Vučić o dijalogu: Ako kažete Srbija mora da prizna Kosovo i to je to, onda hvala, doviđenja

Da li postoji mogućnost da se organizuje međunarodna konferencija na kojoj bi se pitanje Kosova rešilo, umesto mrcvarenja u Briselu koje traje već godinama? "Plašim se da bi to prošlo bez dogovora. Bolje da nešto pripremite, ako možete da pripremite, ali neko mora da pokaže dobru volju. Neko mora da razume da je kompromis da očekujete u kojoj ćete formi da dobijete sve, kao što je juče Tači govorio, što sam mu danas i rekao, dakle, već je to da postoje ustupci sa obe strane. Ako ste to u stanju, onda smo spremni da razgovaramo. Ako vi kažete 'Srbija mora da prizna Kosovo i to je to', onda – hvala, doviđenja" – kaže predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanje novinara, na marginama konferencije u Davosu. 

A na pitanje da li je Priština u stanju da prihvati ustupke, srpski predsednik kaže: 

Kocijančič: U toku je priprema za nastavak dijaloga

Danas: Kabinet Federike Mogerini, visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost, u kontaktu je sa zvaničnicima Prištine i Beograda i u toku je priprema za nastavak dijaloga u Briselu.

Kako je rekla Maja Kocijančič, Beograd, Priština i Brisel su u kontaktu i rade na nastavku dijaloga.

"Ali ja to nisam u stanju da odgovorim, predstavljao bih onda i privremene institucije u Prištini, a ne Beograd. Tako da to morate da pitate njih. Ali biće oni po hodnicima, pošto vidim da imaju mnogo slobodnih vremena, pa pitajte ih."

Komentare o dijalogu Beograda i Prištine izneo je nakon sastanka sa kosovskim kolegom, Hašimom Tačijem. O tome čitajte u posebnoj vesti. 

Skot: Dijalog mora napred

Dijalog Beograda i Prištine danas je komentarisao i američki ambasador u Beogradu, Kajl Skot, ocenivši da je najvažnije da se "nastavi sa normalizacijom odnosa Srbije i Kosova, što znači da Briselski dijalog mora da ide napred".

On je dalje, komentarišući odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Kosovo posle ubistva Olivera Ivanovića kazao da je to bila ispravna odluka.

U Beogradu je danas osnovan Kongres srpsko-američkog prijatejlstva, a američki ambasador Kajl Skot kaže da je reč o pravom prijateljstvu između dve zemlje iako je, dodaje, bilo izazova i neslaganja.

Govoreći o svojim iskustvima, naveo je da je za dve godine upoznao toplinu i gostoprimstvo srpskog naroda, ali je, kaže, bio "besan kada pročita naslove u tabloidima, koji Americi pripisuju najgore namere, i kada vidi da "mediji citiraju takozvane eksperte i neimenovane izvore kako bi širili laži", prenosi Tanjug. 

"Mir i stabilnost regiona zavise i od Prištine i od Beograda," dodao je, prenosi Tanjug.

Na pitanje da prokomentariše istragu o ubistvu Olivera Ivanovića, Skot je kazao na Kosovu postoji zajednička policija Srba i Albanaca i da očekuje razmenu informacija između Beograda i Prištine:

"Ako Srbija ima neku informaciju koja može da doprinese istrazi – ohrabrujemo je da je podeli. Istovremeno ohrabrujemo Kosovo da bude otvoreno i podeli informacije sa srpskim vlastima, jer to je najbolji način da se otkrije istina."

Ambasador je rekao da je Ivanovića izazvalo šok, izrazivši saučešće porodici i svima koji su ga poznavali, prenosi ova agencija. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.