Vučić: Uhapšeni policajci kazali da im ne radi GPS, a išli su da beru pečurke

Predsednik Srbije je sa Kvintom jutros razgovarao o aktuelnoj krizi na Severu: O novim zabranama ulaska ne samo srpske robe, već i, kako je naglasio – Srba na Kosovo. „Što je presedan par ekselans“, ocenio je. Takođe se razgovaralo o hitnoj deeskalaciji krize na Severu. „Da li ćemo uspeti u tome, ne zavisi od Srbije, jer Srbija nije učinila ništa da eskalira te odnose, ama baš ništa“.

Ovo je kazao na zajedničkoj konferenciji za medije sa slovenačkom predsednicom Natašom Pric-Musar, koja boravi u Beogradu. Upravo Kosovo, odnosno aktuelna situacija i prekinut dijalog, bili su jedna od ključnih tema dva državnika koji svoje odnose ocenjuju veoma dobrim.

Predsednik je ukazao na to da ne treba da se govori „dve strane“, upravo verujući da Srbija nije uzrokovala aktuelnu krizu, ponavljajući ono što je i sinoć kazao, da nijedan Albanac nije ranjen u proteklih pola godine, već šestoro Srba, uključujući i kada je 29. maja došlo do sukoba sa KFOR-om.

Tada je takođe uhapšeno i dvoje Srba dok su pružali pasivan otpor i pri tom, kako tvrdi, pretučeni. Predsednik je pitao Kvintu danas, zašto su R.P. i D.O. „prebijani“, kada i sam KFOR ocenjuje „da ništa nisu krivi“. Nije dobio odgovor na to pitanje, jer, neguju svoje čedo, sa kojim ne znaju šta da rade.

Nasuprot ovoj situaciji, naglasio je da se Srbija kao ozbiljna država, odgovorno ponaša i kada je u pitanju jučerašnje hapšenje tri pripadnika Kosovske policije, te da oni „nisu prebijani“.

Kosovskog premijera Aljbina Kurtija optužio je da krši Vojno-tehnički sporazum, te da je na kraju to sam i priznao, kazavši da su se policajci nalazili na 300 metara od administrativne linije sa Srbijom, s obzirom na to da prema vojno-tehničkom sporazumu moraju da prijave prilazak na kilometar od linije razgraničenja 36 sati ranije.

„Da uzmemo da je Kurti sve rekao istinu, a znamo da govorimo o čoveku kojem je istina sve samo ne draga. Da je sve rekao istinu, on je sam priznao da su pogazili sve norme međunarodnog prava“, kaže Vučić i dodaje:

„Nemaju pravo da budu tu. Ne smeju da budu tu prema vojnom tehničkom sporazumu. A šta ste radili tamo sa dugim cevima? A što ste šetali?“

Predsednik još kaže da iako mogu da pričaju posle šta hoće, uhapšeni policajci su navodno kazali:

„‘Meni ne radi GPS, pa sam tražio pečurke’. Gde si sada pečurke tražio? Nisu oni uhvaćeni na 10 metara naše teritorije da ih je neko čekao u zasedi. Nego mnogo mnogo dalje. A šta radite inače sa dugim cevima? Da ubijete nekog ko je hteo da prebaci koka kolu, ili flašu kisele vode, ili da ih reketirate“.

Nasuprot njima, Aleksandar Vučić kaže da se do sada nikada nije desilo da pripadnici srpske vojske i policije pređu administrativnu liniju, što može da potvrdi i KFOR.

Predsednik Srbije je rekao da je ponudio na uvid snimke o srpskim vojnicima i da su oni od administrativne granice bili udaljeni 19,5 kilometara kopnenim putem, odnosno 5,1 kilometar vazdušnom linijom.

„Spremni smo da dostavimo kompletan uvid, svu evidenciju i policije i vojske, da se sve vidi. Ponudili smo, naša lica koja su uhapsila, da dovedu eksperte, da oni dovedu svoje poligrafiste i da postave dva pitanja – jeste li učestvovali u hapšenju ovih lica? Jeste li ih uhapsili na teritoriji centralne Srbije ili AP Kosova i Metohije? I sva lica su spremna da odgovore na ta pitanja“, izjavio je Vučić.

Kako je istakao, na ovakav način se ponaša ozbiljna država, a ne „kvazi država“ koja „divlja“ tako što „unakazi“ nekog samo zato što im se „ne sviđa“.

Izveštaje o tome šta je još kazao Vučić, a šta slovenačka predsednica, pročitajte u posebnim vestima:

Vučić: Na Severu sve vri, ne mogu noćima da spavam, deca od 12,13,14 godina spremna da poginu, ne mogu Kurtija da trpe

Pric-Musar: Ako dijaloga ne bude, zaista se ne piše dobro, da se formira ZSO


Više o najnovijoj krizi na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici: Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.