Vučić: Odbranili smo pravo na slobodu kretanja, očuvan je mir, Srbija dala manje nego 2012

„Odbranili smo pravo na slobodu kretanja i normalnom protoku robe, očuvan je mir“, kaže Aleksandar Vučić.

Ovako je predsednik Srbije ocenio upravo potvrđen dogovor u Briselu o privremenom uvođenju nalepnica preko državnih simbola za vozila SRB koja voze na Kosovu i RKS za ona koja voze ne teritoriji pod kontrolom srpske vlasti.

„Nema više skidanja tablica, niti probnih RKS, niti naplate od 5 evra za bilo šta, a posebno nema skidanja srpskih KM tablica i ostalih koje Beograd izdaje za područje Kosova i Metohije niti proganjanja Srba koji ih poseduju“, kazao je, dodajući:

„I ono što sporazum omogućava upotrebu svih srpskih gradova na području Kosova i Metohije, ali u praksi je jasno da će one moći da budu korišćene samo na Severu. A to za Srbe na jugu i nije toliki problem jer svi su već imali KS tablice“.

Iako u tačkama dogovora koji je kroz dokument predstavio Miroslav Lajčak danas nije bilo detalja o srpskim tablicama gradova na KiM, a dok srpski predsednik tvrdi da neće biti skidanja ovih tablica, Besnik Bisljimi je juče naveo da će se sa njihovom upotrebom na Severu nastaviti još pola godine koliko će trajati i rad radne grupe, te da se radi o za Prištinu ilegalnim tablicama.

„Mislim da smo došli do neke vrste kompromisnog rešenja kojim sa lično vema zadovoljan i smatram da je veoma važan za našu stranu“, naglasio je Vučić.

Vučić ipak vidi manu postignutog dogovora upravo u tome što će do „nekog težeg rešenja“ morati da se dođe za 6 meseci.

U subotu se, počevši od 8 časova do 16, oslobađaju blokirani putevi kod Brnjaka i Jarinja, tako što će istovremeno barikade povući Srbi, i povući će se specijalne kosovske jedinice, dok će se KFOR rasporediti na prelazima na oko tri nedelje. Formiraće se radna grupa čiji je zadatak da za šest meseci pronađe trajno rešenje za režim korišćenja tablica a što će se potom odlučivati na visokom političkom nivou u briselskom dijalogu.

Prepričavši sve detalje upravo potvrđenog dogovora u Briselu, predsednik Srbije naglasio je da je srpska strana prihvatila „kako je EU saopštila – kompromisni predlog za deeskalaciju situacije“.

Tvrdi da su ovo „bizarne stvari“ za srpske građane

Predsednik Republike iznosi ocenu da su za građane u centralnoj Srbiji ovo „bizarne stvari“.

„Ali za naše ljude na KiM je od suštinskog značaja jer veliki broj, oko 9.000 vozila ima KM tablice i važno je da znaju da im to niko neće oduzeti“.

Srbija „dala manje nego 2012“

Konstatovao je da je Srbija danas „dala manje nego 2012“.

„Mi smo ti koji su uveli stiker režim za njih, zato što ne želimo da prizanjemo nezavisnost Kosova RKS. Oni ne mogu da sklanjaju naše tablice, ali će na srpski grb da stave stiker bez ikakvih troškova“ – kao uspeh vidi srpski predsednik.

„2011, u sporazumu se kaže da će Kosovo privremeno produžiti korišćenje KS tablica na 5 godina. Svi vlasnici sa prebivalištem na Kosovu će koristiti RKS, izdavaće ih nadležni organi na Kosovu a biće distribuirani uz posredovanje EU ako to bude potrebno. Vlasti u Beogradu će omogućiti vozilima sa Kosova, a koji imaju KS tablice da slobodno putuju preko teritorije Srbije“

Ovime želim da kažem da je ovo što imamo danas mnogo bolje nego pre 10 godina

Tvrdi da su on i država reagovali na „ozbiljan, odgovoran i pametan način“, i da su istovremeno pokazali da će uveki biti“ uz svoj narod“. što „treba da bude jasno i Prištini, kao i nekim drugim međunarodnim faktorima“.

