Vučič od Kosova zahteva ustupke autonomije za lokalne Srbe pre novih izbora

Vučić
Foto: KoSSev

Izvor: Reuters (tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Predsednik Srbije pozvao je u petak Kosovo da ne organizuje nove izbore za gradonačelnike na severu dok se ne da veća autonomija etničkim Srbima koji čine lokalnu većinu i koji su bojkotovali prethodno glasanje.

„Svi Srbi na severu Srbiju doživljavaju kao svoju zemlju, a ne Kosovo. To je realnost“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu Rojtersu u Beogradu. „Treba neko da se uhvati u koštac i tamo organizuje (nove) izbore.

Nasilje se rasplamsalo na severu Kosova prošle nedelje nakon što su albanski gradonačelnici postavljeni u kancelarije u nekoliko opština sa srpskom većinom nakon lokalnih izbora u aprilu na kojima je izašlo samo 3,5 odsto.

Kao odgovor na nemire, u kojima su se srpski demonstranti sukobili sa mirovnim snagama NATO-a, ostavljajući na desetine povređenih sa obe strane, Srbija je stavila svoje oružane snage u najvišu borbenu pripravnost, a NATO je poslao pojačanje u svoju misiju na Kosovu.

Evropska unija i Sjedinjene Države, najveće pristalice Kosova, pozvale su Prištinu da organizuje nove izbore u oblastima sa srpskom većinom kako bi se smirile tenzije, a Srbija da odustane od borbene gotovosti i udalji trupe od granice sa Kosovom.

Međutim, Vučić je rekao da će vlasti na Kosovu – bivšoj srpskoj pokrajini koja je proglasila nezavisnost 2008. godine nakon pobune većinskih etničkih Albanaca 1990-ih – morati da učine neke ustupke kako bi osigurale učešće Srba na novim izborima.

„Još uvek nemamo zajednicu srpskih opština, tamo još uvek nema povlačenja specijalnih policijskih snaga (kosovskih Albanaca) i gradonačelnika“, rekao je on.

Deceniju star dogovor, uz posredovanje Evropske unije, predviđao je da Srbi na severu osnuju zajednicu opštinskih samouprava u zamenu za priznavanje kosovskih institucija, ali sporazum nikada nije sproveden.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da bi ova većinski srpska oblast mogla organizovati referendum za ponovno priključenje Srbiji, ako bi mu bila data veća autonomija u okviru asocijacije opština.

Vučić je rekao: „Srbi (na severu) su uvek spremni da razgovaraju, ali morate nešto da im ponudite.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani rekla je Rojtersu ranije ovog meseca da bi ova zemlja mogla da u dotičnim opštinama održi nove izbore ako 20 odsto birača potpiše peticiju kojom to traže. Ona je takođe optužila Srbiju za mešanje.

U odgovoru, Vučić je rekao da je „zastrašujuće šta ti ljudi pričaju“ i optužio Kurtija da nije spreman na kompromis. „Siguran sam da (Kurti) neće uložiti ni minut svog vremena, ni kap znoja da pronađe kompromisno rešenje“.

On je rekao da Srbija razmišlja da li da smanji svoju borbenu gotovost. „Naše trupe ćemo držati u visokoj pripravnosti, a ne u najvišoj borbenoj pripravnosti, jer to mnogo košta.

Vučić je u intervjuu Rojtersu rekao i da je Beograd u pregovorima o kupovini borbenih aviona Rafale od Francuske i daljem jačanju svoje vojske zapadnim oružjem.

On je rekao da Srbija ostaje na putu ka pridruživanju EU i da je uspela da izbalansira svoju spoljnu politiku kako bi omogućila nastavak prijateljskih odnosa sa istorijskim saveznikom Rusijom i Kinom.

Više o najnovijoj krizi na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici: Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.