Vučić: Srbi na KiM žive u getima; sa Prištinom sve življa komunikacija; Tači: Zahvaljujući Srbiji Kosovo se transformisalo, cementiralo teritorijalni integritet

Sinoć je u Savetu bezbednosti šef UNMIK-a, Farid Zarif, predstavio izveštaj Generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna o Kosovu. On je pozvao kosovske lidere da završe proces formiranja vlade, kako bi se dijalog nastavio što pre. U raspravi su učestvovali premijeri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači. Vučić je bio veoma kritičan prema radu UNMIK-a, EULEX-a i kosovskih vlasti kada je u pitanju položaj kosovskih Srba, poručivši da kosovski Srbi žive u getima i pozvao je međunarodnu zajednicu da što pre formira međunarodni sud pravde. Srbija se zalaže za nastavak briselskog dijaloga, ali nema sa kim da razgovara jer kosovska vlada nije još uvek formirana, rekao je srpski premijer, poručivši da je njegova vlada "prema Albancima napravila iskorak koji se može nazvati istorijskim, jer je umesto sukoba izabrala dogovor." Srbija je usvojila izmene Zakona o visokom obrazovanju i novu uredbu o katastru, kako bi se primenile sve odredbe Briselskog sporazum i žali što još uvek nije formirana ZSO. Konačno, Vučić je poručio da Beograd neće priznati "nasilno i međunarodnom pravu protivno otcepljenje Kosova i Metohije i njegovo samoproglašenje za državu, ali da taj čvrst stav nije prepreka razgovorima i sve življoj komunikaciji sa Prištinom." Hašim Tači je, sa druge strane, Kosovo predstavio kao izvor stabilnosti, odlučnu državu koja se razračunava sa kriminalmom i koja će uskoro formirati sud za ratne zločine, koja se uspešno razračunala sa "pojedincima" koji se bore za ISIS. Postojala je svest da je Sever Kosova konstantna tačka krize i moguće eskalacije nasilja i neizvesnosti o tome koji zakon i Ustav se tamo primenjuju, kao i da kosovski Srbi ne veruju vladi u Prištini, ali je sve to bilo u prošlosti, jer je ova godina bila godina "cementiranja teritorijalnog integriteta Kosova."  Uveren je da će Kosovo uskoro postati i članica UN-a, kao što i dobija sve više međunarodnih priznanja i zahvalio se Srbiji na učestvovanju i dijalogu i zahvaljujući kojoj i Briselskom dijalogu se Kosovo transformisalo. Ambasadori pozivaju na nastavak dijaloga i formiranje specijalnog suda za Kosovo, ali i na nova priznanja nezavisnosti Kosova, kao i da se izveštaj o Kosovu podnosi na svakih šest meseci.
 
Ban Ki Mun u izveštaju "posebno zabrinut zbog dugotrajnog političkog zastoja u Prištini"
 
B92/Tanjug – Ban Ki Mun je u svom redovnom izveštaju, za period od 16. jula do 15. oktobra ove godina, napisao da je "posebno zabrinut zbog dugotrajnog političkog zastoja u Prištini i negativnih posledica koje bi mogao da ima na dosadašnji napredak u jačanju demokratskih institucija i procesa na Kosovu". 
 
Ban Ki Mun je pozvao sve kosovske političke stranke i njihove čelnike da ulože dodatne napore da se prevaziđe zastoj nastao posle izbora od 8. juna.
 
Vučić: Srbi na KiM žive u getima
 
B92/Tanjug – Premijer Aleksandar Vučić istakao je u Savetu bezbednosti da Srbija više od svega želi političku i ekonomsku stabilnost na celom Zapadnom Balkanu.
 
Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Srbija više od svega želi političku i ekonomsku stabilnost na celom Zapadnom Balkanu. 
 
To je, kako je naveo na početku svog obraćanja Savetu bezbednosti UN-a, uslov opstanka i napretka Srbije, ali i svih ostalih, i zato je Beograd posvećen miru i životu. 
 
"Srbija je započela, samostalno, bez pritisaka sa strane, teške i sveobuhvatne reforme koje će doneti zdraviju i konkurentniju ekonomiju, slobodnijeg i bogatijeg građanina. Ne izmišljamo probleme van granica svoje zemlje i ne podižemo nacionalisticke tenzije u regionu, jer imamo dovoljno hrabrosti da se suočimo sa svojim problemima i krenemo u hrabro rešavanje istih," naglasio je Vučić. 
 