Jasno smo stavili do znanja NATO-u kao i drugima da ćemo ukoliko bude ugrožavanja bezbednosti našeg naroda na KiM, a drugi ne obave svoj posao, sami biti spremni da zaštitimo naš narod

Todosijević i ZSO na dnevnom redu prvog narednog sastanka

„Iako smo dosta dobrih poslova obavili, nama situacija na Kosovu i Metohiji nikada neće biti dovoljno dobra“, takođe kaže Vučić.

Značajan deo svog izlaganja, međutim, posvetio je i danas slučaju Todosijević, kazavši da će EU „dobro razumeti“ da Priština ne može da hapsi Todosijevića, jer ako se to desi otpor srpskog naroda „biće još izraženiji“.

„To je za nas od ključnog značaja jer oni otvoreno kažu i za ZSO i za slučaj Todosijevića da nije postignut BriseLski sporazum“, naveo je, objasnivši da će EU postaviti „nepostignute aranžmane“ kao prioritetnu stvar na sledećem sastanku glavnih pregovarača.

Dakle ZSO i kršenje Briselskog sporazuma su prvi na dnevnom redu

Istovremeno je kazao i da Srbiji predstoji teška borba za deo sporazuma iz 2011, takođe i iz 2013. i 2016. godine, kao i teška borba oko ZSO, jer „oni uopšte ne žele o tome da razgovaraju“.

Iako ga brine slučaj Todosijević, predsedniku je jasno da „ni po pitanju Valača ni po nekim drugim pitanjima, Priština neće moći da donosi jednostrane odluke“.

Da vratimo istoriju 100 ili 50 godina unazad ili bar 61 godinu kada smo imali 27% Srba ne možemo. Danas imamo 7% Srba tamo

Posle više neprospavanih noći, razgovarao je i sa Srpskom listom.

Detalji

Da je postignut dogovor u Briselu o rešavanju 11-dnevne krize na Severu Kosova, odnosno regulisanju pitanja tablica danas je prvi potvrdio Miroslav Lajčak, 15-ak minuta pre samog Vučića.

„Započinje era u kojoj Srbija počinje da se uči reciprocitetu“, poručio je Aljbin Kurti iz Prištine, objavljujući sadržaj dogovora u tri tačke, usaglašen u Briselu.

Vučić je danas, odgovarajući na optužbe Aljbina Kurtija da najveći problem „ima ime i prezime – Aleksandar Vučić“, kazao:

Mislim da ste po Kurtijevoj reakciji mogli sve da zaključite. Juče ste mogli da vidite stepen nervoze kod Kurtija, ja se nisam ni izjašnjavao o onome što smo razgovarali i pregovarali. Hvala Kurtiju na tome što je rekao da Kosovo ima problem sa jednim čovekom koji ima ime i prezime a to je Aleksandar Vučić. Nije imao niko drugi takav kompliment da mi pruži. A ja njega da vređam mogu u lice, ali pred novinarima da izigravam heroja, ne pada mi na pamet. Nije mu se baš proslavilo dejstvo ni ROSU, ni akcija sa tablicama, tako da nije sve u jednom potezu, razmišljajte dugoročno“.

Da je dogovor (načelno) postignut prvi je novinarima sinoć saopštio šef kosovske delegacije Besnik Bisljimi, zamenik kosovskog premijera. Međutim, njega je odmah tada demantovala srpska strana, ali i Evropljani i Amerikanci uz blaži komentar – da ništa nije finalizovano, da se razgovori nastavljaju i da je postignut napredak.

Inače dogovor o prikrivanju državnih simbola, odnosno upotreba nalepnica za vozila iz Srbije na Kosovu i obrnuto je postignut i u septembru 2016. godine, ali on nikada nije primenjen po tom režimu. Kosovska strana je bila ta koja se pravdala logističkim problemima u štampanju nalepnica, koje se nisu koristile. Opširnije o tome i pitanju tablica u poslednjoj deceniji u našem nedavnom tekstu: Kako su se kalile probne tablice RKS

U toku je 11. dan blokade puteva kod Jarinja i Brnjaka, a zbog odluke kosovske vlade o uvođenju probnih tablica RKS za vozila sa srpskim registarskim oznakama uz raspoređivanje specijalnih jedinica.

O novonastaloj situaciji na Severu Kosova, kao i svim dešavanjima i reakcijama koje su je pratile čitajte na našoj tematskoj stranici: Tablice Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.