Vučić: Ukidamo vanredno stanje na Đurđevdan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će vanredno stanje biti ukinuto 6. maja, na Đurđevdan, a da se policijski čas u Srbiji ukida od četvrtka, 7. maja. Epidemiolog Predrag Kon, koji je sa Vučićem gostovao na Pinku u Hit tvitu, istakao je da kada se i ukine vanredno stanje, epidemija i dalje ostaje proglašena, a samim tim i određene vanredne mere na snazi, prenosi N1.

Odluka o ukidanju vanrednog stanja u sredu će se naći pred poslanicima Narodne skupštine da bi u četvrtak stupila na snagu.

„Idemo u Skupštinu na ukidanje vanrednog stanja, što bi trebalo da bude u sredu, na Đurđevdan. Ako bude objavljeno odmah u Službenom glasniku, u četvrtak bi trebalo da nemamo više policijski čas“, rekao je Vučić.

Vučić je najavio da Ana Brnabić i on, treba da dobiju obrazloženo mišljenje Ministarstva odbrane.

„Tako to ide po proceduri. Onda ide zaključak Vlade, i sa supotpisima Ane Brnabić i mojim, idemo u Skupštinu na ukidanje vanrednog stanja“, rekao je Vučić.

Odluku da ukine vanredno stanje Vučić podupire sa tvrdnjom da su ispunjeni uslovi epidemiologa, a to je da Srbija sedam dana zaredom ima broj pozitivnih na korona virus ispod pet odsto od testiranih i da se smanjuje broj ljudi na respiratorima.

Osim što se zahvalio članovima Kriznog štaba i zaposlenima u medicinskim ustanovama, Vučić je zahvalan i Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA), jer su oni „prebrojali svaku masku koja je ušla u Srbiju“.

Da nisu srpske institutcije bile uspešne sa rigoroznim merama, Srbija je po demografskim karakteristikama bila „predodređena“ da doživi sudbinu Italije, upozorio je Vučić.

Šta je još Vučić rekao, čitajte u:

Moja stranka nije organizovala ispaljivanje vatrometa, ja im ne bih to dozvolio

Kon: Vanredne mere ostaju

Epidemiolog Predrag Kon pojasnio je da se ukidanjem vanrednog stanja ukida policijski čas i angažman Vojske.

„A sve ostalo, sada vraćamo se na početak i nastavljamo gde smo stali nakon vanrednog stanja za koje mislim da je bilo korisno u zaštiti života starijih, i da je dalo rezultate o kojima će se tek pričati i analizirati“, rekao je.

On je naveo da je u stručnom Kriznom štabu bilo razlika o ublažavanju mera za Prvi maj.

Kazao je da su se „kliničari“ u Kriznom štabu, predvođeni pulmologom Branimirom Nestorovićem, zalagali za blaže mere, a da je epidemiološki tim imao „čvrst stav“ o rigoroznijim merama, što je usledilo kompromisom za prvomajske praznike.

On je dodao i da su bili zadovoljeni osnovni razlozi za ublažavanje mera i da je „stekao utisak da nije bilo uobičajenih okupljanja za (prvomajski) uranak“.

Na navode da li je popuštanje mera ovog vikenda dokaz da je struka popustila pred politikom, Kon je rekao da među strukom nije bilo sukoba, već razmene mišljenja, a da je postignut „racionalni kompromis“.

„Ovde nema ničeg od toga, jednostavno nemam šta tu da dodam. To nije istina i to je sve“, izjavio je Kon.

On je naveo da epidemiolozi moraju da imaju dobru saradnju sa vlastima i da je takva saradnja preduslov za dobru odbranu zemlje i stanovništva, kao i da mu „nije bilo lako da izdrži tu vrstu kritike“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.