Počinje registracija poslanika osmog saziva kosovske skupštine

Skupština
FOTO: KosovaPress

Danas počinje proces registracije budućih poslanika u Skupštini Kosova, koji su zadobili podršku glasača na izborima održanim 14. februara.

Očekuje se da se u holu ove institucije, od danas, pa u narednim danima, prijave svih 120 izabranih poslanika i završi se administrativna procedura pre formiranja novog zakonodavnog tela.

Sednica posvećena konstituisanju osmog saziva Kosovske Skupštine, održaće se ovog ponedeljka.

Najviše poslanika u parlamentu imaće pokret Samoopredeljenje – 58 poslaničkih, PDK 19, LDK 15, AAK 8 poslanika, Srpska lista osvojila je svih 10 rezervisanih mesta namenjenih srpskoj zajednici. Od 10 mesta koja su pripala nesrpskim manjinama – Turska demokratska stranka na Kosovu osvojila je 2 mesta, Koalicija Vakat osvojila je jedno, kao i Nova demokratska partija Kosova, Romska inicijativa, Nova demokratska stranka, Socijaldemokratska unija, Jedinstvena goranska partija, Aškalijska partija za integraciju i Napredni pokret kosovskih Roma.

I dok se očekuje sednica namenjena konsituisanju skupštine, u toku su i konsultacije pobednika izbora – Aljbina Kurtija i Vjose Osmani sa ostalim partijama povodom formiranja novih institucija.

Više o tome čitajte na našoj tematskoj stranici: Kosovski parlamentarni izbori 2021.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.