Vučiću orden Sv. Save: Želim dragi oci samo to da Srbija bude večna, ne laž

vucic orden
FOTO: Predsedništvo RS

„Vaša svetosti, ni sam nisam u stanju da opišem šta sve osećam posle ordena koji ste mi dodelili,“ uzvratio je predsednik Srbije nakon što mu je patrijarh srpski Irinej večeras uručio orden Svetog Save prvog reda, što je prethodno naišlo na negodovanje dela srpskih arihepiskopa. Kako je sam priznao, Vučić se ovom ordenu „nije ni nadao, nije ga ni tražio, niti očekivao“. Štaviše, izvinio se patrijarhu zbog kritika koje su stigle na njegov račun, priznavši da je to njegova krivica.

Iako je predsednik Srbije, zbog toga što je iznenađen odlikovanjem prvobitno odlučio „da ćuti“ na večerašnjoj ceremoniji, „svestan neočekivane časti i veličine samog čina“, na kraju je ipak „izgovorio nekoliko reči“.

„Zato je i prva reakcija na vest koja me iznenadila bila da ćutim, svestan i veličine samog čina i neočekivane časti i sopstvene, kako bi se to tačno reklo – privremenosti, stanja koje sam, odmah da priznam – sam izabrao, vrlo svesno, onog trena kada sam odlučio da o svemu, pa i najdubljim ranama, našim problemima, govorim istinu. Nisam želeo da laž postane večna, da nas pojede, uništi, odnese nam sve zauvek. I nisam se dvoumio oko toga da li je lična prolaznost cena koju treba platiti. Ja želim dragi oci i vaša svetosti, hoću samo to da Srbija bude večna“.

Kritike koje su stigle na vaš račun, moja su krivica Vaša svetosti

Iako ništa od ovoga, kako tvrdi, danas ne bi rekao, tek kada je video šta o njemu „misle oni kojima je postao izgovor za slanje poruka patrijarhu, neretko i za obračun sa njim“, odlučio je da „izgovori nekoliko reči“.

Zahvalio se patrijarhu, kako je rekao, ne samo zbog ove izuzetne časti, već i stoga što je odbio da „učestvuje u deljenju i ograničavanju jednog velikog narodnog duha na srpski i srbijanski“, znajući da sve što Vučić radi ovde u Srbiji jeste „jedini način da celokupno srpstvo bude zaštićeno, kako od onih koji mu prete tako i od onih koji ga besramno lažu“.

„Kritike koje su stigle na Vaš račun, moja su krivica vaša svetosti“, kazao je Vučić dodavši da se zbog toga izvinjava.

„Podele koje tako ne dolikuju ovom ordenu i imenu koje nosi, ostaće mnogima preče i od istine i od bilo kakvog ozbiljnog posla, no ono šta ta istina svima donosi, a što se na svakom drugom mestu osim ovde kod nas doživljava kao dobrobit i korist“ i zato se izvinjava.

I da ste orden dali onima koji su organizovali martovski pogrom 2004, onima koji su proglasili nezavisnost ili ćutali na proglašenje nezavisnosti Kosova, onima koji su ćutali na otcepljenje, ili nemo gledali kako jedna za drugom, iz zajedničke države nam izlaze svetinje Ostrog, Cetinjski manastiri, manastir Morača, Đurđevi stupovi, verujem bolje bi prošli

„Ne treba nama odavno, kako neki misle, Sveti Sava da nas miri i ujedinjuje. Koristimo ga posvađani i podeljeni da se još više podelimo i tamo gde podelama nema mesta, a kako vi i ja prolazni i privremeni tome da stanemo na kraj, zaista ne znam“, zabrinut je predsednik Vučić.

„I sve da povučete svoju odluku, teško da bi nešto pomoglo osim što bi večni ostali oni kojima je to uvek i bilo važnije i od Boga i od Srbije“, odgovorio je na kritike za upućivanje ordena.

Zato je patrijarhu beskrajno zahvalan i orden koji mu je dodeljen, kako kaže, obavezuje ga da radi još napornije, još više, i da se „još snažnije bori za Srbiju, za njeno jedinstvo, da se bori i za Srbiju na KiM ali i da se bori za podršku našem narodu zapadno od Drine i Dunava i u Crnoj gori i svuda gde on živi“.

„I da posle toga ostane i postane i prolazan i privremen uz nadu da će srpstvo i srbijanstvo kad tad biti jedno, da će istina  pobediti laž i da će večnost ostati za one koji je zaslužuju, a zaslužuje je ova država, ova crkva i onaj po kome ovaj orden nosi ime“ zaključio je Vučić.

Prethodno je patrijarh pohvalio srpskog predsednika za lavovsku borbu i rezultate kakvi nisu postojali njega.

O tome čitajte u: Vučiću najviši orden SPC: Ono što se pokloni, to se nikad ne vrati

Večeras je, prema nezvaničnim izvorima bliskim crkvi, bilo „vidno odsustvo episkopa sa događaja“, od 40 koliko ih je ukupno. Razlog bi mogao biti upravo nezadovoljstvo da se Aleksandru Vučiću dodeli najviše odlikovanje Crkve, te da se to učini van Patrijaršije, kakva je inače do sada bila praksa.

Takođe, procurelo je i pismo koje je potpisalo više vladika upućeno patrijarhu Irineju iste večeri kada je u Žiči pre četiri dana održana centralna proslava jubileja SPC, u kojem se traži održavanje jesenjeg sabora, protestuje zbog odluke da se dodeli orden, a u tački 4 se i izražava zabrinutost zbog naznaka o mogućem priznanju Kosova. Tekst pisma do čijeg je primerka došla i naša redakcija pročitajte ovde.

A evo i ostalih vesti u vezi sa proslavom i ordenjem:

Pećka Patrijaršija: Proslava 8 vekova autokefalnosti, politički predstavnici sa KiM nisu prisustvovali

Episkop Atanasije: Većina protiv dodele ordena Aleksandru Vučiću; orden simbolično deci

Amfilohije o ordenjima Vučiću i Selakoviću: Sabor ne može da se orijentiše partijski

Vučiću i Selakoviću Orden Svetog Save? Bećković i Lompar otkazali učešće?

O odnosima između države i ckrve po pitanju Kosova, pročitajte više u: KiM – Mešanje države u crkvu i/ili crkve u državu?

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.