Obeležena ktitorska slava Pećke patrijaršije

Foto: Radio Graždevac

U Pećkoj patrijaršiji danas se obeležava ktitorska slava ovog manastira, Sveti Arsenije Sremac, arhiepiskop srpski.

Liturgiju pred oko stotinak vernika služili su vikarni episkop patrijarha srpskog Jerotej, episkop Raško-prizrenski Teodosije i vladika Kirilo uz sasluženje monaha i sveštenstva iz Republike Srpske i eparhije raško-prizrenske.

Među onima koji su došli da upriliče ovaj dan sestrinstvu Pećke patrijaršije je i igumanija manastira Devič Anastasija.

Sestrinstvo Pećke patrijaršije dočekalo je goste kojih je ove godine manje zbog mera protiv koronavirusa.

Prisutni su zajedno sa sveštenstvom posekli slavski kolač.

Vikarni episkop Jerotej je u besedi preneo prisutnima blagoslove patrijarha srpskog Porfirija.

On je u ime patrijarha čestitao slavu sestrinstvu Pećke patrijaršije, preneo pozdrave episkopu Teodosiju, bogoslovima i vernom narodu koji ovde živi.

Slavski kolač za narednu godinu je uzela Jelena Arlov, ćerka predsednika odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorada Arlova.

Jelena Arlov je u izjavi za Radio Goraždevac kazala da se nada da će naredne godine i njen otac biti prisutan na obeležavanju slave.

Milorad Arlov je trebao da bude ovogodišnji domaćin slave na poziv igumanije Haritine, ali je u tome bio sprečen zbog zabrane da uđe na Kosovo, piše Radio Goraždevac.

„Izuzetna čast i ponos da sam još prošle godine dobio blagoslov njegovog preosveštenstva episkopa raško-prizrenskog Teodosija da budem domaćin slave Pećke Patrijaršije, kolevke Srpske Pravoslavne Crkve“, rekao je prethodno Arlov.

Sveti Arsenije Sremac bio je drugi srpski arhiepiskop. Podigao je crkvu Svetih Apostola u Peći odredivši da umesto Žiče bude sedište Srpske pravoslavne crkve.

Radio Goraždevac

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.