Srbija, prema njegovim rečima, nije želela da ulazi u bilo kakve sukobe u regionu, čak ni verbalne prirode, jer odlika slabih i neodgovornih političara je da, kad god imaju unutrašnje probleme, otvore neku staru nacionalnu ranu, promene temu i pokušaju da vrate region u nazad. 
 
"Mi u tome ne učestvujemo. I zbog toga nismo slabi, naprotiv. To je znak naše snage i dugoročnog, strateškog promišljanja," rekao je premijer Srbije.
 
"Mi smo za dijalog, žalimo što nema napretka oko ZSO"
 
Premijer Vučić je istakao da je Beograd čvrsto opredeljen da nastavi aktivno i konstruktivno učešće u razgovorima sa Prištinom na svim nivoima, kao i u primeni do sada postignutih dogovora. 
 
On je kazao da je Srbija spremna za nastavak procesa, jer je dijalog jedini put da se dođe do osnovne želje, a to je mir na Balkanu, kao osnovu za njegov razvoj. 
 
"I posle čitavog veka sukoba, ratova, žrtava, ova Vlada je, u odnosu prema Albancima napravila iskorak koji se savim sigurno može nazvati istorijskim. Ova Vlada je umesto sukoba izabrala dogovor, umesto problema rešenja i što je najvažnije, umesto smrti – život," poručio je Vučić. 
 
"Mi želimo normalnu, pristojnu i uređenu Srbiju, i svesni smo da je ona moguća samo u istom takvom okruženju. Jasno nam je da je dijalog jedini put do tog cilja, i učinićemo sve da se on nastavi upravo na način koji je Srbija i promovisala – donošenjem rešenja koja poboljšavaju život ljudi na Kosovu i Metohiji," poručio je premijer. 
 
To, kako je naglasio, neće sprečiti Srbiju da nastavi da insistira na svom stavu da je samoproglašena kosovska nezavisnost nelegalna, ali, verovatno i prvi put u mnogo godina, taj stav Vlade Srbije ne sprečava život na Kosovu i Metohiji. 
 
"Upravo suprotno, mi smo tom životu posvećeni, stavljajući ga ispred svih ostalih interesa," dodao je Vučić. 
 
"To što Srbija hoće da razgovara, ne znači da je slaba, to što smo konstruktivni, ne znači da je Srbija popustljiva, to što verujemo, ne znači da smo naivni," poručio je Vučić. 
 
Vučić je, međutim, istakao da Beogradu za dalje razgovore nedostaje sagovornik sa druge strane stola, budući da organi izvršne vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini ni pola godine nakon održanih izbora još uvek nisu formirani. 
 
"Očekujemo da ta vlada bude formirana u narednim danima," ukazao je on. 
 
Prema Vučićevim rečima, bez obzira na to što nije formirana vlada u Prištini Beograd je do danas sproveo čitav niz mera na koje se Briselskim sporazumom obavezala. 
 
"Usvojili smo izmene Zakona o visokom obrazovanju i novu uredbu o katastru, kako bi se omogućila puna primena ranije postignutih sporazuma u datim oblastima," podsetio je on. 
 
Vučić je izrazio žaljenje što nije postignut napredak u implementaciji ključnog dela Briselskog sporazuma koji se tiče formiranja Zajednice srpskih opština. 
 
Vučić je rekao da je Beograd čvrst u stavu da ne prizna nasilno i međunarodnom pravu protivno otcepljenje Kosova i Metohije i njegovo samoproglašenje za državu, ali da taj čvrst stav nije prepreka razgovorima i sve življoj komunikaciji sa Prištinom. 
 
Kritike na račun UNMIK-a, EULEX-a i lokalne vlasti u Đakovici: "Srbi u enklavama širom Pokrajine žive tiho, skromno i teško, na sramotu Evrope i sveta, u getima savremenog doba"
 
Srbija ne može prihvatiti deo izveštaja koji se tiče stanja na Severu Kosova i Metohije, u delu koji nepotpuno, a time i netačno, tumači situaciju u naselju Brđani, rekao je Vučić. 
 
Kako je naglasio, to je pre svega zato što Beograd, Vlada Srbije, žele mir i stabilnost u celom regionu, žele dijalog i pronalaženje rešenja, i žele da njime, nesmetano, cirkulišu ljudi, roba i sve pozitivne ideje. 
 
Srbija poziva sve odgovorne i aktivne činioce u međunarodnoj zajednici da sa maksimalnom ozbiljnošću uvaže zaključke glavnog tužioca Specijalne istražne jedinice EULEX-a, Klinta Vilijamsona, rekao je Vučić. 
 
