Vučić: Onima koji najavljuju tužbu za genocid nije stalo do dijaloga

Vučić
FOTO: Alo/Printscreen

Vreme nije saveznik Srbiji za rešavanje kosovskog pitanja. Ni Nemačka, ni Francuska, niti Amerika, ni velika sila, neće da promene svoj stav o statusu Kosova, kazao je večeras Aleksandar Vučić.

„Mnogo su veliki da bismo ih mi učili kako da se ponašaju“, kazao je srpski predsednik nakon sednice predsedništva svoje stranke – SNS.

Istovremeno i sami Srbi imaju, kako objašnjava, nerealan pristup, ukazujući na to da već devet godina pokušava da se snalazi i bori.

Ako podnesu tužbu za genocid, pobedićemo ih u svakom smislu

I večeras se osvrnuo na najave iz Prištine o pokretanju tužbe protiv Srbije za genocid.

„Plašim se da oni koji najavljuju tužbe za genocid, koji najavljuju zahteve za ratnom odštetom, da nam dovoljno jasno govori da im nije stalo do dijaloga“, naglasio je predsednik.

I večeras je ponovio neke od jutrošnjih izjava o tome da će svakog dana da odgovara raznim međunarodnim akterima koji „ne bi da pričaju o ZSO“, a kažu – „ne smeju da se menjaju granice“, dok jedine granice koje bi da menjaju su granice Srbije samo što to neće da kažu otvorenim imenom.

Kada bude dobio odgovor da je nekadašnja Jugoslavija, odnosno Srbija, napadnuta kako bi se sprečila humanitarna katastrofa na Kosovu, kazaće im:

„Pa čekajte, iz vaših usta sam slušao da je veća humanitarna katastrofa i u Avganistanu i u Siriji, Iraku, pa ni u jednoj od tih zemalja niste menjali granice, samo ste Srbiji menjali granice“.

Na to odgovora nema i neće ih ni biti, dodaje, uz opasku da Srbi moraju da pomire sa tim da postoje dvostruki aršini i različiti standardi.

Ponovio je i večeras ono što je prethodno jutros detaljnije prepričao na Pinku – šta mu međunarodni partneri kažu, a to je da treba da zna da je Srbija mala dok su oni veliki i moćni

On tada gleda šta da izvuče najbolje za Srbiju a to je da „gura napred ekonomski“ i da Srbija ima najveću stopu rasta.

I večeras je srpski predsednik objasnio da Kosovo ne može da podnese tužbu za genocid kao Kosovo, osim ukoliko to ne učini „pod nekom drugom zastavom i imenom“.

„Možda Albanija nije za njih tuđa zemlja“, dodao je Vučić.

„To će da izazove druge vrste komplikacija, ali ono što mogu da garantujem jeste to da će Srbija iz svega toga da izađe kao pobednik“, naglasio je na kraju.

Vučić o tužbi za genocid: Početak ujedinjenja sa Albanijom, kao Boga vas molim da to ne činite

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.