Nacionalni dan knjige obeležen u Kosovskoj Mitrovici

FOTO: KoSSev

Raznim aktivnostima u organizaciji gradske biblioteke „Vuk Karadžić“, posebno za najmlađe sugrađane, danas je u Kosovskoj Mitrovici obeležen Nacionalni dan knjige.

Predstavnici ove biblioteke jutros su dočekali učenike Osnovnih škola „Sveti Sava“ i „Branko Radičević“ iz Kosovske Mitrovice.

Poveli su ih u obilazak, objasnili im kako i gde se knjige čuvaju, kao i proceduru učlanjenja i istakli značaj čitanja knjiga.

Program obeležavanja ovog, za sve čitaoce i ljubitelje knjige, važnog dana započet je intoniranjem srpske nacionalne himne.

FOTO: KoSSev

Događaju su prisustvovali ljubitelji knjiga, članovi biblioteke, kao i predstavnici raznih institucija.

Radnica biblioteke, Bratislava Radovanović, obratila se na početku publici i poželela im dobrodošlicu, podsećajući sve prisutne na važnost čitanja:

„Veličanjem knjige na današnji dan ističemo značaj znanja o svemu, a prvenstveno o tome ko smo, gde smo i kuda idemo“, kazala je.

Zahvalnice najvernijim članovima i prijateljima biblioteke

Najvernijim prijateljima biblioteke i najstarijim i najodanijim čitaocima, direktor Nikola Elezović – uručio je zahvalnice.

Zahvalnice su i za podršku, pomoć i prijateljstvo dobili predsednik privremenog organa Kosovska Mitrovica, Ivan Zaparožac, načelnik školske uprave Blažo Dragović, direktor Ustanove za sport i omladinu Petar Trajković, direktor Kulturnog centra „Dragica Žarković“ Saša Vučić, direktor gradskog muzeja Vladimir Antić, predstavnici osnovnih škola „Sveti Sava“ i „Branko Radičević“.

Posebnu zahvalnost izrazili su Milošu Radoviću za pomoć i podršku u organizaciji ovog događaja, kao i Jovani Jokić koja se publici obratila recitalom pesme Miroslava Mike Antića – „Plava zvezda“.

Kviz znanja, pehari, zahvalnice i članske karte za osnovce

U daljem programu, pažnja je najviše usmerena na najmlađe, za koje je bio organizovan kviz znanja.

Kviz se sastojao od sedam igara – „Ponuđeni odgovori“, „Prepoznajte fotografiju“, Tačno-netačno“, „Asocijacije“, „Čuvaj se minusa“ i „Izazov“.

Podeljeni u dve ekipe učenici osnovnih škola, završili su ovaj kviz sa nerešenim rezultatom, pa tako su pehare i zahvalnice za učešće dobili svi.

U pratnji svojih učitelja i učiteljica, deca iz ovih škola su navijala za svoje drugare, a kasnije su im podeljene članske karte biblioteke, kao i slatkiši i sokovi.

Kviz je osmišljen kako bi deca shvatila važnost čitanja, objasnila je Radovanović:

„Osmislili smo kviz znanja u kojem su deca mogla da kroz različite igrice spoznaju važnost čitanja knjige i uopšte izgradnju njih kao ličnosti“.

Zahvalila se svima koji su danas prisustvovali manjoj manifestaciji, čiji je cilj bio da svi zajedno istaknu značaj čitanja knjiga.

„Danas su tu sa nama bili čak i naši penzioneri, najstariji čitaoci i njima smo dodelili zahvalnice. Ideja nam je bila da obuhvatimo sve ljude, i one najstarije i najmlađe, i pošaljemo jednu istu poruku da je jako lepo i bitno da se knjige čitaju“, poručila je Radovanović.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.