UNS: Napad na Vuka Cvijića nije smeo da se dogodi, osuđujemo ovo nasilje

Vuk Cvijić
Foto: N1

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je danas napad na novinara nedeljnika „Radar“ Vuka Cvijića.

Cvijić je kazao za UNS danas ga je u Kosovskoj ulici prvo vređao, a zatim i pesnicom u glavu udario direktor „Srpskog telegrafa“ Milan Lađević.

Objasnio je da je prolazio Kosovskom ulicom i da su u kafiću kod broja 18 sedeli Lađević i novinar kom se javio, pozdravio ih je i pitao „kako ste“.

Zatim je, prema navodima Cvijića, Lađević „ustao od stola i počeo da ga vređa, unosi mu se u lice, da bi u jednom momentu čak došlo i obezbeđenje koje se postavilo između Lađevića i njega“.

„On im se obratio i rekao ne brinite se, mi smo kolege“, rekao je Cvijić za UNS.

Zatim se obezbeđenje udaljilo, a Cvijić je, kako je objasnio, napadnut.

„Udario me pesnicom u glavu. Zatim mi se uvredljivo obratio i rekao ‘šta, nećeš da se biješ?`. Rekao sam da ću pozvati policiju. A on je uzvratio: `Reci im da sam gore u redakciji`“, ispričao je novinar „Radara“ za UNS.

Cvijić je, navode iz ovog udruženja, postupio u skladu sa uputstvima Stalne radne grupe za bezbednost novinara (SRG) i napad prijavio policiji i članu SRG Veranu Matiću, koji je odmah došao u Kosovsku ulicu.

„Došla je odmah uz redovnu policiju i ona iz sastava Uprave kriminalističke policije. Vuk je postupio po preporuci SRG, pozvao je SOS telefon na kom se prijavljuju napadi na novinare, a ja sam prijavio slučaj kontakt tački u nadležnom tužilaštvu. Sve smo uradili u rekordnom vremenu što je moglo da se uradi i u skladu je sa mehanizmom koji je ustanovila SRG“, rekao je Matić UNS-u.

UNS je kontaktirao i direktora „Srpskog telegrafa“ koji je, kako navode, negirao da se napad dogodio.

„Sve je slagao“, rekao je Lađević i zamolio UNS da ga kontaktiraju kasnije, ali kako navode, on potom nije odgovarao na pozive.

Iz UNS-a ističu da će informisati javnost o toku ovog postupka.

Beograd: Direktor Srpskog telegrafa Milan Lađević fizički napao novinara Vuka CvijićaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.