Pet kuća u Đakovici porušeno po direktnom nalogu predsednice opštine, Mimoze Kusari Ljilje, čime je poslata jasna poruka Srbima da njihov povratak u ovo mesto nije poželjan, rekao je premijer Srbije, prenosi RTS. 
 
Vučić je rekao da Beograd traži i za Srbe na Kosovu ono što želi i Albancima – mogućnost da normalno žive, da rade, budu bezbedni, komuniciraju i nesmetano se kreću. 
 
"I zato mislimo da sve što je Srbija u poslednje dve godine uradila na širenju i promovisanju ovakvih svojih stavova, zaslužuje i pažnju i priznanje i podršku. Pre svega zato što je naša želja – mir i saradnja na celom Balkanu – jedini način da taj region postane ravnopravni deo Evrope, i to tako što se od nje ni po čemu neće razlikovati," poručio je srpski premijer. 
 
Vučić je pozvao međunarodnu zajednicu da sa maksimalnom ozbiljnošću uvaži zaključke glavnog tužioca Specijalne istražne jedinice EULEX-a, Klinta Viljamsona, po kojima je prikupljeno dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv lidera tzv. OVK, odgovornih za progon Srba, Roma i pripadnika drugih nealbanskih zajednica, kao i samih kosovskih Albanaca. 
 
Vučić o slučaju Ivanovića, Delibašića, Vujačićevih i Lazovića i primeni dvostrukih aršina pravosuđa
 
Nakon pritvaranja lidera Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića, krajem januara ove godine – početkom avgusta je podignuta optužnica, a 26. avgusta u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici je održano prva rasprava, kao i protiv Dragoljuba Delibašića, penzionisanog načelnika Policijske uprave za Kosovo i Metohiju, te Ilije i Nebojše Vujačića i Aleksandra Lazovića, optuženih za teška krivična dela i učešće u ratnim zločinima 1999. i 2000. Svi optuženi izjasnili su se da nisu krivi za dela za koja se terete. Oliveru Ivanoviću pritvor je produžen za dva meseca, do 26. oktobra 2014. godine, pa potom iznova za još dva meseca.
 
No, samo dva dana nakon što je tužilac EULEX-a podigao optužnicu protiv Ivanovića i izneo svoj zahtev za produženje pritvora, sud je dozvolio da se Ismet Hadža, jedan od optuženih u slučaju „Drenička grupa”, optužen za ratne zločine nad civilnim stanovništvom u Likovcu 1998. i 1999, brani sa slobode, a Hadža je nastavak svog suđenja opstruirao krijući se u Kliničkom centru Priština. Ovakva primena dvostrukih aršina u radu pravosuđa na Kosovu i Metohiji svakako unosi strah i nesigurnost u redove srpske i drugih nealbanskih zajednica.

"Zamerke Vlade Srbije na rad pravosuđa na Kosovu i Metohiji posebno dobijaju na težini nakon otkrića ozbiljnih sumnji u postojanje visoke korupcije u redovima EULEX misije, koje uključuju primanje mita zarad obustavljanja desetina krivičnih postupaka protiv kosovskih Albanaca, kao i fabrikovanja dokaza u sve besmislenijem procesu protivu Olivera Ivanovića," naglasio je on. 

 
Govoreći o izveštaju o stanju na Kosovu šefa UNMIK-a, Farida Zarifa, on je ukazao da na Kosovu ni osnovne pretpostavke normalnog života nisu ostvarene, pa je i sada – više od petnaest godina od rasporedivanja medunarodnih predstavnika – neophodno da Savet bezbednosti diskutuje o obezbedivanju elementarnih uslova za život, pre svega Srba i drugih nealbanaca u pokrajini. 
 
"Zato Srbija smatra da je i dalje neophodno jačati ulogu UNMIK-a u oblastima za koje je ta misija i dalje nadležna," rekao je premijer. 
 
Vučić je naglasio i da je neophodno posvetiti dužnu pažnju životu Srba, ne samo na severu Kosova, već južno od Ibra. 
 
"Srbi u enklavama širom Pokrajine žive tiho, skromno i teško, na sramotu Evrope i sveta, u getima savremenog doba," naglasio je on. 
 
Premijer je ukazao i na više problema, uključujući i one sa kojima se susreću bivši pripadnici MUP-a Srbije sa prostora Kosova i Metohije pri integraciji u Kosovsku policijsku službu (KPS). 
 
Takođe je ukazao i na probleme pokušaja kosovskih Albanaca da putem uzurpacije zemljišta i izgradnje objekata bez građevinske dozvole izmene etničku strukturu na Kosovu i Metohiji. 
 
