Cvijić i istraživački novinari apsolutno jedini element vladavine prava koji građani u Srbiji imaju

Tribina „Napad na Vuka Cvijića – nećemo dozvoliti da se prećuti“, koju su organizovali inicijativa „Nije filozofski ćutati“ i politički nedeljnik Radar, održana je u Amfiteatru Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Na početku tribine okupljeni novinari i građani aplauzom su pružili podršku Vuku Cvijiću, novinaru „Radara“ koji je napadnut u sredu u centru Beograda.

 

Mališić: Ovo društvo će nestati u ovolikom nasilju

Glavna i odgovorna urednica nedeljnika „Radar“ Vesna Mališić ocenila je na početku skupa da će „ovo društvo nestati u ovolikom nasilju u kom smo okruženi“.

Ona je rekla da je Vuk Cvijić preneo da ne želi večeras da se obrati i da „ne želi da bude vest“.

Govoreći o izveštavanju režimskih medija o napadu na Cvijića, Mališić je navela da je nakon napada krenula „inverzija u tipičnom maniru vlasti“.

„Pojedini mediji su objavili da je Vuk Cvijić napao suvlasnika Srpskog telegrafa i krenuli su da spinuju u drugom pravcu“, rekla je Mališić, prenosi N1 pisanje Nova.rs.

Nećemo odustati od toga i tražićemo da se ovaj događaj osvetli do kraja, poručila je Mališić.

„Postoje snimci, moramo naterati sistem da radi i da se vlast odredi prema ovom što se dogodilo, ne zato što se inatimo nego je važno da vidimo kakav je odnos vlasti prema stravičnom nasilju koje se širi u društvu“, kazala je.

Tužiteljka Savović: Oguglali smo na mnoge stvari

Tužiteljka Bojana Savović istakla je na tribini da „verbalne pretnje koje drugo traju prerastaju u fizičke“.

„Ono što me zabrinjava je institucionalno i pravno nasilje. Izostanak sankcije je nešto što mene zabrinjava“, rekla je ona.

„Mi smo svi kao društvo oguglali na mnoge stvari na koje nismo smeli da oguglamo“, dodala je ona.

Marčelo: Država štiti i toleriše nasilje

Marko Šelić Marčelo istakao je na tribini da naša država nije protiv nasilja, već naprotiv.

„Nažalost, naša država jeste nasilje. Država to nasilje inspiriše, toleriše, štiti i hvali“, rekao je Marčelo.

On je pozvao okupljene da otvore pitanje „o tome kako će se braniti od ovoga“.

Ceca Bojković: U velikoj smo opasnosti da postanemo društvo nasilja

Glumica Svetlana Ceca Bojković ocenila je da smo u „velikoj opasnosti da postanemo društvo nasilja“.

„Mi smo u velikoj opasnosti da postanemo društvo nasilja i tome prisustvujemo svakodnevno. Tako da to jeste velika opasnost. Nažalost, takva klima koja vlada u našem društvo stvata to, ali ja mislim da se to može preokrenuti“, istakla je ona.

Policajka iz Valjeva Katarina Petrović najoštrije je na večerašnjoj tribini osudila nasilje, odnosno napad na Vuka Cvijića.

Švarm: Informisanje ravno Severnoj Koreji

Filip Švarm, glavni i odgovorni urednik nedeljnika „Vreme“, istakao je da „svi znamo odakle se emituje nasilje u našoj zemlji“.

On je istakao da tabloidi „nisu za čitanje na javnom mestu“.

„Ovo društvo je nažalost podleglo tom otrovu i mi smo došli revoltirani“, rekao je on.

Švarm je istakao da u Srbiji na delu imamo „informisanje koje je ravno Severnoj Koreji“.

„Postoje samo dve teme – veličanje kulta velikog vođe i lov na izdajnike. To je naše informisanje i tako odrastaju naša deca“, naveo je Švarm.

„Dok god postoje ljudi poput Vuka ima nekog smisla. Ne da najoštrije osuđujem napad na Cvijića, nego ću nastaviti da o tome pišem dok god u ovoj zemlji ne bude pravde“, dodao je on.

Jovanović: Cvijić i istraživački novinari u Srbiji apsolutno jedini element vladavine prava

Profesor pravnog fakulteta Miodrag Jovanović kazao je da, iako ima previše godina da bi imao heroje, njegov heroj je ipak Vuk Cvijić.

FOTO: Nova.rs

„I kad to kažem ne mislim da je on to postao zbog ovog tragičnog događaja, već je to on i cela plejada istraživačkih novinara koji su u Srbiji apsolutno jedini element vladavine prava koji mi imamo. Ne postoji ništa drugo u toj strukturi što bi moglo da podupre tu građevinu koja se uobičajeno naziva vladavina prava. Imamo hrabre tužioce, neki su sa nama večeras, ali nemamo Tužilaštvo kao instituciju. Imamo hrabre sudije, ali nemamo sudstvo koje će da isporuči te pravosnažne presude nosiocima vlasti što suštinski dovodi nas u orvelovsko društvo, u kom su neki jednakiji u drugih, a u kojem neprestano živimo“, istakao je on.

Na tribini su se obratili i urednik „Danasa“ Draža Petrović i Stevan Dojčinović iz KRIK-a.

Pre tribine, na platou ispred Filozofskog fakulteta, održan je skup podrške Vuku Cvijiću.

Tom prilikom, direktor vesti TV Nova Slobodan Georgiev izjavio je da napadi, i fizički i verbalni, na novinare moraju da prestanu.

„Novinari trpe napade svakog dana, verbalne. Pređena je svaka crta pristojnog ponašanja. Danas svako misli da može da kaže novinaru šta hoće, i to dolazi s vrha vlasti, oni promovišu nasilje“, naveo je.

Prema njegovim rečima, slobodno i profesionalno novinarstvo potrebno je kako bismo imali koliko-toliko pristojnu i uređenu državu.

Skup podrške vuk cvijić
FOTO: Printscreen / N1

„Pokušavamo ovde da kažemo da je stvarno dosta! Prestanite s tim, izađite i osudite nasilje, prestanite da budete grubi i nasilni prema novinarima. A mi moramo da ih pritiskamo, nemamo drugi način. Moramo da tražimo podršku od građana, da gledate naš program, da čitate naše novine i da probamo svi zajedno da se izborimo za jedno normalno društvo“.

Nova.rs podseća da je Cvijića na ulici pesnicom u lice udario direktor tabloida „Srpski telegraf“, Milan Lađević.

Nalaz lekara sa Vojno-medicinske akademije (VMA), koja je u sredu, na dan napada, bila dežurna, potvrdio je da je novinar Radara Vuk Cvijić zadobio povrede u predelu vilice sa desne strane.

Cvijić je na VMA otišao nakon što ga je oko 13 časova u centru Beograda, u Kosovskoj ulici, pesnicom udario Milan Lađević, suvlasnik Medijske mreže, u čijem je sastavu i tabloid Srpski telegraf i prorežimski portal Republika.

Povezane vesti:

Beograd: Direktor Srpskog telegrafa Milan Lađević fizički napao novinara Vuka Cvijića

UNS: Napad na Vuka Cvijića nije smeo da se dogodi, osuđujemo ovo nasilje

Otvoreno pismo redakcije Radara povodom fizičkog napada na novinara Vuka CvijićaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.