Vučić: ZSO da proizvodi tri upaljača i dve olovke, pa da Osmani bude zadovoljna

Vučić
FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav

„Najbolje da Zajednica srpskih opština ima pravo da proizvodi kesice za čokoladne bananice i to je to“, ironično je danas predsednik Srbije odgovorio prištinskim zvaničnicima na navode da ZSO ne može da ima izvršna ovlašćenja.

Predsednik Srbije prisustvovao je završetku prve faze izgradnje druge fabrike nemačkog Kontinentala u Kaću. Osim o novoj fabrici, danas je govorio i o Kosovu, te porukama najviših prištinskih zvaničnika.

„Ovo poslednje je tolika glupost da nemam reči“, kazao je danas Vučić komentarišući jučerašnju izjavu kosovske predsednice, Vjose Osmani, da je „Beograd oruđe Rusije za destabilizaciju Kosova i Zapadnog Balakana“.

„Mi se ponosimo svojom nezavisnošću, samostalnošću, mi nismo nikakvo oruđe u rukama Rusije ili bilo koga drugog. Ni Amerike, ni EU, niti bilo koga drugog. Mi smo samostalna i nezavisna zemlja“, kazao je predsednik.

Uz naznaku da je ponosan na politiku koju vodi, precizirao je da je Srbija jedna od retkih nezavisnih i samostalnih zemalja u ovom delu Evrope.

„U našoj zemlji ne odlučuje niko osim nas o tome kakve ćemo političke i ekonomske poteze da povlačimo i na to sam posebno ponosan“, poručio Vučić, uz naznaku da se „samo takvom politikom mogu privlačiti nove investicije, čuvati mir, ponos, dostojanstvo, srce i duša našeg naroda“.

Onima koji ne misle da je to tako, Vučić poručuje ne želi da im odgovara, ali kaže da je služe „bednim trikom“.

„Kad ne znaju šta da kažu protiv Srbije – kažu ‘oni su vezani za Ruse i Kineze’ i to je kao matrica. A mi valjda sad bi trebalo da idemo da trčimo i da se izvinjavamo. Neću nikome da se izvinjavam“, odlučan je srpski predsednik.

Potom je još jednom definisao politiku Srbije.

„Srbija je samostalna i nalazi se na evropskom putu, ali poštuje svoje ruske, kineske, američke prijatelje i sve ostalo“.

Predsednik se danas osvrnuo i na sve češće izjave koje stižu iz Prištine – da Zajednica srpskih opština neće biti formirana, kao i da ZSO ne može da ima izvršna ovlašćenja, jer bi to bio „uvod za stvaranje Republike Srpske“.

Odgovorio je u u ironičnom tonu.

„Najbolje da Zajednica srpskih opština ima pravo da proizvodi kesice za čokoladne bananice i to je to. Eventualno tri upaljača da odštampaju godišnje i dve olovke za Novu godinu da podele, pa da tako Vjosa Osmani bude zadovoljna“, rekao je Vučić.

Poručio joj je da „nema ništa od toga“.

„Ili će ZSO da formiraju sa svim ovlašćenjima o kojima smo razgovarali u Briselu ili ‘hvala Vam – mi svoj posao, vi svoj posao’ pa ćemo se sresti jednog dana'“, kazao je za kraj predsednik Srbije.

Osmani je i danas na sastancima sa zvaničnicima Saveta za nacionalnu bezbednost i Stejt departmenta u SAD, isticala „destabilizujuće tendencije Srbije, i sve opasnije prisustvo Rusije i Kine“.

Ona je takođe, kako se navodi u saopštenju njenog kabineta, i pozvala SAD na podršku Kosovu u borbi protiv tog „opasnog uticaja“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.