Amfilohije o ordenjima Vučiću i Selakoviću: Sabor ne može da se orijentiše partijski

amfilohije Pećka patrijaršija

Odluka o dodeljivanju ordena Svetog Save predsedniku, Aleksandru Vučiću, i njegovom sekretaru, Nikoli Selakoviću, odluka je patrijarha kojoj se protivi deo srpskih arhiepiskopa, ali i mitropolit Amfilohije lično. Kako je mitropolit Amfilohije rekao medijima danas u Peći, svako ima pravo da „poštuje i voli“, ali proslava 800 godina autokefalnosti „nije bila prilika za tako nešto“ jer Crkva obuhvata „naš narod u čitavom svetu“ i ne bi trebalo da se orijentiše partijski.

U Pećkoj patrijaršiji danas, a večeras i sutra u Visokim Dečanima, obeležava se jubilej 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Više od polovine Sabora biće danas i sutra u Pećkoj patrijaršiji i Dečanima.

Njih su dočekali vladika Raško prizrenski Teodosije i egzarh pećkog trona, mitropolit Amfilohije. Pećka patrijaršija je kroz vekove bila sedište srpskih arhiepiskopa.

Patrijarh Irinej, koji je međutim, bio najavljen da i on boravi danas u Pećkoj Patrijaršiji, nije, stigao. KoSSev nezvanično saznaje iz izvora bliskih crkvenim krugovima, da je nakon oporavka u bolnici, a posle nedavne posete Crnoj Gori i manastiru Žiča, još uvek osetljivog zdravlja. Očekuje se da sutra ipak prisustvuje centralnoj manifestaciji u Centru Sava, a oči dela javnosti uprte su i u očekivanu dodelu priznanja srpskom predsedniku.

amfilohije Pećka patrijaršija

Mitropolit crnogorsko-primorski, koji je istovremeno i egzarh pećkog trona, u današnjem razgovoru sa novinarima pored Bistrice, govorio je o značaju sabranja, te onom što je trenutno „vruća“ tema – namera da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovom sekretaru Nikolu Selakoviću na centralnoj svečanosti sutra u centru Sava dodeli najviši orden Crkve – još jednog Save, – rodonačelnika srpske Crkve i najvećeg prosvetitelja Svetog Save, prvog, odnosno drugog reda.

U susret ovom događaju koji se stidljivo pojavio u medijima, prvo preko lista Danas i nekoliko portala, za sada, prema još uvek nepotvrđenim informacijama, protivi se deo srpskih arhiepiskopa, ali i akademik Matija Bećković, te profesor Miro Lompar koji su navodno i otkazali svoj govor na ceremoniji u znak protesta.

„Ja moram da kažem što se mene lično tiče, ali i dobrog dela naših arhijereja – nisu time zadovoljni, ali to je odluka njegove Svetosti i članova sinoda“. Ipak, kaže mitropolit, iako svako ima pravo da „poštuje i voli“, „nije ovo bila prilika za tako nešto“.

Orden Svetog Save objedinjuje i sjedinjuje crkvu i narod. Za poštovanje je kaže, funkcija predsednika Srbije, ali „on nije predsednik celog naroda u svetu, a crkva je ne samo srbijanska u ovim postojećim granicama, nego crkva je sveukupnog našeg naroda u čitavom svetu“.

„Prema tome sabor kao takav ne može da se orijentiše partijski, uz poštovanje prema svima i svakome,“ naglasio je mitropolit.

„Nisam samo ja, dobar dio našeg arhijereja to misli“, dodao je. Takođe nije znao da li je isto ordenje dobio Milorad Dodik.

Protivnici odluke patrijarha i van crkve – pokrenuta peticija

Protiv dodele ordenja Vučiću i Selakoviću pokrenuta je online peticija.

„U više navrata, neposredno i preko svojih saradnika, g. Vučić je iznosio najgrublje neistine o našim uglednim arhijerejima, sveštenicima i monasima u medijima pod njegovom kontrolom. On je naš kosovski i vidovdanski etos proglasio ‘mitom’, a otvorenim zalaganjem za ‘razgraničenje’ sa Кosovom i Metohijom direktno se oglušava o jednoglasnom stavu Svetog Arhijerejskog Sabora naše pomesne Crkve.

