Pećka Patrijaršija: Proslava 8 vekova autokefalnosti, politički predstavnici sa KiM nisu prisustvovali

FOTO: Eparhija Raško-prizrenska

Monaštvo i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, hor prizrenskih bogoslova, preko hiljadu vernika, sa decom iz sredina južno od Ibra danas su u Pećkoj Patrijaršiji proslavili veliki jubilej – osam vekova autokefalnosti SPC. Ovaj proslavi nije prisustvovao nijedan politički predstavnik Srba na Kosovu i Metohiji.

Srpski arhiepiskopi već drugi dan borave u Pećkoj Patrijaršiji i Visokim Dečanima.

Današnjom llturgijom u viševekovnom sedištu arhiepiskopa i patrijarha načalstvovao je mitropolit Crnogorsko-primorski i egzarh pećkog trona Amfilohije uz učešće 22 episkopa više igumana i protojereja Eparhije Raško-prizrenske.

U liturgiji je učestvovao i hor bogoslova Prizrenske bogoslovije, monahinje Pećke Patrijaršije na čelu sa igumanijom mati Haritinom.

Kako navode iz Eparhije Raško-prizrenske „svojom posetom i liturgijskim slavljem u Pećkoj Patrijaršiji, Episkopi SPC potvrdili su još jednom jedinstvo u sledovanju putu Sv. Save i njegovih naslednika za koje je Kosovo i Metohija uvek bilo i ostalo srce srpskog pravoslavnog i svetosavskog identiteta“.

Sveti Arhijerejski Sabor na poslednja tri redovna zasedanja jednoglasno je istakao da je za „SPC neprihvatljiva svaka vrsta podele ili priznanja Kosova i Metohije“.

Današnjoj istorijskoj proslavi u Pećkoj Patrijaršiji nije prisustvovao niko od srpskih političkih predstavnika sa Kosova i Metohije.

Tokom boravka arhijereja, episkop Atanasije i mitropolit Amfilohije su u razgovoru sa novinarima saopštili i da je većina srpskih episkopa bila protiv toga da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeli Orden Svetog Save. 

Takođe, procurelo je i pismo koje je potpisalo više vladika upućeno patrijarhu Irineju iste večeri kada je u Žiči pre četiri dana održana centralna proslava jubileja SPC, u kojem se traži održavanje jesenjeg sabora, protestuje zbog odluke da se dodeli orden, a u tački 4 se i izražava zabrinutost zbog naznaka o mogućem priznanju Kosova. Tekst pisma do čijeg je primerka došla i naša redakcija pročitajte ovde.

 

A u centru Sava u Beogradu, u toku je svečana akademija upravo povodom obelećavanja 800 godina trajanja SPC, na kojoj se očekuje i uručivanje najvišeg odlikovanja srpske crkve predsedniku, i to prvog reda, ali i njegovom sekretaru – Nikoli Selakoviću – drugog. O tome čitajte u

Pročitajte još:

Episkop Atanasije: Većina protiv dodele ordena Aleksandru Vučiću; orden simbolično deci

Amfilohije o ordenjima Vučiću i Selakoviću: Sabor ne može da se orijentiše partijski

Vučiću i Selakoviću Orden Svetog Save? Bećković i Lompar otkazali učešće?

O odnosima između države i ckrve po pitanju Kosova, pročitajte više u: KiM – Mešanje države u crkvu i/ili crkve u državu?

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.