Vučić: U Oluji orlovi najviše lete, male ptice se sakriju, nema pogroma za Srbe

Unapred ću da vam kažem, oni će uskoro da proizvedu istu ovakvu akciju. Oni će da pošalju jedinice u neko albansko mesto da bi rekli da je to u stvari borba protiv korupcije i kriminala i to su im u stvari stranci rekli, da bi mogli da lažu sve vreme – najavio je nove aktivnosti kosovskih vlasti iz Prištine,  u većinski srpskim sredinama Aleksandar Vučić.

Ipak je u istom obraćanju – govoreći za TV Prva, kazao i da: „Novih oluja i bljeska i progona našeg naroda neće biti, niti pogroma iz 2004. Ako je to pretnja i veliki greh, onda sam ja najgrešniji čovek na svetu“.

„Uspećemo da sačuvamo mir i stabilnost, zaštitićemo naš narod“, obećao je Srbima na Kosovu Vučić, dodavši da će Albanci „nastaviti da provociraju“.

On zapravo zna šta je time izgovorio – sebi potpisao, i sa tim nema problem. Naprotiv, veoma je miran, jer, da nije istupio, Albanci bi mogli da ubijaju nekažnjeno Srbe.

Ipak, neće se usuditi da to urade jer znaju da je predsednik veoma ozbiljan kada kaže da će zaštiti srpski narod na Kosovu.

A što se njega tiče – šta to mogu da mu urade, osim da ga mrze?! Ostvario je sve u životu, učestvovao u podizanju Srbije i pri tom doživeo da se Danilo i Vukan poljube. Njemu ništa više ne treba u životu.

„U vreme Oluje male ptice se sakriju i gledaju da se sakriju po svaku cenu svuda, da ih nigde nema, a orlovi tada najviše lete, tako da u teškim vremenima se vidi ko ima hrabrosti, ko ima petlju, a žargonski da kažem, miševi se posakrivaju“, citirao je predsednik velikog Mahatmu Gandija.

„Šta se to mene tiče?! Šta meni može da se desi?! Mogu da me skinu sa vlasti, a ne verujem da smeju na tako otvoren način da to rade. Može da budu na skrivene načine, može da se, ko zna, nešto dugo desi, ali šta to mene briga?! ‘Ajde bre, ne folirajte više nikoga i ne glumatajte da se radi o borbi protiv korupcije i nečeg drugog“, kazao je  Vučić.

Predsednik Srbije tvrdi da ga sa zapada „otvoreno lažu“.

„Lažu sve nas, misle da smo debili. Oni misle da smo svi debili i da mogu da nam prodaju tu priču o borbi protiv korupcije i kriminala. Ne interesuje njih ni korupcija, ni kriminal, jer im je Kosovo Meka i Medina za narko poslove, za celu Evropu i ceo svet i za ISIS. Jedino što ih je briga, to je kako i na koji način da Srbija nema nikakav pristup na Kosovu, da Srbija bude slabija, da se Srbija ograniči, jer im ne treba snažna i jaka Srbija“.

Vidite da potpuno otvoreno govorim iako znam šta me čeka posle toga i šta će da rade protiv mene. Oni misle da smo mi debili i ja razumem Srbe sa Kosova. Odlično ih razumem“.

Ove nedelje u Raški, bilo mu je teško da ih sluša  a ne samo da se i saoseća sa njima. On zna da ga oni podržavaju, kao i aktuelnu srpsku politiku, ali je ipak morao da istrpi kritike za nešto za šta zna da nije kriv.

„Zato što se ti ljudi osećaju očajno i nemoćno. Oni ne traže od mene samo ono što je moja obaveza, već više od toga i doveli su me u nemoguću poziciju“, objasnio je srpski predsednik.

Ipak, nije reagovao zato što je bio u nemogućoj poziciji ili bio emocionalno pogođen. On im je ipak kazao da se ne slaže sa svim što oni misle.

„Jer je to vruća glava, vruće srce. Ja o tome razmišljam godinama, deset godina sam u tome ljudi“. Dovoljno je dugo da zna da  Albanci „varaju na šibicama“ ali su ipak najgori oni drugi.

„Pretnja nije što će da pobiju sam narod. A Srbi čak, i ako bi pomislili da se brane, ne smeju“, navodi predsednik sa daljim obrazloženjem.

„Srbi da ostanu da žive, a da kažu da ne priznaju Kosovo, to je za njih pretnja, da udišu vazduh, a da kažu da Kosovo nije nezavisno, to je pretnja, da piju vodu sa izvora a da kažu da ne piju vodu sa izvora u nezavisnom Kosovu je pretnja. A nije pretnja to kad kažu da ubijaju Srbe! Nije pretnje to što ranjavaju i ubijaju Srbe, to je legitimna akcija“.

