Vučić: Podržavam ulazak Srpske u Haradinajevu vladu, od oktobra "inkluzivan dijalog"

Kao predsednik Srbije podržavam ulazak Srpske liste u Vladu Kosova. Ni na koji način nisam uticao na njihovu odluku. Za državu Srbiju Ramuš Haradinaj je "optuženi ratni zločinac" i ima takvih još koji su već lideri na KiM-u. Srpskoj poručujem da se bore za svoj narod. Hvala im što čuvaju Srbiju na Kosovu i Metohiji. Srbima na KiM-u je laknulo. Od oktobra počinje nova faza dijaloga, neophodno je institucionalizovati ga i obaviti veoma široke konsultacije. Taj dijalog bi trebalo da bude na više nivoa, kroz koncentrične krugove, ozbiljan, odgovoran, da imamo jasne ciljeve, inkluzivan i tolerantan – poručio je večeras predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u obraćanju javnosti iz Predsedništva Srbije. Potreban nam je što širi konsenzus, nemam pripremljenih zaključaka po pitanju KiM-a, ističe Vučić. Tucite po meni, nemojte po narodu na KiM-u, poručuje. Borci za srpske interese su oni koji narodu smeju da kažu istinu, a koji će jače i čvršće od bilo koga da štite naše interese, tvrdi, takođe, Vučić.

Srpska imala tri opcije

Predsednik Srbije kritikovao je one koji kritikuju odluku Srpske liste da uđu u Haradinajevu vladu i objasnio da su oni izloženi "strašnim napadima".

"Ne hajem ja za to sto oni napadaju mene, iako ni na jedan način, ni na jedne konsultacije nisam razgovarao ni sa kim od Srba sa KiM-a. To sam prepustio Marku Đuriću i drugima," navodi. 

"Sličnost između albanskih nacionalista i tobožnjih građanskih liberala i lažnih nacionalista u Srbiji"

Čitajući nedavne izjave bivšeg premijera Kosova Ise Mustafe, poslanika Samoopredeljenja Donike Kadaj Bujupi i Aljbina Kurtija u vezi sa tim da je Vlada Kosova sada "u rukama Vučića i Srbije" – predsednik Srbije je upitao:

Je l' primećujete neverovatnu sličnost između stavova i izjava onih koji vas doživljavaju kao emanaciju zla od albanskih šovinista i tobožnjih građanskih liberala i lažnih nacionalista ovde u Srbiji? Bez ikakve razlike. A šta je sa argumentima? Pa koga briga za argumente. A šta je sa ljudima, a šta je sa decom? Sa ljudima koji treba da žive na KiM-u?

Srpska je, kako je objasnio Vučić, imala tri opcije – da podrži Aljbina Kurtija i pokret Samoopredeljenje, da ne podrži nikoga ili da podrži Ramuša Haradinaja.

"Moje pitanje je – a kakav je to izbor? Nikakav. Sutra budu izbori, Srpska lista osvoji manje, a Kurti i Haradinaj više. Ne mislite li da bi šest do osam odsto stanovnika, koliko Srba na Kosovu ima, moglo da ima većinu?" – upitao je Vučić.

"Šta god su uradili bili bi kritikovani," ocenjuje. 

Srbima "laknulo"

Ipak, Srbima na KiM-u je, kaže Vučić, "laknulo".

"Ljudi su brinili za sebe i za svoju decu. Hoćete vi Daliboru Jevtiću da kažete kako će dete od Štrpca do Uroševca da mu dođe do Prištine ili onog puta za koji ste govorili da je veliko-albanski, a u stvari je srpski put da bi doveo Srbe iz Gračanice do Niša i Beograda. Hoćete li to da uradite ili ne? Ili je najlakši biti neodgovoran? " – upitao je, takođe. 

"Prvu put imamo nešto u svojim rukama," tvrdi.

"Oni i njihova deca čuvaju Srbiju na KiM-u"

Ljudima iz Srpske poručuje:

"Rekao sam Marku da razgovara sa njima da vidi zašto je to navrat-nanos. Marko mi je rekao – šefe, mora ovako"

Tokom konferencije za medije više puta se pominje "američka televizija N1".

