Vučić: "Upodobljavanje" pravnih propisa BG i PR pa ZSO

Dva dana nakon što je srpski predsednik, Aleksandar Vučić, naveo da u Briselskom sporazumu ne piše da će Zajednica srpskih opština biti formirana na osnovu kosovskih zakona, danas nove informacije. Prema implementacionom planu ZSO se formira nakon "upodobljavanja", odnosno izmene pravnih propisa i u Beogradu i u Prištini – poručuje sada Predsednik Srbije. "Pregovarali smo o ZSO zato što imamo različitu vizuru, zato što ne priznajemo nezavisnost Kosova, oni to doživljavaju samo kao svoj državno-pravni okvir i zato smo morali i jedni i drugi da menjamo pravni okvir. Zato je to bilo pitanje kompromisa. A šta ćete kad neki od njih to ne žele da čuju, a i neki odavde to ne žele da čuju" – kaže Vučić.

Potvrda Ustavnog suda Kosova nakon "upodobljavanja"

"Prva tačka implementacionog sporazuma takozvani adjustment of legal framework – dakle, izmene pravnih propisa i u Srbiji, odnosno i u Beogradu, i u Prištini. Dakle, mi moramo i jedni i drugi da upodobimo svoje pravne institute i svoj pravni poredak tome," kazao je dalje srpski predsednik. 

Tek na kraju, kaže – dolazi potvrda Ustavnog suda:

"Dakle, Kosova, koji samo ima da potvrdi, a ne da govori da li je nešto negirano. Sve su promašili i nigde im ne piše da oni imaju pravo da govore u ovom trenutku, već tek posle izmene pravnih propisa."

Dva tumačenja za "Kosovo law"

"A kosovski zakon je uzet, između ostalog, zbog toga što daje neka dobra rešenja i to je čak bila njihova ideja – odatle možete da iskoristite ne znam za komunikaciju preko određenih veća itd – koje mogućnosti ostavlja taj zakon, a ne zbog toga što bi od početka trebalo da bude usklađen sa propisima. Tek nakon izmena propisa, što nedvosmisleno stoji u članu dva, Implementacioni plan tačka jedan i dva, jasno govore o tome," rekao je takođe srpski predsednik. 


Usvajanje propisa po srpskim i kosovskim zakonima danas je pomenuo i američki ambasador u Beogradu, Kajl Skot. 

Odgovarajući na pitanje da li bi ZSO trebalo da bude formirana po Briselskom sporazumu ili kosovskom zakonu, Skot je rekao da je to pitanje kontradiktorno, jer se, kako kaže – u Briselskom sporazumu govori o "usvajanju zakona u skladu sa zakonima Kosova i Srbije". 

Govoreći o propisima, kaže da postoje i "dva tumačenja" za "Kosovo law", koji se navodi i u Briselskom sporazumu o ZSO.  

"Da li se tiče kosovskog zakona o lokalnoj samoupravi, kao što smo mi govorili, ili uopštenim kosovskim propisima. Čak i kada se govori o kosovskim propisima, govori se o budućim kosovskim propisima, jer je elementarna logika, taj zaključak nameće i to ljudi treba da znaju – a šta smo mi onda radili u Briselu? Što bismo mi išli u Brisel? Ako je sve u skladu sa kosovskim zakonima današnjim, oni to mogu danas da osnuju? Što im onda brane da osnuju ZSO ako je u skladu sa kosovskim ustavom?" – upitao je Aleksandar Vučić.

Znaju oni da sam ja u pravu, ne interesuju me šta govore neznalice u Srbiji

"I sve oni to znaju, i znaju oni da sam ja u pravu i znaju oni koliko smo o tome već govorili i pričali. I ne interesuje mene šta govore razne neznalice u Srbiji koje se raduju valjda neuspehu Srbije ili nečemu da Srbija ne može da dobije dobre stvari," kaže Predsednik Republike. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.