Vučič: Sa Kurtijem najlakše i najneprijatnije da se razgovara, sa ostalima teže ali manje neprijatno

Otvoreni Balkan je jedna fantastična ideja o kojoj ljudi sanjaju više od vek i po, a bogami i mnogi su stradali zbog nje, kazao je u Ćirilici kod Milomira Marića Aleksandar Vučić.

To je zapravo nastavak Berlinskog procesa, koji nije zamro, već je dobio novu formu. Inače samom procesu je srpski predsednik zahvalan jer je on doneo stabilnost i zajedničke ideje i razgovore, bolju bezbednost.

A doneo je još nešto – 40 miliona evra poklona EU, zahvaljujući Angeli Merkel, i „strašno važan put“ – brzu saobraćajnicu Niš-Prokuplje-Kuršumlija.

„To će Toplicu da nam digne u nebesa“, kazao je Vučić, ukoliko:

„Albanci završe svoj deo do Prištine. Da dođemo do Srba u Gračanici, Babinog Mosta i Vučitrna“.

Kaže da je njegova rečenica „Balkan Balkancima“ na srpskom koju je izgovorio u Ujedinjenim Nacijama 2019, bila njegova poruka građanima odavde:

„Da ne moramo da služimo nikome, da možemo sami da donosimo odluke, da poštujemo i volimo svoje komšije Bošnjake, Makedonce, Albance – zašto da ne u budućnosti, i sve druge sa kojima moramo da živimo na istom prostoru“.

Edi Rama i ja čitamo telefonom jedan drugome komentare o Otvorenom Balkanu i smejemo se

„Edi Rama i ja se ponekad smejemo kada dobijemo komentare iz regiona, zbog čega odbijaju da uđu u inicijativu Otvoreni Balkan. I stvarno, bar jedno pola sata se smejemo. Tako telefonom – jedan drugom čitamo šta je ko rekao. On prati to na albanskom, a ja gledam ovo što je sa srpskog jezičkog područja, ili iste grupe jezika – da nikoga ne uvredim, i onda se tako smejemo“.

Kaže da su SAD od početka bile za projekat „Otvoreni Balkan“ i zahvalan je Amerikancima, za razliku od Evropljana.

„Amerikanci su u tom pogledu uvek bili fer, a Evropljani su imali rezervu zato što nisu oni za volanom. Ne pitamo mi nikoga ništa zato što radimo za naše narode, građane, za sebe“, kaže.

Sa Otvorenim Balkanom se može biti mašina rasta, ali „zmiju gladi, ispod nje se vadi“, kažu u kraju odakle je predsednikov otac.

„Velike da pustimo na miru, oni svoj posao, mi svoj posao“.

„Stranci razumeju da mi više nećemo nikoga da jurimo, ako hoćete – hoćete, ako nećete, mi smo zadovoljni i ovako kako ide. Videćete naše rezultate kada ne bude bilo granica između naših zemalja, a vi ako hoćete da objašnjavate svojim građanima zašto postoje granice, onda super“.

Jer, neke ne interesuje da budu zajedno, već da uvek budu protiv Srbije.

„I to je politika od Berlinskog kongresa koju su forsirale velike sile. Nekad je to činila Velika Britanija, nekada Nemačaka, pa je tako Bali Kombetarve“, podseća predsednik, nastao u Drugom Svetskom ratu pod „direktnom inicijativom nemačkog Abvera“.

„Kao što su kačaci nastali pod idejom Austrougarske koja je učestovala u stvaranju albanske države“, složili su se Vučić i Marić.

„Albanci kada govore o falsifikatu o Kosovskom boju, oni se pozivaju na jednu stvar koja je činjenica, ali neće da vam je kažu do kraja. Bio je jedan albanski odred na strani srpske vojske, mali odred, ali to su bili plaćenici koje su Balšići poslali i zato oni govore o balkanskoj vojsci, jer je srpska vlastela zakupljivala…Takođe, kada Albanci govore o albanskim toponimima u Topličkom kraju, zaboravljaju da kažu i da su svi kosovski toponimi srpski“, objasnio je predsednik Srbije.

„Ali šta da radite, to je i Skender Hiseni počeo da govori, a jedan je od njihovih najvećih intelektualaca koji je sada u pregovorima jer sam ih sve prošao u pregovorima. Svi su se izređali“, dodao je predsednik.

Na pitanje da li sa kosovskim predstavnicima razgovara o istoriji ili budućnosti, kaže da sa Kurtijem razgovara o tri genocida koje je, kako Albanci tvrde, počinila Srbija i da ne veruje šta sluša.

Sa Kurtijem najlakše da se razgovara i najneprijatnije

„Neprijatno je razgovarati sa Kurtijem jer morate da ulazite u nemoguće stvari. Ali najlakše mi je da razgovaram sa Kurtijem, nemam nikakvih posledica ili problema kada sa njim razgovaram. To je čovek koji ne želi nikakav razgovor, u tom smislu mi je najlakše, ali je svakako najneprijatnije, jer morate da slušate sve one priče o genocidu i svemu drugom. I vidite da neko ne želi da priča o budućnosti i da ga budućnost u stvari ne interesuje“, saopštio je svoje iskustvo iz Brisela.

Što se tiče ostalih kosovskih pregovarača, predsednik otkriva da sa njima je bilo ipak određenih obaveza koje je srpska strana morala da preuzima jer su oni, uprkos tome da su takođe drugačije mislili o prošlosti u odnosu na Srbe, ipak razumevali da mora i da se nešto i uradi.

„I tu dođete do obaveza koje nije lako ispunjavati, tako da bilo mi je nekada možda manje neprijatno ali svakako teže. Danas mi je lakše, ali možda neprijatnije da to na takav način definišem“, rekao je Vučić.

Ipak, ima i onih iz prošlosti sa kojima takođe nema razgovora. „Sa Haradinajem nema razgovora“, kaže predsednik, iako su se videli u Berlinu na konferenciji.

„Nema tu razgovora. On je došao da uništi to, bila je tu Ana tada i mene su pozvali i tada su nagovorili Zvizdića i ostale da ustanu protiv svake ideje bilo kakvog menjanja bilo čega u regionu kao da smo glupi pa ne znamo ko ih je od velikih sila na to nagovorio“, kazao je bez detalja o tome šta je Haradinaj to došao da uništi i šta je trebalo da se menja.

Iako će Kurti sada dobiti ubedljivo predstojeće izbore, prognozira Vučić, ipak je u toku borba između njega i Osmani ko će da dobije prevlast. Postoji još jedna borba na Kosovu, otkrio je.

Kupuju Srbe ali ne verujem da će da slome srpski narod

„To je naravno borba i za Srpsku listu da nam ne unište jedinstvo. Kupuju Srbe. Napraviće svoje Srbe. Videćemo da li će da slome srpski narod ili ne, ali ja ne verujem, to rade već dugi niz godina i naravno smeta im Beograd, kriv je Vučić, ja sam taj zlikovac. Evo, ja sam kriv i učiniću sve da se nastavi dominacija srpskog jedinstva na Kosovu i Metohiji“.

Razgovora u Briselu neće biti do kraja meseca, uprkos najavama, ali spreman je uvek. Srbija je uvek spremna jer su razgovori blagorodni .

„Razgovor može samo dobro da donese, nikad loše“, poručio je na kraju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.