Vučić: Optužnica protiv Tačija i Veseljija bezbednosni problem za Srbe na KiM

Vučić Brisel
FOTO: N1/Printscreen

Podnošenje optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija unosi jednu vrstu bezbednosnog problema za sve Srbe na KiM, a ne isključuje mogućnost izazivanja problema u dve opštine na jugu Srbije, „ne bi li neko pokazao svoju snagu i moć“, poručio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić iz Brisela nakon sastanaka sa zvaničnicima Evropske unije. Govoreći o nastavku dijaloga između Beograda i Prištine otkrio je da zna datum održavanja samita u Parizu na kojem će se sastati delegacije Beograda i Prištine, ali i datum nastavka dijaloga do čega će odmah potom doći. Međutim, isti nije hteo da saopšti medijima, ali je rekao da će se razgovarati za 2 do 3 nedelje.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji i danas boravi u Briselu, na dnevnom redu imao je više sastanaka sa evropskim zvaničnicima – sa predsednicom EK Ursulom fon der Lajen, evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheijem, sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Konstatovao je u obraćanju medijima da zvanični Beograd već dva dana – od kada je Specijalno tužilaštvo Kosova obavestilo javnost o predatim optužnicama protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, „ćuti“, a zbog „nekoliko stvari o kojima moramo da vodimo računa“.

„Prva je ta da je Specijalno tužilaštvo i Sud sa specijalnim odeljenjima formiran po kosovskom zakonu, a ne po zakonima međunarodne zajednice, kakav je to bio slučaj sa nama“.

Kaže da to odmah u startu ograničava Beograda u reakcijama „ukoliko smo pametni“.

Za drugi razlog naveo je da su srpski organi takođe podigli optužnice protiv mnogih na KiM-u za zločine počinjene protiv Srba i nealbanaca.

Kao treći razlog navodi pitanje bezbednosti Srba na KiM, o čemu je govorio još jednom ranije danas. Sada nije isključio „mogućnost izazivanja problema u dve opštine na jugu Srbije“.

„Ovo (optužnice) unosi jednu vrstu bezbednosnog problema za sve Srbe na KiM, a ne isključuje mogućnost izazivanja problema u dve opštine na jugu Srbije, ne bi li neko pokazao svoju snagu i moć“, rekao je on odgovarajući na pitanje evropskog dopisnika N1.

Kaže da je za Beograd najvažnije da ostane uzdržan, što je, kako je rekao, saopštio i predstavnicima Evropske unije na današnjim sastancima.

„Mi znamo da su se događali strašni zločini nad Srbima, dobro je da za njih postoji pravda i u tom smislu je to dobra vest, a u svemu drugom mi moramo da pokažemo uzdržanost, da dobro razumemo da tom uzdržanošću štitimo narod na KiM od bilo kakvih incidenata, nasilja, napada i svega drugog“.

Lako je nama u Beogradu, ali teško je Srbima u Štrpcu, Goraždevcu, Osojanu i svakom drugom mestu

Upravo zbog toga tvrdi da je na Beogradu da „radi svoj posao“.

„Da pokušavamo da razgovaramo o temama koje su od životnog značaja, da pokušavamo da pronalazimo u različitim sverama društvenog života kompromise sa Albancima“.

Kaže da je zato toliko insistirao na „Mini šengenu“ i na kretanju roba, usluga i kapitala.

Te zato ne razume „zahteve koje dolaze sa Kosova i iz nekih zemalja u okruženju u kojima se kaže da Srbija ne sme da kupi kosovski telekom, iako je najpovoljnija ponuda Srbije“.

„Pa šta, je l’ su naše pare manje vredne, mi ćemo da Vam platimo više nego Nemci, više nego Slovenci, više nego svi drugi, e to su stvari koje moramo da prevaziđemo u budućnosti“.

Podsetimo, RTK pisala je juče da „Telekom Srbija“ ponudila je 155 miliona evra za kupovinu kompanije „IPKO“, te da je reč o najboljoj ponudi od 10 prihvaćenih.

Ovaj medij javio je da je kosovsko Regulatorno telo za elektronske i poštanske komunikacije obezbedilo mogućnost da do toga dođe i prethodno preduzelo određene aktivnosti.

RTK je tada javila da „stručnjaci procenjuju da bi, ukoliko do toga dođe, nacionalna sigurnost bila ugrožena“.

Poručuje ujedno da Beograd ne bira ko će predstavljati Prištinu u dijalogu, te da je to njemu svejedno, jer će „svi isto da traže“.

„Njihova se pozicija promeniti neće, i jedni i drugi i treći uvek će da insistiraju na priznanju nezavisnosti i ništa manje od toga, da li će da traže nešto više, to je drugo pitanje“.

Dodao je i da mu nikada „nije bilo lepo“ s kim god da se sastajao – Tači, Haradinaj, Mustafa, Kurt, ali je mišljenja da su osećanja obostrana.

Predsednik je ujedno govorio o datumu održavanja samita u Parizu između predstavnika Beograda i Prištine, koji su najavili Francuska i Nemačka.

Kaže da zna da zna kada će samit biti održan, ali tu informaciju nije hteo da podeli sa novinarima, jer „nije takav čovek koji istrčava u javnost i daje novinama da nešto objavlju“ jer je dogovor sa Nemačkom i Francuskom bio da se o tome još uvek ne govori.

„Pustiću da o tome javnost obaveste Francuzi i Nemci“.

Predsednik ujedno poručuje da zna i datum nastavka dijaloga, ali i tu informaciju je zadržao za sebe. Ono što je otkrio je to da će samit u Parizu najverovatnije biti prethodnica za održavanje dijaloga.

Veruje da će ova ova informacija biti javno saopštena već početkom sledeće nedelje.

Vučić je ujedno nakon današnjih sastanaka izrazio uverenje da će se na kraju mandata nove vlade, 2024. godine, završiti pristupni pregovori Srbije i EU, te da je realno da Srbija postane članica Unije do 2026.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.