Zaharova o ubistvu Ivanovića: A gde je sada EU?

Komentarišući istragu o ubistvu Olivera Ivanovića, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je istakla odsustvo "ključne uloge Evropske unije na Balkanu".

"To (ubistvo Ivanovića) predstavlja izuzetno ozbiljan incident, koji podriva svet i bezbednost u regionu, prepun potresa na Balkanu u celini," rekla je ona.

Zaharova je naglasila da ruska strana podržava zahteve Srbije da "uključi srpske nadležne organe i policijske strukture u sprovođenje istražnih radnji".

"Iznenađuje ovako uzdržan stav Misije EU u oblasti vladavine prava… Rukovodstvo Misije se zapravo samo povuklo iz istrage i stiče se utisak da ga je jednostavno u celini predalo u ruke kosovske policije. S tim u vezi postavlja se pitanje šta se dogodilo sa ’ključnom ulogom Evropske unije‘ na Balkanu, o kojoj briselske birokrate već godinama govore?" – dodala je Zaharova.

Ona je istakla i da rezultati istrage o ubistvu Ivanovića nisu vidljivi, a da se "zahtevi Beograda za sprovođenje zajedničkog rada jednostavno ignorišu".

"Izgleda da Priština i njeni pokrovitelji imaju šta da kriju," zaključila je ona.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara u Kosovskoj Mitrovici u blizini kancelarija njegove stranke sa šest hitaca iz vatrenog oružja.

Sputnjik Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.