Vučić: Teški razgovori, izvestan napredak oko ZSO; Mogerini: Ostvaren dobar napredak po svim pitanjima

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da su razgovori teški i da misli da večeras neće biti postignuti dogovori o temama o kojima se razgovara, ali da je izvestan napredak postignut po pitanju Zajednice srpskih opština.

Vučić je za RTS rekao da su razgovori teški, da je to stoga što se dve delegacije ne slažu oko mnogih stvari.

"Mislim da smo napravili određeni napredak po pitanju ZSO," dodao je premijer i rekao da su danas bili najduži ozbiljni i teški razgovori po tom pitanju i dodao da je neki napredak postignut.

KoSSev – Mogerini: Ostvaren dobar napredak po svim pitanjima; potpisan memorandum o razumevanju o obostranom priznavanju osiguranja vozila

Mogerini je, sa druge strane, saopštila da je napredak tokom današnjih razgovora postignut u vezi sa svim pitanjima. 

"Na sastanku, diskusija se fokusirala na preostala pitanja implementacije energetike, telekomunikacija, osnivanja Udruženja/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i slobodi kretanja/most u Mitrovici. Dobar napredak je ostvaren po svim pitanjima. Naši timovi će nastaviti da rade na ova četiri pitanja u narednim satima i mi ćemo se sastati uskoro u narednim danima da bismo finalizovli sporazume," saopšteno je iz EU. 

U saopštenju se dodaje da je takođe potpisan Memorandum o razumevanju obostranog priznavanja osiguranja motornih vozila, a koji je, kako se navodi u saopštenju, dogovoren uz "veliku podršku Saveta biroa i njegovog generalnog sekretara, Grit Flore."

"Što se tiče ostalih tema, radne grupe su nastavile svoj rad," rekao je Vučić i naveo da se na nivou premijera razgovaralo, pored ostalih tema i o energetici.

Kako je rekao, razgovori će se nastaviti, ali da je očigledno da se ubrzava njihova dinamika i ponovio da su razgovori bili teški, ali otvoreni i sadržajni.

On je dodao da je važno da je pokrenut  dijalog o najvažnijim pitanjima i razjašnjeno sa čim se ko ne slaže i da je sada jasnija sliku za ono što sledi.

"Mogu da kažem da smo danas nešto uradili i stavili do znanja jedni drugima sa čim se ne slažemo," podvukao je Vučić.

Vučić je rekao i da ono što je važno je da će da urade sve da se zaštite nacionalni interesi Srbije i dodao da veruje da može biti prvih konkretnih rezultata u narednim susretima koji će, kako je rekao, očigledno da se ubrzano održavaju.

Kako je naveo verovatno će se naredni susret biti sledećeg ponedeljka.

Na dnevnom redu zajedničkog sastanka su četiri teme – Zajednica srpskih opština, telekomunikacije, energetika i Park mira u Mitrovici, a svi – i političari i mediji – procenjuju da je ova runda od izuzetnog značaja.

Vučić je tokom susreta sa Federikom Mogerini istakao da je za Vladu Srbije važan suštinski dogovor o Zajednici srpskih opština, kao i telekomunikacijama, energetici i Parku mira, ali da Srbija neće dozvoliti ponižavanje sopstvenog naroda i bilo kakvo urušavanje državnih interesa.

Vučić i Mogerini su takođe izrazili zajedničku brigu za regionalnu stabilnost na Zapadnom Balkanu.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.