Vučić o priznanju Kosova: Moj odgovor se nije promenio

Može vreme da se promeni, može sve da se promeni, ali se moj odgovor o priznanju Kosova nije promenio i niti će, kazao je danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić sa Peštera gde je održana vojna vežba Vojske Srbije.

Predsednik Srbije upitan je danas o jučerašnjoj izjavi kosovskog premijera – da ga je francuski predsednik, Emanuel Makron, tokom nedavnog sastanka upitao „šta bi Kosovo moglo da ponudi Srbiji za eventualno priznanje“, te o Kurtijevoj konstataciji – da bi priznanje trebalo povezati sa ulaskom Kosova u UN.

Vučić kaže da nema nikakvih novosti u onome što govori Kurti, kao i da mu „želi sve najbolje“.

„Milion puta sam čuo to. Ako misli da ponižavanjem i svakodnevnim izjavama, hiperprodukcijom izjava u kojima će našu zemlju da omalovažavaju i da govore šta su naše obaveze, da nam objašnjavaju kako su velika demokratija, a mi besmislena i nesposobna zemlja, samo kažete sve je u redu, pogledajte brojke i sve će biti jasno“, kazao je Vučić.

A kada je reč o Kurtijevom zahtevu za priznanje Kosova, predsednik tvrdi da je odgovor na to pitanje dao u Briselu i da se on nije promenio.

„Može vreme da se promeni, može sve da se promeni, snaga naše vojske da se promeni, ekonomska snaga da se promeni, ali to (odgovor Srbije na zahtev Prištine za priznanje) se nije promenilo i neće da se promeni“, kazao je Vučić.

Vučić je nakon nove runde dijaloga koja je održana 15. juna u Briselu kazao da se dve strane ni oko čega nisu složile, da Kurti ne želi da formira ZSO, da neće da odobri zahteve Beograda za iskopavanja na teritoriji Kosova u potrazi za nestalima, i da je samo došao da ga pita ‘kada ćeš da priznaš Kosovo’. „Rekao sam mu nikada i onda se on detonirao“, kazao je predsednik tada.

Predsednik Srbije će sutra ili prekosutra imati telefonski razgovor sa nemačkom kancelarkom, Angelom Merkel, a uoči velike konferencijje u sklopu Briselskog procesa najavljene za početak jula meseca.

Potvrdio je da će sa njom, između ostalog, razgovarati i o Kosovu, kao i o drugim regionalnim pitanjima.

Predsednik Srbije prisustvovao je danas vojnoj vežbi Vojske Srbije „Munjeviti udar 2021“ na Pešteru, odakle se i obratio medijima.

Osim pripadnika Vojske Srbije i najviših zvaničnika, vojnoj vežbi prisustvovao je i komandant KFOR-a, general-major, Franko Federiči.

Vučić je kazao da mu je posebno zadovoljstvo što je Federiči bio tu i dodao da Srbija mora da sarađuje sa jedinicama KFOR-a.

Vojnoj vežbi je prisustvovalo i više od 200 vojnika koji su bili na Košarama 1999. godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.