Hram Svetog Save u Južnoj Mitrovici obeležava slavu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra proslavljaju praznik sećanja na prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Savu – prenos moštiju Svetitelja Save. Ovaj praznik je i slava hrama Svetog Save u Južnoj Mitrovici, koja će biti obeležena liturgijom i slavskim ručkom. 

"Sutra proslavljamo hramovnu slavu, a jedan od ovogodišnjih domaćina je Nenad Božović iz Kosovske Mitrovice. U 8 časova biće služena liturgija, a nakon toga, za pristigle vernike biće pripremljen slavski ručak," kazao je za naš portal otac Nenad Stojanović, koji služi u hramu u Južnoj Mitrovici. 

Istovremeno je pozvao sve vernike i građane da prisustvuju hramovnoj slavi.

"Imamo i organizovan prevoz iz severnog dela grada. Autobus polazi u 7 i 30 ispred Tehničke škole Mihailo Petrović Alas," dodao je.

Hram Svetog Save zapaljen je i uništen u martovskom pogromu 2004. Radovi na obnovi započeli su 2014., a godinu kasnije, u obnovljeni parohijski dom uselio se sveštenik Saša Mitrović, sa suprugom – kada je ponovo počela i da se služi liturgija. 

Oca Sašu Mitrovića, prošle godine, zamenio je otac Nenad Stojanović koji i danas sa suprugom i četvoro dece živi u južnoj Mitrovici. 

O hramu Svetog Save

Prema podacima istoričara iz Kosovske Mitrovice, Zorana Vukadinovića, koje je zabeležio u delu "Hram Svetog Save u Kosovskoj Mitrovici povodom 110 godina od početka izgradnje", izgradnja gradskog hrama počela je 6. avgusta 1896. godine. Kamen temeljac crkve postavio je Dionisije, prvi Srbin, mitropolit Raško-prizrenske mitropolije. Zidanje samog hrama teklo je sporo i sa čestim prekidima. Konačno, crkva je završena tek polovinom 1921. godine, a osvešćenje je obavljeno je 17. jula 1921. godine. Sam čin osvećenja crkve obavio je vladika Raško-prizrenski Mihailo. Projekat hrama izradio je ugledni profesor Beogradskog univerziteta Andra Stevanović, a poslove izgradnje hrama izveli su čuveni majstori iz Velesa, zidove je oslikao Dimitar Paprdiški.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.