Vučić: Znao sam da neće biti ZSO, zato danas razgovaramo o kompromisnom rešenju

Beogradski bezbednosni forum, 18. oktobar 2018., Aleksandar Vučić i Aleksandar Van Der Belen, FOTO: KoSSev

„Nije me bilo strah da posetim Kosovo nakon potpisivanja Briselskog sporazuma. Otišao sam na Sever iako su me ljudi i zviždali i iako je to bio najteži dan u mom političkom životu,“ rekao je danas na Beogradskom bezbednosnom forumu predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Naglasio je da je od „samog početka znao da Albanci neće moći da isporuče Zajednicu.“

Govoreći na panelu, na osmom godišnjem Beogradskom bezbednosnom forumu sa predsednikom Austrije, Aleksandrom Van Der Belenom, koji drugi dan boravi u zvaničnoj poseti Beogradu, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, osvrnuo se i na odnose Beograda i Prištine kao jedan od najbitnijih problema regiona Zapadnog Balkana.

Predsednik Vučić je, govoreći o onome što se 2013. predstavilo kao najveći uspeh pregovaračkih napora u Briselu, Zajednici srpskih opština, danas rekao da je od samog početka znao da do njenog formiranja neće doći.

„Od samog početka sam znao da Albanci neće moći da isporuče Zajednicu i da ih niko na svetu neće primoravati da taj deo sporazuma implementiraju… zato danas razgovaramo o kompromisnom rešenju,“ rekao je Vučić osvrćući se na Prvi sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine iz 2013.

Kako je govorio Vučić posle potpisivanja sporazuma o ZSO

„Mislim da naš narod ima razlog za zadovoljstvo, večeras se uspostavlja Zajednica srpskih opština. Mislim da mnogo možemo da uradimo ako budemo pametni i odgovorni,“ rekao je neposredno nakon potpisivanja Sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom 25. avgusta 2015. u Briselu tadašnji premijer, a sadašnji predsednik Srbije.

„Sada imam poruku za naš narod, pre svega narod na Kosmetu, doneli smo dobre sporazume koji njima garantuju ne samo bezbednost i sigurnost, već i opstanak radnih mesta,“ naglasio je premijer koji je predvodio srpsku delegaciju na tadašnjim pregovorima Beograda i Prištine u Briselu.

„Mislim da smo odličan posao obavili za naš narod, obelodanićemo sve sporazume. Ići ću na Kosovo i Metohiju, u svih 10 srpskih opština, i govoriti našem narodu, i mislim da će biti zadovoljni onim što smo postigli,“ rekao je tada premijer.

Međutim, iako tvrdi da je znao da do formiranja Zajednice neće doći, predsednik se prisetio i sopstvenog obraćanja građanima kada im je saopštio, kako kaže: „Dobili smo nešto“.

„Dobili smo nešto… i rekao sam Severu, upamtite moje reči, mi ćemo se Briselskog sporazuma držati, ali ne i druga strana. I to se i dešava danas, mi smo ispunili naše obaveze, a ZSO ni posle 2.000 dana nije oformljena.“

Zato, smatra srpski predsednik, danas mora da se pregovara o „bolnom kompromisu“, ali kompromisu koji će biti bolan i za Srbe, i za Albance. Iako nije objasnio šta je to kompromisno rešenje, Vučić je, međutim, kritikovao način na koji se kompromisno rešenje promoviše u srpskoj i kosovskoj javnosti.

Dok za sebe tvrdi da je lično „smanjivao očekivanja srpske javnosti“ i to na uštrb sopstvene, ali i popularnosti svoje stranke, njegove kosovske kolege pokušavaju da dobiju na popularnosti govoreći o kompromisnom rešenju.

Popularniji sam i od Miloševića i od Koštunice, a bez ijednog rata

Uprkos svemu, predsednik je podsetio okupljene da je osvojio „pet izbora sa najvećom marginom u istoriji“ i ocenio da je „daleko popularniji i od Miloševića, i od Koštunice, iako nje poveo ni jedan jedini rat“.

Za kraj je dodao da on razume da je Srbima i Albancima potreban mir, ali i da “mnogo Srba, a još više Albanaca” to ne razume.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.