Vučić se nada čudu za kompromis, kosovska vlada očekuje uzajamno priznanje

Borelj Vučić Kurti
FOTO: Žozef Borelj/Tviter

Razgovori u Briselu između Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija uz posredovanje EU bili su dugi, ali sa malo detalja. Jedan rezultat, ali glavni je ipak poznat: Nema dogovora, ali su se dva lidera složila da nastave razgovore u narednim danima. To je saopštio Žozep Borelj, uz opasku da je današnji sastanak organizovan kao deo kriznog menadžmenta EU u pokušaju da se smiri situacija na Severu, da EU ne želi novu eskalaciju na terenu, te da će, ukoliko se to bude desilo, Beograd i Prištinu smatrati odgovornim.

Primetio je i to da su upravo tenzije na Severu samo „simptom šireg pitanja nerešenog odnosa“ Beograda i Prištine.

Iako je Borelj naglasio da se nije radilo o redovnom sastanku, iz kosovske vlade poručuju da je upravo današnji sastanak, onaj treći koji je planiran još 19. jula ali do kojeg nije došlo na zahtev srpske strane, koja je zatražila da se pomeri za avgust.

Takođe, prema Boreljevim rečima, pitanje tablica nametnulo se kao glavna tema, upravo zbog postojećih tenzija u vezi sa tablicama, kao i ulazno – izlaznih dokumenata za lica koja sa srpskom ličnom kartom dolaze na Kosovo. Potvrdio je i da se razgovaralo o putu napred ka sveobuhvatnoj normalizaciji.

„Oba lidera imala su mogućnost da o tome govore u detaljima, o samom sveobuhvatnom sporazumu i trenutnoj krizi, kroz šire simptome ovog nerešenog statusa odnosa“, naveo je visoki predstavnik.

Za kosovsku vladu, redosled je obrnut:

„Danas su na dnevnom redu bile dve teme. Prvi je bio razgovor o Opštem okviru sporazuma. Premijer Kurti je naglasio da ovaj sporazum treba da bude pravno obavezujući za potpunu normalizaciju odnosa uz uzajamno priznavanje u centru. On je predstavio nekoliko poglavlja sa relevantnim elementima koje ovaj okvir treba da sadrži. Druga tema bila su aktuelna politička i bezbednosna pitanja za koje je premijer Kurti ukazao na značaj zakonitosti i ustavnosti u našoj zemlji kao garancije mira, bezbednosti i jednakosti za sve građane bez razlike“.

Osim kurtoazne zahvalnosti Evropskoj uniji, Borelju i Lajčaku, za organizovanje i posredovanje u razgovorima koji za kosovsku vladu za cilj imaju „normalizacije bilateralnih odnosa između Republike Kosovo i Srbije“, nema daljih detalja.

Dva detalja otkrio je predsednik Srbije: razgovori su bili teški i nada se čudu za kompromis sa Prištinom.

Iako je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković prethodno kazao da se niko iz srpske delegacije u Briselu danas neće obraćati javnosti, Aleksandar Vučić ipak se javnosti obratio kratkim video snimkom na Instagramu:

„Poštovani građani Srbije, težak dan je za nama i bio je težak dan za sve građane Srbije, i za celu našu zemlju. Ne mogu da kažem da je uspešno završen ali se uzdržavam od svih drugih komentara jer se nadam i želim da verujem da je moguće da nekim čudom postignemo neko kompromisno rešenje u danima koji su pred nama i zato ću nastaviti da se borim za mir i stabilnost i pre nego što vam se obratim. Obratiću vam se u narednih 48 sati sa svim činjenicama. Samo hoću da vam kažem da se borimo za našu zemlju i da tu borbu nastavljamo. Jedva čekam da se vratim u našu Srbiju. Živela Srbija!“, poručio je Vučić.

Ono što je bilo poznato već u toku dana jeste to da će se predsednik Srbije u nedelju u Palati Srbija sastati sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije. U međuvremenu, sutra će se popodne ili uveče, po povratku iz Brisela obratiti javnosti.

U ovim trenucima, prema saznanjima pojedinih prorežimskih medija u Beogradu, Vučić ponovo razgovara sa evropskim posrednikom Miroslavom Lajčakom i američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Međunarodna diplomatija je prethodnih dana, kao i danas, izuzetno aktivna na terenu, kao i u Briselu, u pokušaju da se smiri najnovija eskalacija na Severu Kosova, nakon što je Priština pokušala da prvog avgusta primeni odluke o uklanjanju tablica KM i registraciji svih vozila na RKS, kao i recipročnoj meri izdavanja ulazno-izlaznog dokumenta za one koji sa srpskom ličnom kartom ulaze na Kosovo, a čemu su se Srbi usprotivili postavljajući barikade. Uz hitno posredovanje američkog ambasadora i EU, kosovska vlada je odložila primenu za mesec dana. Za sada su vlasti u Prištini rešene da sprovedu odluku, koju su podržale zapadne diplomate, potvrđujući da su one u skladu sa briselskim dogovorima. Srbi sa druge strane tvrde da odluke neće da primene, i da se njima krši upravo Briselski sporazum.

O današnjim događajima detaljnije čitajte u: (AŽURIRANO) Mediji o razgovorima u Briselu: Završena i druga runda, čeka se obraćanje Borelja

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.