Saracin: Potrebna jasna agenda za deeskalaciju situacije na Severu Kosova

Saracin izaslanik Nemačka
FOTO: KoSSev

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan, Manuel Saracin, rekao je nekoliko dana pre posete „evropske i američke petorke“ Beogradu i Prištini, da je potrebna jasna agenda za deeskalaciju situacije na Severu Kosova i primena Briselskog i Ohridskog sporazuma.

On je za prištinsku agenciju Kosovapress, rekao da će poseta izaslanika, biti novi zamah u dijalogu Beograda i Prištine, nakon „terorističkog napada u Banjskoj 24. septembra“.

Kazao je da Nemačka i Evropska unija imaju jasna očekivanja od Srbije da pozovu na odgovornost počinioce napada na Severu 24. septembra.

On je takođe istakao potrebu da strane budu konstruktivnije i pozitivnije u procesu dijaloga.

„Mislim da bi trebalo da pokušamo da imamo agendu deeskalacije s jedne strane. To jasno opisuju majski incidenti i sada imamo neka nerešena pitanja, ali posebno sada su jasna očekivanja od Evropske unije šta će Srbija dati za deeskalaciju, posebno u vezi sa odgovornošću počinilaca za napad 24. septembra. S druge strane, čvrsto verujemo da nije dobra ideja fokusirati se samo na deeskalaciju, i da bi sa druge strane trebalo da pokušamo da ponovo sprovedemo Ohridski sporazum, i da damo još jedan podsticaj da se vratimo sveukupno pozitivnim rezultatima“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, to je ono što se može očekivati i od Nemačke i od Evropske unije, da će i sada, a posebno sada, pokušati da naprave novi podsticaj za obe strane za sprovođenje Ohridskog sporazuma na terenu i pozivanjem obe strane da budu konstruktivne i pozitivne u ovom procesu.

Uprkos „terorističkom napadu na Severu“, koji je, kako navodi kosovska vlada, „sponzorisala Srbija“, Saracin je rekao da su Briselski sporazum i Ohridski aneks pravno i dalje funkcionalni, ali je potrebno političko preopredeljenje Beograda i Prištine za njihovo sprovođenje.

„Mislim, pravno, (sporazum) još uvek funkcioniše, ali je, naravno, politički jasno da nam je potrebna ponovna posvećenost Ohridskom (sporazumu) i to se može uraditi tako što ćemo ga primeniti, podnošenjem mape puta za implementaciju i preduzimanjem mera korak po korak u sprovođenju Ohridskog (sporazuma)“, kazao je on.

Dodao je da je potrebno napraviti novi pomak, a neophodno je i da Evropska unija pokuša da posluži dijalogu.

„Pogotovo posle onoga što se desilo u Banjskoj“, naglasio je Saracin.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.