Šesti protest „Srbija protiv nasilja“ – danas se pridružili profesori i piloti

Tatjana Lazarevic

U toku je šesti protest „Srbija protiv nasilja“ koji se održava u Beogradu. Kao i tokom prethodnih pet, danas je ispred Skupštine Srbije okupljeno više desetina hiljada građana.

Uživo prenos pratite ovde na N1

Ovog petka šetaće se malo drugačije.

Od Skupštine Srbije ide se se tri kilometra do Vlade Srbije, gde će okupljeni napraviti prsten i ostaviti poruke za predstavnike države.

Zahtevi okupljenih ostaju isti, a u toku su obraćanja učesnika, dok su građani u jednom trenutku uzvikivali „Vučiću – odlazi“.

Danas se takođe obraćaju glumci, među kojima Nenad Hadži Maričić i Jelisaveta Seka Sablić, ali i letač Saša Jovanović, kolega i prijatelj poginulog Omera Mehića i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, Miodrag Jovanović.

Podsetimo, protesti Srbija protiv nasilja započeti su 8. maja, a prethodile su im dve tragedije kada je u masovnim pucnjavama ubijeno 18 dece i mladih ljudi, a 20 ranjeno.

Građani su potom na drugom protestu – 12. maja – blokirali most Gazela, već sledeće nedelje ponovo je blokirana Gazela, ali i Brankov most.

Četvrti protest je obeležilo „formiranje prstena“ oko zgrade RTS-a, a prošle subote učesnici su prsten formirali i oko zgrade predsedništva gde su Aleksandru Vučiću ostavljali poruke.

Na ovom protestu i među učesnicima, kao i na samoj bini, bile su vidljive i mogle su se čuti poruke o situaciji na Kosovu i solidarnosti sa Srbima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.