Vučić: Priznanje Kosova bi preseklo Gordijev čvor, ali to nećemo da učinimo

Jedino trenutno rešenje za Kosovo i Metohiju, koje bi preseklo Gordijev čvor, bilo bi da Vlada Srbije prizna nezavisnost Kosova, ali to ne može i neće da učini, poručio je danas mandatar, Aleksandar Vučić.

Vučić je u skupštinskoj raspravi o izboru nove vlade, odgovarajući na izlaganje lidera LDP-a, Čedomira Jovanovića, rekao da mi u Srbiji često lažemo jedni druge da nam je Kosovo najcenjenija reč, a da pojedinci malo znaju o KiM-u i da, primera radi, nemaju pojma gde je Glogovac i da li tamo žive Srbi.

"Tačno je da nas neznanje dobrim delom vodi u ekstremizam kojem se divimo, ali to ne znači da imamo pravo da se odreknemo naše teritorije, jer po tom principu bi se u mnogim zemljama menjale granice," rekao je Vučić.

"Promena Ustava stvar dogovora, ne biste valjda na silu"

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, kaže i da je promena Ustava stvar dogovora svih političkih subjekata u Srbiji, a ne odluka Vlade, te da zbog toga nije tu temu ni pominjao u ekspozeu kojim je juče predstavio program vlade.

Odgovarajući na primedbe poslanika DSS-a, koji su u Skupštini Srbije tvrdili da nije govorio o promeni Ustava, Vučić je rekao da nije ni mogao o tome da govori bez dogovora svih relevantnih političkih činilaca.

"Zar mislite da ćemo na silu da ga donosimo, da donesemo neki oktroisani Ustav? To se ne donosi za četri godine, već za 20-30 godina, ako možemo da donesemo. Ako ne možemo, onda nećemo," rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima promena Ustava jeste uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali da će o tome biti reči tek kada Srbija bude pred vratima EU.

"Ali to treba da bude najširi dogovor svih političkih subjekata, a ne da bude ono što odluči vlada," rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Vlada uradila težak i važan posao Briselskim sporazumom, uporedivši ga sa Dejtonskim, koji štiti prava Srba i čuva Republiku Srpsku.

"Profesionalno mi je bio najteži posao kada sam posle Briselskog sporazuma morao da objasnim Srbima šta je taj sporazum i tada sam im rekao da smo ranije napadali Dejtonski sporazum, a da je sada to Sveto pismo koje štiti prava Srba," rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da Srbi moraju da razgovaraju sa Albancima, jer je to nacionalno odgovorna politika.

"Moramo da se borimo i da imamo više Albanaca u centralnoj Srbiji, da ovde ostavljaju novac," rekao je i dodao da su Albanci narod u narastanju i da sa njima mora da se razgovara i traži rešenje za budućnost.

Tanjug

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.