Vučić je ukazao i na probleme u vezi sa bezbednošću i slobode kretanja pripadnika srpske zajednice, koji neretko nisu u mogućnosti da dostojno obeleže verske praznike i obiđu grobove najbližih, ali i na problem u Kopnenoj zoni bezbednosti uz administrativnu liniju prema Kosovu i centralnoj Srbiji. 
 
Prema njegovim rečima, Priština još uvek nije preduzela potrebne korake kako bi ispunila svoj deo obaveza u ključnim oblastima, navodeći da pre svega na neadekvatna rešenja u Zakonu o amnestiji, Zakonu o budžetu, kao i u Zakonu o lokalnoj samoupravi. 
 
Vučić je preneo duboku zabrinutost Vlade Srbije zbog incidenata koje kontinuirano sprovode pripadnici većinske zajednice na Kosovu, a koji za cilj imaju sprečavanje povratka Srba i drugih nealbanaca na njihova ognjišta sa kojih su proterani. 
 
Vučić je rekao i da je posebno zabrinjavajuće stanje u oblasti zaštite kulturnog i verskog nasleđa na prostoru Kosova i Metohije i s tim u vezi je pomenuo grafite "Islamske države" koji su se pojavili na pomoćnim objektima manastira Visoki Dečani. 
 
Srpski premijer se na kraju osvrnuo i na incident na fudbalskoj utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu, podvukavši da ga Srbija nije izazvala, već albanski navijači. 
 
On je kazao da se može samo zamisliti šta bi se desilo da se to dogodilo u nekoj drugoj zemlji, te podsetio da je posle incidenta u Beogradu boravio albanski premijer, Edi Rama. 
 
Obraćanje Savetu bezbednosti UN Vučić je završio porukom da se može računati na Srbiju kao stub stabilnosti, i veoma brzo, modernu i uspešnu zemlju.
 
 
Tači: Sever Kosova izvor nestabilnosti
 
B92/Tanjug/RTS – Sever Kosova je konstantan izvor nestabilnosti, ali je protekla godina prošla u znaku "cementiranja teritorijalnog integriteta Kosova", izjavio je Hašim Tači.
 
Kosovo će formirati specijalni sud za ratne zločine, a Vlada će biti formirana iduće nedelje, rekao je na sednici Saveta bezbendosti Hašim Tači i naglasio da radikalne islamiste na Kosovo podržavaju samo pojedinci i marginalne grupe.
 
Kosovska policija uhapsila je veliki broj takvih osoba, uključujući i nekoliko imama, rekao je on, prenosi RTS. 
 
Kosovo je ostvarilo napredak i zato se nada da će uskoro postati članica UN-a, dodao je Tači. 
 
"Pozivam vas da priznate kosovski napredak. Nova realnost zahteva hrabrost da se otvare novi odnosi između UN i Kosova. Uveren sam da će se to desiti vrlo brzo i da će Kosovo postati ravnopravan član porodice UN", rekao je Tači na sednici Saveta bezbednosti. 
 
On je takođe naveo da se Kosovo, zahvaljujući dijalogu sa Srbijom i istorijskim Briselskim sporazumima, transformisalo i zahvalio Srbiji na hrabrosti i predanosti dijalogu. 
 
Prema rečima Tačija, postojala je svest da je Sever Kosova konstantna tačka krize i moguće eskalacije nasilja i neizvesnosti koji zakon i Ustav se tamo primenjuju, kao i da kosovski Srbi ne veruju vladi u Prištini. 
 
On je dodao da je sve to bilo u prošlosti, a da je ova godina bila godina "cementiranja teritorijalnog integriteta Kosova".
 
Podsetio je da su lokalni i opšti izbori organizovani po zakonima Kosova i ocenio da su protekli uspešno i da su građani Kosova – Albanci, Srbi i drugi – pokazali da dele iste nade u sigurnu budućnost i otvaranja novih radnih mesta. 
 
"Građani Kosova danas, bilo ko da su, nisu zainteresovani za nacionalističke govore i etničke snove, oni žele posao, napredak i mir," naveo je Tači i dodao da su međunarodni posmatrači ocenili da su izbori bili slobodni i demokratski, a da je Sever sada integrisan u kosovski sistem. 
 
Tači je takođe poručio da će Kosovo formirati Specijalni sud za ratne zločine, istakavši da veruje u pravdu. 
 
Govoreći o političkoj krizi, nakon junskih izbora, Tači je rekao da su dve najveće partije na Kosovu, kao i partije koje predstavljaju manjine, postigle sporazum da formiraju vladu i da će se ona upostaviti naredne nedelje. 
 
