Vučić: Pomagaćemo Srbima sa KiM na sve načine, samo da me niko ne pita kao za respiratore

Neće Srbi ni na Kosovu i Metohiji da budu gladni, a kako ćemo mi to da uradimo i uz koliko problema, to je druga stvar. Šta da radite, to je sudbina jednog naroda koji je u teškoj situaciju u svakom pogledu, kazao je u novom obraćanju za javnost srpski predsednik Aleksandar Vučić, a posle sastanka kriznog štaba srpskog rukovodstva.

„Dobio sam izveštaj bezbednosnih agencija i sinoć i jutros. Vidim da je i šverc počeo da cveta, vidim da dolaze Albanci, da su hteli da pokupuju gotovo svu robu sa Severa Kosova. Biće mnogo problema ali pomagaćemo na sve moguće načine, samo da me niko ne pita kao za respiratore“, odgovorio je na pitanje Mirjane Nedeljković sa TV Mosta hoće li se i kako pomoći Srbima sa Kosova i Metohije.

Predsednik se divi lekarima

„Šta da radite, to je sudbina jednog naroda u svakom pogledu. Da vam se u isto vreme dogodi da imate naftu koja razara berze, rublja pala 15% u jednom danu, da imate migrantsku krizu, da morate da spremate ljude koji će da vam štite granicu južno i jugoistočno, da imate ljude u Kopnenoj zoni bezbednosti koji vam čuvaju administrativnu liniju prema Kosovu i Metohiji, da imate težak problem sa Prištinom i druge neke regionalne probleme i da uz sve to – imate i korona virus…kako bih vam rekao, malo je jedan dan. Ja sam sebe uhvatio da sam neispavan. Poslednja tri dana sam po 19-20 sati budan, zato se divim lekarima. Zato zovem Stevanovića stalno – Stevanoviću, možeš li da izdržiš? Genije čovek sa infektivne…“

U vezi sa pitanjem taksi i kosovskih mera u borbi protiv virusa korona, Vučić kaže da mu nije prioritet trenutno da razmišlja ni to šta Kurti radi, ni kakva će politika međunarodna prema njemu prevagnuti.

„Otkud znam šta će Kurti da radi, nisam baba Vanga šta će oni da rade, da li će da pobedi američka linija, da li će da pobedi nemačka, da li će da se dodvore Merkel pa da to ukinu pre toga ili neće, ili ko će… Stvarno nije mi to u ovom trenutku ni prioritet da o tome razmišljam“, kazao je predsednik koji dve nedelje posle poruka lekara koji su u njegovom okruženju javnosti preneli da se radi o „najsmešnijem virusu u istoriji“ sada ima pune ruke posla kako da Srbiju sačuva i učini njeno stanovništvo bezbedno u pandemiji.

Prekosutra ga očekuje razgovor sa Merkel putem video linka, a tu će se razgovarati o Kosovu, ali dvostruko više o COVID -19.

„Razgovaraću naravno o Kosovu, pošto moramo da živimo. Ne znam šta do očekujem ali u ovom trenutku, i to što ćemo prekosutra da razgovaramo o Kosovu, biće 15 minuta, a znam da ćemo pola sata da pričamo o koroni, šta god, kako god da se okrene, šta god da se priča. Tako da ljudi se bore za život, za goli opstanak, tako da znam da ćemo to da uradimo“ – kazao je srpski predsednik.

U Srbiji je potvrđeno da je trenutno zaražena 41 osoba, a testirano je ukupno 256. Svi pacijenti su stabilno, u teškom stanju je samo muškarac iz Kikinde. Srbija je zatvorila 44 granična prelaza. Fudbalske utakmice u Srbiji igraće se bez publike, zabranjeni su svi javni skupovi u zatvorenom prostoru sa više od 100 ljudi. Srbija raspolaže sa 1.008 respiratora, biće nabavljeno još 500, ali je predsednik rekao da neće da govori koliko ih ima i da će ih sam nabavljati. Škole, vrtići i fakulteti u Srbiji za sada ostaju otvoreni. Posle današnjeg sastanka kriznog štaba, predsednik ne zna da li će biti zatvaranja škola i uvođenja vanrednog stanja, ali je obustavljen izvoz osnovnih životnih namirnica i dezinfekcionih sredstava. Inače Vlada Srbije formirala je dva krizna štaba.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.