Vučić: Odnos Srba i Albanaca 80 odsto naših političkih problema

Ako napravimo osovinu mira i stabilnosti između Srba i Albanaca, dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu – u narednih 100 godina rešili smo 80 odsto naših političkih problema, izjavio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

On je najavio da će u septembru pokušati da institucionalizuje unutrašnji dijalog u svim forumima. "Ostaje nam još bitan odnos sa Bošnjacima. Sve ostalo ćemo držati pod kontrolom," istakao je Vučić u intervjuu TV "Pink".

Vučić je ukazao da je Srbija pod pritiskom velikih sila, ali je poručio da je ona suverena i nezavisna zemlja i da niko neće odlučivati u ime njenih građana do njih samih. On je spreman da učestvuje u pronalaženju kompromisnog rešenja kada je reč o Kosovu i Metohiji, koje bi bilo nezadovoljavajuće za obe strane, jer smatra da samo i može da bude kompromisno. Mi danas ne odlučujemo samo o našoj prošlosti, već i o svojoj sadašnjosti i budućnosti, predočio je Vučić.

RTS: Mišljenje o KiM-u pre kraja godine

Govoreći o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji, Vučić je rekao da će se njegovo mišljenje o tome čuti pre kraja godine.

"Ne mogu da govorim o nečemu što je gotovo, ali mogu o nečemu što je važno za budućnost Srbije. Ako to možemo, a ja znam da su za to mali izgledi, znam i njih Albance, znam i nas Srbe, znam i zašto su male šanse… Ako ne bismo pokušali da uradimo nešto za budućnost Srbije, na drugačiji i bolji način, ne bi trebalo da se bavimo ovim poslom," rekao je Vučić.

On je naglasio da je važno da sa Albancima imamo dobre odnose i da ih uredimo jednom za svagda, a ne da držimo zamrznut konflikt.

"Moje nade nisu velike, ali postoje," rekao je Vučić i dodao da u otvaranje takvog pitanja ne bi ni ulazio da nema nadu. Tu se, prema njegovoj oceni, postavlja suštinsko pitanje – hoćemo li imati dovoljno hrabrosti da sebi pogledamo u oči i da kažemo "ovo je realno, ovo nije".

"I dovoljno hrabrosti da kažemo da ne može neko što je nešto nametao da prođe samo zato što on misli da tako mora da prođe, a da ne ponudi ozbiljnu argumentaciju, već da sučelimo sve argumente i da dođemo određenih rešenja," rekao je Vučić.

"Nije moje da imam gotovo mišljenje," istakao je Vučić, "već da čujem i slušam sve ljude, da onda izađemo sa određenim predlozima zajedno i da vidimo da li sa tim možemo da prođemo, ili ne i šta o tome misli albanska strana".

On je podsetio da je do sada čuo mnogo različitih mišljenja, da je veoma zadovoljan zbog toga i da ih svakodnevno analizira.

Na konstataciju da su se uglavnom čula mišljenja da treba zadržati status kvo, ili da treba Kosovo predati Albancima, Vučić je konstatovao da možda može sve da se podeli u te dve grupe, ali je primetio i da nisu baš svi spremni da čuju sve.

"Možda možete u te dve glavne grupe da podelite, ali videćete naročitu nervozu u pojedinim medijima na ono što je izgovorio Dačić," uočio je Vučić.

"U svim organizacijama i institucijama, u naučnim forumima, u našoj crkvi, sa civilnim društvom, nevladinim sektorom, da čujemo i razgovaramo o svemu, da stavimo i da poređamo sve stvari na sto i vidimo kakva nam je budućnost i šta možemo da očekujemo u budućnosti, kao i to šta su posledice jedne, druge, ili treće odluke," doddao je.

Građanima se mora reći šta je to što sve zavisi od Kosova i Metohije i od našeg odnosa prema Kosovu i Metohiji, rekao je Vučić.

"Svi govorimo samo o srpskom interesu i šta dobijamo u trenutku," kazao je dalje srpski predsednik, navodeći da je "važno da sa Albancima imamo dobre odnose, da ih uredimo jednom za svagda, a ne da držimo zamrznut konflikt".

Vučić je ukazao i da mnoge zapadne zemlje žele slabljenje snage i pozicije Vlade Srbije i slabljenje njegovog autoriteta kao predsednika države "zato što bi tada drugima bilo lakše" i kako bi Srbija bila laka moneta za potkusurivanje.

Upitan o navodima medija da je američki zvaničnik Brajan Hojt Ji poručio srpskoj opoziciji da na izbore ide u jednoj koloni kako bi ga "srušili", Vučić je rekao da nema potvrdu da se to zaista dogodilo.

On, međutim, ne vidi zašto bi se izdvajao samo predstavnik američke administracije i dodaje da "imate više predstavnika različitih zapadnih administracija".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.