Đurić daje zeleno svetlo Haradinajevoj vladi

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Marko Đurić, rekao je nakon sastanka sa predstavnicima Srpske liste da su oni dobili podršku vlade, institucija i predsednika Republike Srbije, u borbi za opstanak naroda Kosova i biće podržani da uđu u vladu koju predvodi Ramuš Haradinaj, prenosi Koha.net.

KoSSev/N1 – 14:45

Rakić: Odluke jedino u interesu srpskog naroda na Kosovu, ne vodeći računa šta o tome misle oni koji nikad nisu bili na Kosovu

U međuvremenu i beogradski mediji prenose obraćanje javnosti direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića nakon sastanka sa predstavnicima Srpske liste, gotovo istovremeno kada je i srpski predsednik nakon završetka svečanosti promocije nove generacije oficira Vojske Srbije, rekao da se danas neće sastati sa predstavnicima Srpske liste, a da je na njima samima da odluče s kim će na Kosovu ići u koaliciju i da li će ići.

"Preneo im je podršku Vlade, institucija i predsednika Republike u borbi za opstanak spskog naroda na Kosovu i podržaće svaku njihovu odluku koju donesu o ulasku u vladu na čijem čelu je Ramuš Haradinaj," javio je N1.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić ponovio je da će Srpska lista povlačiti poteze i donositi odluke jedino u interesu srpskog naroda na Kosovu, "ne vodeći računa šta o tome misle oni koji nikad nisu bili na Kosovu", javlja ista televizija.

Od početka je jasno da ne možemo birati albanske političke predstavnike… Za bolji život Srba ćemo se boriti kroz (kosovske) institucije i za skupštinskom govornicom, rekao je Rakić na konferenciji za novinare.

Na konferenciji je potvrđeno da će Srpska lista podržati vladu Kosova i da će imati tri ministra.

Dalibor Jevtić biće zamenik premijera i ministar za povratak i zajednice, Ivan Todosijević, ministar za lokalnu samoupravu i Nenad Rikalo, ministar poljopriverede i šumarstva.

Srpska lista je pre glasanja Vlade boravila u Beogradu na konsultativnim sastancima sa zvaničnicima.

Vanredna sednica da glasaju za Vladu zakazana je za 16:00, dok se samo glasanje očekuje da se održi kada se pripadnici Srpske liste vrate na Kosovo.

Podsećamo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas rekao da odluku o eventualnom učešću u Vladi mogu doneti samo Srbi koji čuvaju postojanje svog naroda na Kosovu.

"Ali naši ljudi na Kosovu suočavaju se sa teškom odlukom: da odu sa Haradinajem, ili Vetevendosje Aljbina Kurtija, koje je ekstremnije od Haradinajevog programa – pridruživanje Velikoj Albaniji," rekao je Vučić.


Pročitajte još:

Vučić: Srpska lista sama da odluči s kim će u koaliciju

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.