Vučić: Novembra se kreće sa izgradnjom autoputa do Merdara, gradiće se gasovod Niš-Priština

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je danas u Prokuplju da će se krajem septembra, tj. početkom novembra meseca, krenuti sa izgradnjom prve deonice autoputa Niš-Merdare. Vučić je najavio i izgradnju gasovoda Niš-Priština, dugog 114 kilometara. 

Predsednik Srbije posećuje danas tri opštine – Prokuplje, Blace i Brus.

Iz Prokuplja je najavio da će se između kraja septembra i početka novembra započeti sa izgradnjom prve deonice autoputa Niš-Merdare, tj. prvih 5.5 kilometara.

Vučić kaže da će ovo biti jedan od najtežih predela za izgradnju autoputa.

„Od tih 77 kilometara imaćemo 85 mostova, 18 kilometara biće nam kroz tunele. Samo da vidite koliko težak posao čeka naše neimare, naše graditelje, i to ćemo da gledamo da završavamo u najkraćem roku“, rekao je predsednik Srbije.

Kaže da će za ovu deonicu autoputa biti neophodno da se izdvoji 255 miliona evra, od čega će EU obezbediti 40 miliona, za šta im se zahvalio.

O autoputu Niš-Merdare, koji bi trebalo da se spoji sa Prištinom, govori se već godinama.

Ovaj projekat je deo predloga za izgradnju „auto-puta mira“ Niš-Priština-Drač, koji je kao jedan od četiri projekata, sadašnji predsednik Srbije, još 2015. godine, kandidovao na samitu Zapadnog Balkana u Beču u svojstvu premijera.

Najava početka radova i rokovi za završetak istih odlagani su tokom godina.

Nekadašnja ministarka građevinarstva i saobraćaja u Srbiji, Zorana Mihajlović, prethodno je najavljivala da će projektna dokumentacija za auto-put Niš-Merdare-Priština biti gotova početkom 2017. godine, a da zatim sledi izgradnja koja bi trebalo da se završi do 2020.

Mihajlović je u međuvremenu najavljivala početak izgradnje prve deonice dužine 36 kilometara za 2018. godinu.

Najave je u međuvremenu iznosio i predsednik Srbije. On je aprila ove godine govorio o početku izgradnje autoputa, naznačivši da će se sa radovima krenuti avgusta meseca, te da su u toku tenderske procedure.

Izgradnja autoputa mira koja će povezati Niš i Prištinu formalizovana je i Vašingtonskim sporazumom koji su septembra 2020. godine u Beloj kući potpisali predsednik Srbije i bivši kosovski premijer, Avdulah Hoti, a koji je nedavno odbacila kosovska skupština.

Vučić je danas iz Prokuplja ujedno najavio da će se u septembru krenuti sa rekonstrukcijom državnog puta Merošina-Prokuplje-Kuršumlija-Merdare.

„Reč je o rekonstrukciji postojećeg državnog puta. Malo ćemo da ga proširimo, u potpunosti da ga presvučemo novim asfaltom, biće kao nov i moći će da služi bez bilo kakvih popravki narednih 20 godina“, kazao je danas predsednik Srbije.

Predsednik kaže da se rekonstrukcija vrši kako bi građani okolnih sela i gradova na putu do Merdara imali koristi, usled izgradnje autoputa.

Najavio je završetak rekonstrukcije puta do kraja 2022. godine.

Predsednik je ujedno kazao da će doći do „velikih promena“ za Prokuplje, ali i šire, najavivši izgradnju gasovoda Niš-Priština u dužini od 114 kilometara.

„Ono što mi možemo da uradimo je 90 kilometara tih čeličnih cevi, a zatim plastične cevi za razvod po domaćinstvima i privrednim objektima, pre svega za industrijsku zonu Hisar ovde u Prokuplju. Samo to će da nas košta, samo za Prokuplje – 36 miliona evra. Samo da imate u vidu koliki je to novac“, kazao je predsednik Srbije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.