"UĆK" na ulici bavarskog gradića: Politička poruka ili višak bitumena?

Inicijali Oslobodilačke vojske Kosova (UĆK) osvanula su na ulici u gornjem Grisfeldu, u bavarskom gradu Tolceru, javio je portal merkur.de. Slova su ispisana bitumenom. "Da li je radnik na asfaltiranju ostavio inicijale kao političku poruku? Ne mora tako da bude, ali izgleda kao da je radnik na putu imao viška bitumena," ocenjuje isti portal.  

"Na sred puta, zajedno oko metar širine, sijaju slova UĆK," prenosi Merkur, navodeći da su se ove "militantne podzemne snage" borile za "nezavisnost Kosova 90-tih".

"UĆK je prepoznata po mnogim ubistvima, između ostalih – srpskih policajaca i Albanaca koje su nazivali kolaboracionistima," dodaje isti portal i ističe da Bavarska ustavna zaštita UĆK ima i na listi ekstremističkih organizacija.

Merkur prenosi i reakciju lokalnog zamenika šefa policije Andreasa Rorhofera, za kojeg je ovo "poseban slučaj", iako je, dodaje, ispisivanje grafita u većim gradovima "svakodnevica". Predstavnik gradonačelnika – Kristof Bocenhart – naveo je i da inicijali OVK-a "nema šta da traže na njihovim ulicama".

"Posebno kada se radi o militantnim organizacijama," dodao je on.

Kažu i da će sada proveriti da li su slova dospela tokom radova na putu, za koje je, navodi Merkur, unajmljena "spoljna kompanija".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.