Nato nije zaštitio Srbe 8 puta ali jeste pretnja to što on hoće da zaštiti narod, jer, „ako NATO to ne uradi, mi nemamo izbora već da sačuvamo naš narod“, kaže Vučić postavljajući pitanje kako obrana može da bude pretnja?

Vučić je sinoć izlistao 7 upada, kako je objasnio NJSO/ROSU, ili FIT jedinica na Sever. Prethodno je kao objašnjenje da ove jedinice nemaju pravo da to čine predstavio tačku 9 briselskog sporazuma da šefa policije na Severu biraju četiri gradonačelnika u ime Zajednice srpskih opština, te da on „nije bio ovavešten“ da će specijalne policijske jedinice doći.

Citirao je i član 19 kosovskog ustava za koji ga „nije briga“, ali i da se čak i u njemu navodi da „ratifikovani međunarodni sporazumi imaju prava i premoć nad zakonima Republike Kosovo“.

„A oni ne formiraju ZSO da ne bi mogli ni da predlože to uopšte. A onda jasno proističe iz toga da je komandant regiona lice koje je nadležno za rukovođenje poslovima policijskim na Severu. On određuje način angažovanja policijskih jedinica. Da li vi znate da oni ni komandanta regiona nisu obavestili da dođu? Došli su do zuba naoružani da bi hapsili Fantu i Koka Kolu. Nisu obavestili komandanta regiona da će da dođu na Sever?! Pa da im je komandant regiona kazao – ja to neću da uradim, pa da kažete, možda su morali da rade ne znam šta“.

A što se tiče NATO-a, Vučić tvrdi da je na stolu imao izjavu koja je moralo da bude upućena generalnom sekretaru NATO-a zato jer srpska strana nije htela da potpiše briselski a da se prethodno ne potpiše taj papir na kojem se precizira da Priština neće uvoditi snage KBS na Sever bez saglasnosti četiri gradonačelnika i pre svega NATO-a, odnosno KFOR-a.

I oni to sada brutalno krše i kažu – ne, ne, ovo nije vojska. Pa ne, ne, vi nemate pravo da imate vojsku, pa vi ovo zlouprebljavate, gazite rezoluciju 1244

Predsednik svima sa zapada kaže: Kako vas bre nije sramota za to da me pitate bilo šta kad ovako brutalno gazite.

Kako je predstavio akcije specijalnih policijskih jedinica na Severu

*14. januar, 2017, pri dočekvanju voza crkve iz Beograda. „Voz nikad nisu videli, dok smo mi počinili strašno krivično delo što smo uputili voz od Kraljeva do Kosovske Mitrovice“, naveo je predsednik naznačivši da ga nije poslao na Sever jer nije hteo Srbima da pravi problem.

„Je li uvreda srpski manastiri ili to što je pisalo Kosovo je Srbija?! A nama nije uvreda to što na svakom mestu piše Kosovo Republika. Ceo svet je pričao da su Srbi napravili incident, a to su oni iskoristili da bi doveli ROSU sa 17 oklopnih vozila na Sever. To je bilo prvi put“.

*Drugi put je bilo 26. marta 2018, kada su kidnapovali Marka Đurića, bacali na Zemlju sve ljude i to dva dana posle briselskih pregovora i to sve uz saglasnost stranaca, ovih koji mi glume poštenje da bi rekli – nije prošao legalno. Stvarno? Iz našeg ugla i po rezoluciji 1244, prošao je legalno ali je problem u tome što vi mislite da ste bogovi i da imate samo vaš ugao, bez obzira na to koliko bilo protivpravno. Čak i da je stvarno nezavisna država, je li to razlog da ga izubijate?! (Govorio je o strancima, a za „ove u Prištini ga baš briga“).

*29. septembra 2018, 60 pripadnika ROSU u Centar ekologije i sporta u Zubinom Potoku, zato što je Hašim Tači hteo da se vozika čamcem po Gazovodama, zato što su opet imali neke izbore.

*23. novembra 2018, upali su u centar Kosovske Mitrovice, uhapsili četvoricu Srba, pričali da to rade zbog borbe protiv kriminala i hapšenje ubica Olivera Ivanovića, da bi naravno i optužne akte protiv Milana Radoičića i još nekih drugh lica takođe povukli.

*28. maja 2019, je bio peti put nakon hapšenja u Mitrovici i Rudaru, sa 30 oklopnih vozila se upućuju ka Zubinom Potoku. Preko 100 je povređeno i dvoje teže ranjeno.

*Zatim 16. oktobar 2019, došlo je do upada 25 džipova ROSU i 100 pripadnika te specijalne jedinice zbog hapšenje drugih osumnjičenih za ubistvo Ivanovića i uhapsili su dvoje Srba.

*20. septembra 2021, upali su opet zbog registarskih tablica da bi stavljali PROBA tablice. Zar je za probe potrebno oklopno vozilo?!

