Pric-Musar: Ako dijaloga ne bude, zaista se ne piše dobro, da se formira ZSO

Dijalog, još jednom dijalog i dijalog, ne želimo konflikte u regionu Zapadnog Balkana, poručila je iz Beograda slovenačka predsednica.

Pokušavam da razumemem situaciju, ocenila je Nataša Pric Musar, danas u Beogradu nakon razgovora sa predsednikom Srbije.

Slovenačka predsednica potvrdila je da je sa Vučićem „razgovarala mnogo o Kosovu“.

„Predsednik i ja smo zaista više vremena o tome razgovarali i na kraju smo se složili da je potrebno dogovore poštovati i jačati dijalog. Ako dijaloga ne bude, onda se zaista ne piše dobro“, upozorila je.

„Ja sam pravnik. Ne mogu drugačije, nego da apelujem i molim da svi zajedno radimo na vladavini prava. Pacta sun servanda kao jedno od osnovnih pravila u pravu. Nesumnjivo bih volela da što pre dođe do realizacije sporazuma u osnivanju ZSO na Kosovu. To je dogovoreno već 2013, i zaista ne vidim nikakav razlog da do implementacije ne dođe“, kazala je Musar.

Nije na njoj da daje savete svom domaćinu ali misli da se on složio sa njom da se razgovori nastave, smire strasti i ide u pravcu smirivanja konflikata.

„U ovim teškim trenucima za Beograd i Prištinu želim samo da apelujem na sve da je dijalog jedini pravi put do rešenja teških prilika da se situacija smiri. Naravno, za to su potrebne obe strane i Kosovo mora da učini svoj deo posla“, naglasila je slovenačka predsednica.

A pre svega u tom regionu ne želim nove provokacije

Potvrdila je da u oktobru putuje u Prištinu i tamo će sa Vjosom Osmani razgovarati o pozicijama EU i Slovenije.

„Mislim da bi zacrtan put trebalo da bude jasan, to je približavanje Evropi, evropskim vrednostima, vladavini ljudskih prava, jednostavno verujemo u EU. Predsednik Vučić mi je garantovao da i Srbija vidi taj put. Slovenija će vam pružati svu pomoć koja vam je potrebna na tom putu“, kazala je.

Upitana, da li danas bolje razume situaciju na Kosovu nego pre nekoliko meseci kada je preuzela funkciju, slovenačka predsednica je kazala:

„Što se tiče odnosa Beograda i Prištine toliko se praktično svakodnevno novih stvari desi. Naravno da danas u glavi imam mnogo više informacija nego pre pet meseci, ali odnos između Beograda i Prištine mislim da je izuzetno značajan za ukupan region Zapadnog Balkana koji će morati da pokaže koliko smo svi zajedno zreli i Beograd i Priština i Brisel da se napetost smiri“.

Zahvalila se Vučiću na prijatnom i informacijama sadržajnom razgovoru. Istakla je velike sportske uspehe pre svega preko Nikole Jokića, i naglasila da je sport jedno od mnogobrojnih polja koja povezuju Srbiju i Sloveniju.

Podsetila je na to da je 70 odsto saradnje Srbije i trgovinske razmene upravo sa zemljama EU, te da, kako je sam predsednik Srbije istakao, dve milijarde evra vrede te razmene.

Izjavila je i saučešće zbog dve tragedije koje su pogodile Srbiju sa 18 mladih žrtava i 20 ranjenih. Naglasila je da se to moglo desiti bilo gde, te da je u tom smislu: „Važno da svi učinimo sve kako ne bi bilo neprijateljskih reči u medijima i javnosti“.

„Da toga bude što manje. Ja mnogo radim u oblasti dezinformacija i govora mržnje. Mislim da mi u prvom redu treba da uradimo više nego do sada.“

Odnosi su veoma dobri i mogu da budu još bolji, ocenio je predsednik Srbije sa svoje strane.

Povezao je situaciju na Kosovu, uz naglasak da Srbija mora da vodi računa i o vladavini prava i o svom evropskom putu. Ipak je potom, u odgovoru na pitanje konstatovao to da podrška evropskim integracijama ne uživa značajanu podršku građana Srbije.

Izveštaje o tome šta je još kazao Vučić, a šta slovenačka predsednica, čitajte u posebnim vestima:

Vučić: Na Severu sve vri, ne mogu noćima da spavam, deca od 12,13,14 godina spremna da poginu, ne mogu Kurtija da trpe

Pric-Musar: Ako dijaloga ne bude, zaista se ne piše dobro, da se formira ZSO


Više o najnovijoj krizi na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici: Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.