Za razliku od juče, Vučić danas kaže da ZSO nije uslov za uklanjanje barikada

FOTO: Instagram/Printscreen

Pred sam početak najavljenog velikog protesta kod barikade u Rudaru, srpskom narodu na KiM preko svog Instagram profila, obratio se srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

Protest koji počinje danas u 12, a koji je prethodno najavila Srpska lista kao reakciju na nedavne izjave kosovskog premijera, ali i nemačkog ambasadora u Prištini, Vučić je nazvao „velikim narodnim demokratskim protestom Srba sa KiM i sa severa i juga i svih sredina gde Srbi na KiM žive“.

„Srbi ne traže mnogo, traže samo ono što pripada svim civilizovanim ljudima u Evropi. Na šta svi drugi imaju pravo, samo je Srbima uskraćeno – da budu slobodni, da imaju pravo da se kreću, da idu u škole i bolnice, da čuvaju živote i perspektivu svoje dece“, poručio je.

Potom je ponovio zahteve za uklanjanje barikada, koje je prethodno iznela i Srpska lista.

„Traže da budu pušteni na slobodu oni koji su nepravedno, bez ikakvog razloga uhapšeni, pritvoreni i traže da se povuku oni koji su sa dugim cevima došli bez prava da okupiraju sever Kosova i Metohije“, kazao je Vučić.

Poručio je i da je ono što još Srbi traže da budu ukinute liste za hapšenje „koje je napravio režim u Prištini zato što su se Srbi politički suprotstavljali njihovom teroru“.

Objasnio je potom da je uslov Srba za povratak u kosovske institucije – formiranje Zajednice srpskih opština, uz dodatno pojašnjenje da je „to nešto drugo od uklanjanja barikada“.

„A za povratak u njihove institucije, dakle to je nešto drugo od uklanjanja barikada, traže formiranje Zajednice srpskih opština, što je bio prvi uslov u Briselskom sporazumu“, kazao je danas.

Za sve to on će, kao predsednik Srbije, uvek pružati podršku i neće se kriti od velikih i moćnih u svetu.

„Kada to kažem, takođe ću uvek biti dovoljno odgovoran da ih pozovem da čuvaju mir, da sačuvaju staloženost, trpeljivost i strpljenje, jer mir je u najvećem interesu Srba i Srbije i našem narodu na Kosovu i Metohiji. Živeo srpski narod na Kosovu i Metohiji, živela Srbija“, naglasio je Vučić.

Barikade Srba na najmanje devet lokacija na Severu ušle su u 13. dan. Isto toliko traje i blokada Kosovske policije, koja je zatvorila Jarinje i Brnjak. Pojačana retorika među zvaničnicima, bila je razlog za današnji protest „najveći ikada“, kako je to najavila Srpska lista.

U iščekivanju protesta gotovo je neosetno prošlo dalje stacioniranje novih jedinica Specijalne policije – sada kod Banjske odnosno Bistričkog mosta.

O tome se juče nije oglašavala srpska strana, a ni danas srpski predsednik.

Pročitajte još:

Vučić: Tek kad formirate ZSO, Srbi će ukloniti barikadePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.