Smatramo da predsednik države koji se sa tolikim nipodoštavanjem i prezirom odnosio prema stavovima naše Crkve i njenog vernog naroda nije dostojan ovog najvišeg odlikovanja.

Radi zaštite ugleda i dostojanstva Srpske Pravoslavne Crkve u ovoj jubilarnoj 800. godini njene autokefalije, molimo vas da poništite odluku o nagrađivanju g. Vučića jer među narodom, punoćom Crkve Božije, unosi sablazan i nevericu — i neće biti prihvaćena“, navodi se u tekstu ove peticije.

Ovu peticiju je do sada potpisalo 1664 ljudi.

Je li Kosovo mit?!

Navodeći da se, kada je u pitanju današnje sabranje u Pećkoj Patrijaršiji, radi o istorijskom događaju, mitropolit kaže da je srpska crkva kroz vekove bila „na raspeću ali i u vaskrsnuću“.

Jer u znaku Hristovog raspeća ali i Hristovog vaskrsenja je i Pećka patrijaršija, kaže mitropolit. Podsetio je na period ruševina, ali i kako kaže, sada period obnove u najtežim vremenima.

Najveće relikvije manastira Pećke patrijaršije su mošti srpskih arhiepiskopa kroz vekove. „I ćivoti potvrđuju da smo danas ovde prisutni ništa manje, i da ćemo biti prisutni. Ja sam uveren i ostalih osam vjekova, kako Bog bude htio“.

„To je blagoslov viševekovni, za sve one koji su ovde živeli, i žive i ovde će živeti. I to treba svi, koliko nas ima, da imamo na umu i da se u tom pogledu ponašamo tako i ovde na Kosovu i Metohiji i šire u svetu“ kazao je mitropolit.

Naši temelji ovde

Za Srbe s Kosova i iz Metohje kaže da su to „najbolji deo našeg naroda“, te da se nada da će izdržati, podsetivši na 20 seoba od Kosovske bitke.

„Seoba je seoba, ali je ipak naše temelje, korenje i biće ovde. Kao takvi opstajemo danas, ma gde bili oni odavde niču i šire se po belom svetu i ostaju ono što su njihovi preci bili, i to jedino ako ostanu verni svojim korenima.

Kritikujući pojedine političare i intelektualce zbog toga što kažu da se Srbi bave „kosovskim mitom“, mitropolit crnogorski kaže:

„Car Lazar je mit?! Arhiepiskopi su mit ?! Žrtvovanje za veru i otačastvo – je li to mit? I narod koji to nosi, je li to spada u mitologiju ili životno iskonsko opredeljenje?! Time je ovaj narod sebe upisao među zrele narode i ostaće tako. Ovi koji su opstali ovde, to su naša radost, najdivniji svedoci vernosti Bogu, Svetom Savi, Svetom Kralju i Bog neka ih blagoslovi i umnoži“.

Nastavak jesenjeg zasedanja Sabora?

Mitropolit je pomenuo i nastojanje dela arhijereja da se u okviru proslave 8 vekova autokefalnosti crkve nastavi i sa jesenjim zasedanjem Sabora SPC, podsetivši da je o tome već bilo reči tokom majskog zasedanja.

„Smatram da ima dosta tema za sabor. Videćemo kako će biti, da li će se sabor nastaviti“.

Kao primer nastavka ovakve vrste obeležavanja jubileja, mitropolit Amfilohije je naveo to što je i još za vreme patrijarha Germana u sklopu obeležavanja 750 godina autokefalnosti SPC održano vanredno zasedanje sabora.

Svojevremeno patrijarh German je u javnosti percipiran kao blizak komunističkim vlastima.
Mitropolit Amfilohije govorio je i o tome što „neki političari i tzv. Intelektualci kosovski zavet nazivaju mitologijom“.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.