*I sve tako do poslednjeg „upada“ ove nedelje i to zbog mars čokoladica, fante i koka kole, ali sa jedinim ciljem – da pokažu da mogu da maltretiraju Srbe na Severu.Srbija mora da bude nacrtana kao zlikovac

Sve što je protiv Srba i Srbije, tvrdi predsednik, prihvatljivo je za zapadne zemlje i NATO i uz njihovu podršku ruše Briselski sporazum.

„Kaže komandant NATO-a da kosovske vlasti imaju pravo na antikorupcijsku akciju. Ma nemoj, a što nisu pitali komandanta regiona Sever da sprovede tu akciju. Pa vi znate da to niste zbog toga provodili i to radite sve uz podršku tih stranaca. Eh, kojih stranaca?! Uvek rade uz podršku Kvinte ali su različiti nivoi“, takođe je objašnjavao Vučić.

Konkretno je sada akciju Kosovske policije podržala britanska ambasada.

„Pa javila se ta jedna zemlja sama – Velika Britanija, Sami su se javili i potvrdili. Ja sam pogrešio što sam unapred rekao, trebalo je da ih pustim da oni sami kažu“, navodi dalje Vučić.

Od novijih podataka koje Srbija ima, saopštio je da njihovi (nije precizirao čiji, prim.red.) agenti su juče obilazili položaje oko Dudinog krša, ali nije davao druge detalje.

„Da neće da se porede sa obaveštajnim radom Srbije na Severu, gde je srpsko stanovništvo stopostotno, pa kad se osete ugroženo onda obuku unifrme NATO?!“

Pri svim izgovorenim rečima, kazao je da on želi „najbliže moguće odnose sa Velikom Britanijom“ ali ne onako da ga „prave budalom“.

„I mene, kao i sve druge građane Srbije“, dodao je, naglašavajući da će uvek to da želi jer je Britanija velika i važna sila, a da ne spominje šta je radila Srbiji tokom Prvog svetskog rata.

Ipak je američka ambasada bila 10 puta korektnija, iako podržavaju Kosovo.

I Albance veoma poštuje i ceni, ali oni nisu mnogo jaki, već im zapad pruža neku snagu.

„Ali došli neki Srbi i da, kad ih saterate u ćošak, da koristim neku britansku vojnu doktrinu sateran pacov u uglu, branite se sa sve četiri noge, nisu vam ostavili prostor, ne daju vam parče sira, ne možete da se sklonite nigde. Šta da radimo više, nemamo mi te puške“.

A to je NATO puška, odnosno kalibar 5. 56 sa kojim su albanski specijalci, tvrdi, pucali po masi, ali sa kojim je ubijen Oliver Ivanović, no on ipak ne dovodi u vezu ubistvo sa pucanjem u masu.

Pokazaću razliku između orla u oluji i malih ptica i da ne kažem tih divnih stvorenja miševa

Još jedna zemlja nema korektan odnos prema Srbiji – Hrvatska, opisuje dalje predsednik,nakon čega je rastumačio šta se dogodilo u vojnoj kasarni u Raški, zbog čega je grizao usnu, a čemu su se podsmevali.

„Posvađali su se ovi naši momci koji su postavljali barikade sa direktorom Trepče Buckom Dimkićem i osećao sam se neprijatno jer sam video da se stvara na ivici incidenta. Želeći da se to prekine, grizao sam usnu, naravno. Šta je trebalo da uradim? Trudio se da smirim da ne dođe do toga. Oni su rekli da to pokazuje da Vučić, kada nije u centru pažnje, da je nervozan, histeričan, iako sam bio potpuno miran i saslušao svakog od njih“ kazao je Vučić tumačeći kritičke napise u regionu o njegovom ponašanju u kasarni Vojske Srbije u Raški.

Baš takve napise, koji su zapravo nastali u „tajkunskim medijima“ u Srbiji, tumači kao izraz očaja i nemoći i ogoljenu mržnju.

„Jer to pišu oni koji su se krili pod stolom i vezivali pertle. Krili se kada su nam ubijali ljude, palili naše manastire i lomili krstove tokom 2004“, ponovio je sintagme o pertlama, stolu i manastirima.

„Oni kažu Vučiću ovo odgovara zato što hoće da stvori Zajednicu srpskih opština. Pa ja neću, mora da se stvori ZSO, to je dogovoreno i za to postoji međunarodno pravni ugovor koji se naziva Briselski dogovor. A vi zapravo pokazujete i to kao članica EU da ste protiv provođenja međunarodno pravnih normi, protiv onoga što je potpisala EU i da sam kriv zato što zapravo želim da se provede u delo potpisan akt i od strane predstavnika EU“.

„Sve što je Srbija snažnija to je uvek protiv interesa Hrvatske, naglasio je predsednik. „Onda sam i ćorguz i picousti i ovakav i onakav, to je sve u redu, čak i ludak ovakav i onakav, Hrvatsku u BDP stiže“.

A na sve to, on misli da Srbi treba da reaguju mirnije i drugačije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.