Vučina Janković i Nova društvena inicijativa sa jedinstvenim informacionim sistemom rešavaće probleme građana za 48 sati

"Kancelarija gradonačelnika Vučine Jankovića zajedno sa NVO 'Nova društvena inicijativa' radi na izradi elektronske platforme koja će trajno poboljšati odnos između predstavnika opštine Zvečan i građana, kroz veće učešće građana u kreiranju lokalne politike i povećanju odgovornosti lokalne samouprave građanima," ovako je opština Zvečan u predizbornoj kampanji za lokalne izbore na Kosovu saopštila kako će od kraja novembra u novom mandatu, zahvaljujući pomoći gradonačelnikove kancelarije i ove NVO, unaprediti svoj rad "trajno". Projekat finansira mirovna organizacija PAX iz Holandije.

Napredna elektronska platforma biće u stvari jedinstven informacioni sistem u Evropi kojim se u roku od samo 48 sati rešavaju problemi građana. Štaviše, ona će sadržati i sistem “Pitaj gradonačelnika i odbornika".

Pitajte gradonačelnika – odgovara

"Ukoliko imate pitanje koje biste želeli da postavite gradonačelniku ili da uputite komentar ili sugestiju, to će Vam biti omogućeno putem e-platforme," navodi opština Zvečan u objašnjenju ovog servisa kojim se omogućava lakši pristup informacijama gradonačelnika.

Konačno, ovaj jedinstveni informacioni sistem u Evropi imaće i tzv. elektronsku participaciju.

"eParticipacija je termin koji označava upotrebu informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT) u procesima javnog upravljanja. Uglavnom se odnosi na kvalitetniji kontakt između građana i predstavnika vlasti, na način da omogućava komunikaciju bez nužnosti fizičkog prisustva aktera dijaloga," i ovo zvečanska opština i Nova društvena inicijativa nude građanima u samoupravi.

Očekuje se da elektronska platforma bude dostupna građanima Zvečana već krajem novembra 2017. godine, dodaju.

Poziv i drugim organizacijama da podnesu idejne predloge za unapređenje života u Zvečanu 

Takođe ista opština i ista NVO raspisali su i javni poziv za druge organizacije civilnog društva, neformalne grupe i građane za podnošenje idejnih predloga kako da se unapredi život na teritoriji opštine Zvečan.

"Projektnu dokumentaciju možete preuzeti lično na portirnici opštine Zvečan ili u elektronskoj formi na sajtu www.newsocialinitiative.org," saopštila je NVO Nova društvena inicijativa, inače jedna od najmlađih NVO na severnom Kosovu koja je osnovana februara 2017.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.