Vučić: Prevarili su se ako misle da ćemo se lako odreći onoga što je naše


Ako oni misle da ćemo se mi lako odreći onoga što mi mislimo da je naše, a što oni ne misle da je naše, moj odgovor im je – prevarili ste se, kazao je danas Aleksandar Vučić. Sastao se sa patrijarhom Porfirijem, a stav crkve je: Crkva će činiti sve da srpskom narodu bude što je moguće bolje a da pri tom to ne bude na uštrb drugih naroda. Svesna je da se isključivo kroz dijalog ljudi upoznaju i prepoznaju vrednosti jedni kod drugih. Razgovorom se i prevazilaze nesporazumi kojih na žalost ima mnogo danas.

„Kada država i crkva streme istom cilju i kada postave zajedničke ciljeve i kada rade zajedno i bore se, onda Srbija bude prva u Evropi po mnogim pitanjima. Kada to nije slučaj, onda je Srbija rastrzana, onda je Srbija pocepana, podeljena, slaba i laka meta, ne samo za svakog orla, već i za svakog gavrana i vranu koji se na nju namere“, kazao je Vučić naglašavajući da je to njegova rečenica a ne Njegove Svetosti.

Obavestio je patrijarha o ključnim pitanjima, te nema nikakve sumnje, kako kaže, da se radi o pitanjima od izuzetnog značaja i same crkve. Jedno od tih pitanja bilo je i pitanje KiM.

Tako je predsednik patrijarha upoznao sa faktičkom situacijom na Kosovu i Metohiji, te sa političkim pregovorima koji predstoje – predstojećim posetama Lajčaka i drugih zvaničnika, takođe i pregovorima koji su završeni, a dotakli su se i najnovije vesti – Kosovo nije uspelo da prođe i dobije prostor na ustavnoj konferenciji zemalja.

I danas je upozorio da sve što predstoji Srbiji nije jednostavno i lako, te da je dovoljno da se pročita čestitka američkog predsednika Srbiji i njegova čestitka Prištini, da bi se razumelo u „kakvoj smo poziciji“

„Ne krivicom ni današnje vlade, čak ni današnjeg predsednika, ali prosto, ta situacija i pozicija za nas je izuzetno teška. Najveće svetske sile dele u potpunosti stavove nove američke administracije i razume se da ćemo mi biti pod pritiskom“, kazao je.

Razgovarali o tome kako da čuvaju mir i stabilnost, kako da pomognu „našem stradalnom narodu“ na Kosovu i Metohiji, očuvanju života i napretka, ekonomskoj pomoći.

„I mislim da smo o tom pitanju postoji ne samo veliko razumevanje, već i saglasje“, kazao je Vučić.

Uz Kosovo, tema je bila i Republika Srpska, te „sveukupni pritsici na Srbiju koji ne treba nikog da iznenađuju“ u multipolarnom svetu, gde usled nemogućnosti da veliki nad većima primene silu, primenjuju je na male poput Balkana i Srbije.

„Nama ostaje da čuvamo mir, da gledamo šta su to njihovi interesi, da gledamo i da razgovaramo i sa predstavnicima SAD, razume se da dijalog nastavimo da vodimo pod pokroviteljstvom EU i g. Miroslava Lajčaka, ali da će biti nama lako – svakako neće.

Jedino što mogu da dodam jeste da, ako oni misle da ćemo se mi lako odreći onoga što mi mislimo da je naše, a što oni ne misle da je naše, moj odgovor im je prevarili ste se

Crkva „sabirni organizam“ koji „prevazilazi podele“

Patrijarh Porifirije kaže da je čuo elementarne osnove geopolitike u užem smislu te reči.

„Ja sam pre svega naglasio g. predsedniku da ja nisam političar. Pre svega, ne zbog toga što naprosto nemam afiniteta za politiku, već zato što mislim da je Crkva saborni organizam koji, ma koliko to bilo teško, možda ponekad i nemoguće, ima cilj da sabira, da gradi mostove, da otupljuje oštrice, da prevazilazi polarizaciju, a pre svega da propoveda smisao postojanja svakog pojedinca, čoveka, a onda i čitavih naroda, nezavisno od toga kakve su okolnosti“, kazao je patrijarh u svom obraćanju.

Naglasio sam i to da često okolnosti mi ne biramo, često ih i ne kreiramo, nego su one izraz providencijalnog, to jest izraz promisla Božjeg. Mi hrišćani, barem tako verujemo i da upravo iz tog razloga nemamo pravo da se žalimo bilo kome nego da zasučemo rukave i da sve što naizgled izgleda kao problem, doživimo kao zadatak koji moramo rešiti. Pri tom, budući svesni da kad smo rešili jedan zadatak, sledeći je sasvim sigurno još teži“.

„Ostaje da svi zajedno, svako sa svoje pozicije – mi kao crkva s jedne strane, a država i državne institucije sa druge strane, činimo sve na položaju našeg naroda, ali naglašavam još jednom, nikako ne na štetu i na uštrb i drugih, nego koliko god je to moguće, na korist svih“, zaključio je Porfirije u sovm obraćanju.

Srbija će nastaviti da pomaže obnovu hramova u zemlji i rasejanju, posebno u okruženju, poručio je na kraju Aleksandar Vučić.

I on je imao poruku mira: „Da pokušamo da razumemo jedni druge, i tamo gde ne mislimo isto, uvek da rešavamo dijalogom i rečima koje bi smirivale svaku vrstu strasti, a ne da koristimo rečnik – ne daj bože uvreda i napada“.

Takođe je govorio i o slučaju Rašić, o tome u: Vučić o tuči u Lapljem selu: Ne mogu Srbiju da lažima ponižavaju kojekakvi fićifirići

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.