Vučić: Razgovori pomereni zbog mogućnosti da se pojavi Tramp ukoliko se nešto postigne

Trećeg ili četvrtog septembra biće razgovori u Vašingtonu, a pomeraju se zbog mogućnosti da se, ukoliko se „nešto postigne“, „pojavi predsednik Tramp“, najavio je predsednik Srbije, u jutarnjem programu TV Prva.

Upravo ga „to brine“. Ipak, spreman je i pripremljen: „Ceo život se borim i ceo život sam, od kada sam postao prvi potpredsednik vlade i predsednik vlade i predsednik Republike, spreman sam na to i znam šta je to što možete da očekujete“.

„Ne idete tamo na piknike, ne idete tamo na lake razgovore, svakako će biti teško“, objasnio je.

Albance, ekonomija „ne zanima“, već samo ako mogu „nešto statustno da reše“. Za Srbiju „nije problem da priča o bilo čemu“, ali je zato pitanje „šta možete da ponudite“.

Još jednom se zahvalio onima koji od Srbije traže da prizna Kosovo zarad evroatlantskih integracija odbivši to na sledeći način:

„Mnogo to poštujemo, mnogo je to fina ponuda, ali ‘ajte izađite sa nečim što je malo ozbiljnije i sa nečim o čemu bismo mogli da razgovaramo“.

Za Grenela kaže da je imao dobre ideje, dok za Trampa kaže da je prema Srbiji imao bolju politiku od Klintonove administracije, ali ga plaši:

„Morate takođe da znate da mi, takozvane pregovore o svim ključnim pitanjima, za postizanje onog što je još od pre deset godina razgovarano o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, a ne o priznanju, da te pregovore vodimo pod okriljem Brisela, a ovo mora da bude nešto drugo“.

Potvrdio je da postoji rivalitet između velikih sila, odnosno Evrope i SAD, ali tu uvek stradaju mali, i zato se predsednik trudi da nikog ne naljuti dok vodi politiku suverene zemlje.

„Ali kad vas zovu u Belu kuću, ako vi mislite da je moguće da neko odbije poziv, ja mislim da bi to bilo neodgovorno“, kaže, dodajući da je ista situacija i ako poziv stigne iz Brisela.

„S jedne strane oni imaju međusobni rivalitet i ispod žita govoreći jedni protiv drugih – sve javno ne i dalje sasvim, a onda ćete imati pritisak i jednih i drugih – sve manje oko Rusa, ali i dalje postoji ta vrsta pritiska, sve više oko Kineza, i to je to“.

Listajući svoje susrete sa američkim zvaničnicima u Belog kući i da je tamo lepo dočekan, predsednik kaže da će se postarati da, ukoliko dođe do trećeg susreta sa Trampom, „to prođe dobro“.

Na pitanje kolike su šanse da to tako i bude, Vučić kaže da ne postoji veliki prostor u kojem Srbija može da bude „zadovoljna i srećna“.

Ipak njen vitalni interes je očuvanje mira.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.