U uspehe Kosova uvrstio je i povećan broj priznanja, koji je, kako je naveo, dostigao 108, kao i prijem u Međunarodni olimpijski komitet. 
 
Naveo je da je, i pored izbora na Kosovu i Srbiji, nastavljen tehnički dijalog, da su postignuti mnogi uspesi, ali da ostaje još dosta toga da se uradi. 
 
"To nije lak zadatak, ali mogu da potvrdim da će Kosovo ispuniti svako slovo i svaku obavezu da bi integrisalo srpsku manjinu," porucio je Tači. 
 
U osvrtu na globalnu borbu protiv terorizma i islamskog radikalizma, Tači je izneo tvrdnju da su se na Kosovu "marginalne grupe" zalagale za učešće građana Kosova u borbama na strani ISIS-a u Siriji i Iraku, a da je vlada preduzela mere da zaustavi takve tendencije, uhapsivši više desetina osumjičenih, kao i inspiratore uključujući imame koji su raspirivali mržnju, dodavši da "nema kompromisa sa radikalnim elemementima". 
 
Tači je takođe osudio, kako je rekao, povremene napade na SPC, dodavši da je srpska crkva "važna baza našeg zajedničkog nasleđa", ali je dodao da nisu svi napadi imali etničku, ili versku pozadinu. 
 
Govoreći o ekonomiji, Tači je rekao da je Kosovo postiglo uspeh u olakšavanju biznisa, kao i da je u konačnoj fazi dovođenja stranih investitora u turizam i energetiku.
 
Ambasadori pozivaju na nastavak dijaloga i formiranje specijalnog suda za Kosovo, ali i na nova priznanja nezavisnosti Kosova, kao i da se izveštaj o Kosovu podnosi na svakih šest meseci
 
Blic/Tanjug – Ambasadori zemalja-članica Saveta bezbednosti UN-a pozvali su sinoć Kosovo da što pre formira institucije vlasti kako bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine i sproveli dogovori iz aprilskog sporazuma iz Brisela.
 
Ambasadori su osudili napade na povratnike i manjinske zajednice, izgrede na čijoj su meti bila srpska groblja i verski objekati i pozvali kosovske vlasti da grade poverenje među etničkim zajednicama.
 
Ambasador Rusije ocenio je da se kašnjenje u formiranju vlasti na Kosovu odrazilo i na osnivanje suda koji treba da sudi za zločine OVK.
 
On je pozvao UN da pomno prate osnivanje takvog suda i ocenio da Kosovo nije postiglo napredak u oblasti vladavine prava. Ambasador je rekao da ostaje nepromenjen stav Rusije da ne priznaje Kosovo.
 
I ambasador Francuske podsetio je da Kosovo ima odgovornost da uspostavi sud za ratne zločine i naglasio da će Francuska pomno pratiti sve reforme koje bude sprovodila buduća vlada.
 
Ambasador Argentine rekao je da na Kosovu predstoji veliki zadatak vezan za posledice ratnih sukoba, a to je sudbina nestalih, pronalaženje i povratak tela i da se obezbedi da niko – ko je činio zločine, ne prođe nekažnjeno.
 
Ambasador Kine istakao je da njegova zemlja podržava integritet Srbije i da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti osnova za rešavanje kosovskog pitanja.
 
On je rekao da Kina podržava praktičan i konstruktivan dijalog Beograda i Prištine, jer se samo tako može doći do obostrano prihvatljivog rešenja.
 
Navodeći da je Kosovo u poslednje vreme stabilno, ali da se i dalje suočava sa kompleksnim izazovima, ambasador je naglasio da je potrebno izbegavati akcije koje bi mogle da otežaju, ili čak eskaliraju situaciju.
 
Ambasador Jordana pozdravio je, kako je rekao, napredak Kosova u mnogim oblastima, ali i pozvao kosovske vlasti da zaštite prava manjina, posebno srpske manjine, i spreče nasrtaje na verske objekte.
 
Ambasador Australije upozorio je da politička blokada na Kosovu preti da razvodni dosadašnje rezultate dijaloga Beograda i Prištine i pozvao buduće kosovske vlasti da im prvi prioritet bude ponovno uspostavljanje tog dijaloga.
 
On je ocenio da Kosovo više ne predstavlja krizno žarište i pretnju miru i stabilnosti i predložio da generalni sekretar ubuduće umesto svaka tri meseca, izveštaj o Kosovu podnosi na svakih šest meseci.
 
Takav predlog podržao je i ambasador Velike Britanije, koji je rekao da njegova zemlja pozdravlja napredak Kosova na međunarodnoj pozornici i pozvao zemlje koje još nisu priznale Kosovo da to i učine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.