Uspostavljena električna interkonekcija od 400 KW između Kosova i Albanije

Nova električna interkonekcija od 400 KW između Albanije i Kosova otvorena je juče na ceremoniji na kojoj su u Albaniji prisustvovala dvojica premijera – Isa Mustafa i Edi Rama. Najavljeno je da će se energetsko tržište između Kosova i Albanije dalje širiti ka "drugim zemljama" u  jugoistočnoj Evropi, ali i ka celoj Evropi. Projekat je finansirala nemačka vlada preko Nemačke razvojne banke. Prethodno je deo energetskog puta rađen na Kosovu. Dvojica premijera održala su pre ceremonije i radni sastanak. 

"Ocenjuje se da je ovaj energetski autoput po vrednosti ekvivalentan za obe naše zemlje sa nacionalnim putem, naravno u drugom aspektu razvoja," rekao je Mustafa prilikom puštanja u rad ove veze.

On je istakao i da sa njom, između ostalog, Kosovo i Albanija ispunjavaju svoje obaveze u procesu stvaranja stabilnog energetskog sistema "poput drugih zemalja u regionu i Evropi".

Kosovski premijer je najavio da će se nakon projekta koji se trenutno realizuje na Kosovu –  "Kosova e Re" (Novo Kosovo") – investiciji od milijardu evra –  obezbediti "potpuna stabilnost snabdevanja električnom energijom" uz redovnu i efikasnu distribuciju energije, kao i u oblasti prenosa i razmenu struje sa Albanijom.

Vlade Albanije i Kosova su početkom 2014. godine održale prvu zajedničku sednicu, potpisavši "Deklaraciju o strateškom partnerstvu i saradnji", na osnovu koje se odvija potpisivanje dodatnih sporazuma između dveju vlada, u okviru koje se odvija i saradnja u energetici.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.