Upravo na pitanje ove televeizije šta se "konkretno promenilo" od perioda kada su članovi Srpske liste više puta navodili da će svaku odluku o ulasku u kosovsku vladu doneti uz konsultacije upravo sa Aleksandrom Vučićem i izjave samog Vučića da se on nije mešao u odluku Srpske liste, Predsednik Srbije je prvo u šali odgovorio: "Od američke televizije očekivao sam nesto snažnije", a potom i objasnio da je u subotu bio zauzet te da je Marka Đurića zamolio da "razgovara sa njima" (Srpskom listom, prim.red.) – da "vidi zašto je to navrat nanos", "zašto se sve to dešava ovako ili onako".

Marko Đurić uživa moje puno poverenje, takođe je objasnio Vučić, jer će on "uvek učiniti sve da zaštiti srpske interese", dodajući i da je "Marko vrlo tvrd Srbin".

"I on mi je rekao, šefe, mora ovako. Ovo je jedini način da Srbi prežive," objasnio je Predsednik šta mu je Đurić rekao.

"Ja sam to prihvatio. Imao sam poverenja i u njih i u gospodina Đurića. Imaću i ubuduće," zaključio je.

"Da se bore za svoj narod. Neće oni moći da menjaju kosovsko društvo, ovako ili onako. Da se bore za svoj narod koliko mogu, svaku sitnicu koju odbiju, a koju ne izgube – veliku su stvar uradili za Srbe i veliku su stvar uradili za Srbiju. Hvala im što čuvaju Srbiju na KiM-u, oni i njihova deca. I Rakićeva i Jevtićeva i svakog od njih. I Radujičićeva i Stojanovićeva. I Kostićeva i ne znam čija još. Svako njihovo dete čuva Srbiju na KiM-u."

"Kurti najistaknutiji albanski nacionalista"

Vučić je doneo i odštampan program i Statut Samoopredeljenja i citirao delove koji ukazuju na to da se ova albanska partija zalaže za veliku Albaniju. Za Kurtija je rekao da je "najistaknutiji albanski nacionalista". Tvrdi da javnost u Srbiji ne zna programe Samoopredeljenja i drugih albanskih stranaka na Kosovu.

"Osetim mučninu kad zovu u Brisel"

Upitao je i: da li iko misli da je ikad bilo lepo kad sednem sa Tačijem, Mogerini, Ketrin Ešton? 

"Nikada nijednog lepog trenutka se ne sećam. Već imam Pavlovljev refleks, osetim mučninu kad zovu u Brisel, znam da ništa lepo neće da se dogodi," navodi Vučić. 

U poslednje četiri godine nije bilo poginulih u etnički motivisanim sukobima

Govoreći o četvorogodišnjem periodu pregovaranja aktuelne srpske vlasti sa Prištinom u Briselu, Vučić kaže:

"U poslednje tri-četiri godine nemamo nijednog poginulog u etničkim sukobima na Kosovu i Metohiji. Srbiju nikad nisam unizio, obezbedio sam da Srbi na KiM-u žive nešto lakše i da u ove četiri godine nemamo nijednog poginulog u etničkim sukobima." 

Izveštaj o svim pregovorima dostupan javnosti

Vučić je doneo i Izveštaj o pregovaračkom procesu koji će biti, kako je objasnio, dostupan javnosti i u odštampanim primercima kao i na sajtu institucija. Umesto Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Vučić je spomenuo "Koordinaciono telo".

Vučić je govorio i o, kako veruje, greškama prošlih vlada i njenih zvaničnika kada je u pitanju očuvanje Kosova i Metohije u Srbiji, podsetivši na izmeštanje razgovora o Kosovu iz UN u EU, dolazak EULEX-a, "kriminalno pitanje" pred međunarodnim sudom pravde tadašnje srpske vlade i Vuka Jeremića iz 2009, o tome da li je Kosovo imalo pravo na otcepljenje ili ne, čime "smo sami kao zemlja dali legitimitet i legalitet" nezavisnom Kosovu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.