Vučić o Haradinaju: Da bude u dijalogu ponižavajuće i poražavajuće, EU ne može da dozvoli

Mislim da EU ne može da dozvoli da u dijalogu Beograda i Prištine učestvuje Ramuš Haradinaj, to bi bilo krajnje poražavajuće i ponižavajuće i za EU i za nas, i za svakog drugog. Time bismo pogazili i naše pravosuđe, tužilaštvo, ali i žrtve za koje znamo da su nastale kao direktna posledica njihovog delovanja – poručio je danas premijer Srbije i izabrani predsednik, Aleksandar Vučić, osvrćući se na kandidaturu Ramuša Haradinaja za premijera Kosova i njegovu jučerašnju izjavu da "nema mesta za ZSO". 

"Nažalost, ZSO već četiri godine nije formirana, iako su i neki drugi na vlasti, jer nije postojala ni želja, ni dovoljna doza pritiska da se ispuni ono što je u Briselu potpisano," rekao je Vučić, nakon otvaranja novog pogona fabrike "Magna seatig" u Odžacima, i dodao:

Priština uputila non paper zemljama Evrоpske unije

"Video sam da su prosledili non paper iz Prištine svim zemljama EU, žaleći se na nas kako održavamo vojne vežbe. Nasmejao sam se na taj tekst. Zamislite, hoće da nam zabrane da svoje oružje na dan pobede pokažemo svom narodu i ne smemo da održavamo vežbe u sred svoje zemlje. Ništa ne razumem više, kao da je pomračenje," rekao je Premijer Srbije.

"Podsetiću vas da sam vam i tada rekao, iako je mnogima izgledalo nelogično, da ćemo se mi Srbi pozivati na Briselski sporazum, ali da nisam siguran kako će ga drugi ispunjavati. I to mora da bude jedna od tema u narednom periodu i dijаloga i svega drugog. Prosto, gubi se poverenje, ako se – ono što je napisano i što je trebalo odavno da bude sprovedeno – dovodi u pitanje."

Izabrani predsednik Srbije još jednom je ponovio svoje ranije tvrdnje – da je tokom poslednja dva odlaska na dijalog u Briselu, sa Tomislavom Nikolićem, "primetio da se sve promenilo". 

Mogerini pozvala premijere Zapadnog Balkana na radnu večeru

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini, pozvala je premijere Zapadnog Balkana na sastanak. Na nezvaničnu radnu večeru, 24. maja, pozvani su premijer Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, kako bi, prenose beogradski mediji, "zajednički sagledali kako dalje ići napred".

Premijer Srbije "pretpostavlja da ide" na ovaj sastanak:

"Nisam ja taj koji može da bira društvo, verovatno i oni drugi, da mogu, izabrali bi nekog drugog, a ne mene. Ja ne bih. Tako da, moj posao je da zastupam interese Srbije, tako da pretpostavljam da idem."

"Video sam, osetio sam da se sve promenilo, da je sve drugačije, da ni za šta ne pitaju EU, da imaju nekog drugog koji ih podržava i od koga očekuju pomoć i podršku," rekao je.

Ipak, mi ćemo dijalog u Briselu nastaviti, navodi Vučić:

"Mi smo vezani za EU, mi smo vezani za dijalog u Briselu, mi ćemo dijalog u Briselu da nastavimo. A u poslednjih šest meseci ga suštinski nismo imali."

Novim porukama Aleksandra Vučića nastavljena je serija izjava koje su Haradinaj i beogradski visoki zvaničnici razmenjivali od dolaska nekadašnjeg komandanta "Oslobodilačke vojske Kosova" iz Kolmara. O tome čitajte u vestima: 

Haradinaj: Nema mesta za ZSO i Srbiju na Kosovu

O Haradinajevim porukama: Emotivni naboj zbog nepravde. Amerika više nije ista

Vučić o Haradinaju: Da oni pokore Srbiju – taj film niko neće da gleda

Srpsko rukovodstvo "prihvata nezavisnost Kosova", da ga obrišu iz Ustava ili da se trećina ucrta u kosovsku mapu

Haradinaj: Vučić slab političar, možda će mu se sa glavom u torbi suditi u Prištini

Haradinaj obišao grobove "kosovskih heroja": "Amanet da budemo beskompromisni u odbrani države"

Haradinaj u Prištini: Srbija najgori protivnik, potrebno pokazati gde joj je mesto. U Mitrovici protest

Oslobođen Ramuš Haradinaj: "Moje oslobađanje je pobeda Albanaca nad Srbijom"

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.