanku u Domu garde na Topčideru, kojem su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba.

Ministar vojni, Aleksandar Vulin već nedelju dana prolazi vojnu obuku u kasarni u Požarevcu. Vulin je iskoristio vikend odsustvo, kao i ostali pripadnici rezervnih snaga na obuci, pa je tako prisustvovao današnjem sastanku. U saopštenju ministarstva odbrane navodi se da će u ponedeljak zauzeti svoje mesto u jedinici u kojoj služi.

U drugačijem tonu, odgovorio je danas podsekretar američkog Stejt departmenta, Dejvid Hejl, na pitanje KoSSeva o mogućnosti upravo nasilnih scenarija u rešenju pitanja KiM-a. Tvrdi da do njega od kosovskih i srpskih lidera nisu dolazile poruke koje sadrže retoriku o ratu i nasilju.

“Ono što mogu da kažem je ono na osnovu toga šta sam čuo tokom moje posete i tokom sastanaka: niko nije koristio takve reči. Sve što sam čuo odnosilo se na pronalaženje puta ka miru i stabilnosti. To je ono što sam ja čuo, dok bi sve ostalo bilo uznemiravajuće. Tako da mi je drago što sam čuo to. Mislim da je sada važno da strane razmišljaju o tome kako da pronađu način dolaska do tog cilja. Na tom putu postoji mnogo prepreka i mislim da su obe strane dokazale da su dovoljno jake, a sada je vreme da pokažu da su dovoljno pametne kako bi se nastavilo sa pregovorima.“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.