Vučić nije video non-pejper ali jeste autošoviniste i matricu povike na Srbiju

Zalažem se za postojeće granice. A za mene su postojeće granice Srbija sa Kosovom i Metohijom i celovita BiH i uz poštovanje integriteta RS u okviru BiH. To je moj stav i ja toga moram da se držim i po Ustavu i svemu drugom, kazao je sinoć srpski predsednik Aleksandar Vučić.

Usred regionalne ujdurme o tzv. non-pejperu iz Slovenije o promeni granica na Balkanu kao rešenju za pitanje BIH i Kosova, kojim se predviđa otcepljenje RS i pripajanje Srbiji, ali i ujedinjenje Albanije i Kosova, Vučić ponavlja da nije video nikakvu mapu i nikakav plan.

Primetio jeste talas optužbi da iza toga stoji Srbija, što je formulisao na sledeći način, govoreći sinoć u emisiji „Fokus“ na TV B92: „To što nekima ne odgovara da o tome govore i želeli bi da to odmah pripišu Srbiji, od pojedinih krugova u Crnoj Gori, pojedinih krugova u BiH, svakako u pojedinim krugovima u Zagrebu, to mnogo više govori o njima nego o nama“.

Ne zna gde su to videli drugi, niti kako su videli ali zna nešto drugo:

„Znam da već decenijama i to još iz komunističkog perioda, a setiće se toga građani Srbije, kad god bi se govorilo o drugim nacionalizmima na prostoru bivše Jugoslavije, to je bilo usput, čak i povodom Maspoka ’71, ’72. godine u Hrvatskoj. Ali kada bi bilo ko, bilo šta rekao o srpstvu, čak i što ne bi bilo nacionalistički, a svakako ne bi bio šovinistički pristup, taj bi bio prokazan, taj bi bio, metaforički, govoreći stavljen uza zid i o njemu bi se govorilo sve najgore“, istakao je Vučić.

Autošovinizam i regionalna nepravda

Iako ne može da se saglasi sa ujedinjenjem Kosova i Albanije, te mora i da poštuje teritorijalni integritet BiH, nameće mu se drugo pitanje – to što se protiv tzv. nonpejpera nisu pobunili tako glasno ni srpski nacionalisti, ni ekstremisti, već iz građanskog društva Srbije, i to ne zbog ideje o ujedinjenu Kosova i Albanije već zbog otcepljenja Republike Srpske.

„Super, nemamo saglasnost ali izvinite ljudi, a znate li ko je skočio najviše?! Nisu skočili srpski nacionalisti i ekstremisti. Skočili su ovi iz građanskog društva ali ne zbog ideje o Kosovu i Albaniji. Ćute svaki dan to. Svaki dan imate pretnju ujedinjenjem Kosova i Albanije i iz Tirane i Prištine. Ćute svaki dan, nego vole Kurtija, od Rade Trajković, Vuka Jeremića, Dragana Đilasa, vole Kurtija iako se zalaže za Veliku Albaniju. Je li tačno? E pa ako jeste, pa šta vas je zabolelo u tom dokumentu?! Jer vas nije zabolelo ujedinjenje Prištine i Tirane. Nego vas je zabolelo to što je neko pomenuo Republiku Srpsku.“

Od 50-ih 60-ih godina prošlog veka, ostala je ista matrica povike na bilo kakvu ideju srpstva koja se odmah povezuje sa nacionalizmom.

„Na žalost, ono o čemu sam danas govorio, ta matrica postoji i u Srbiji, posebno u tzv. beogradskoj čaršiji u kojoj sve što se povezuje sa bilo kakvom idejom srpstva, od spomenika Stefanu Nemanji, do obnove hrama Sv. Save, do svega što radimo, uvek je problem šta god da uradite, zato što će to da vrati tobož nacionalističku Srbiju“, kazao je predsednik.

Podsetio je na primer položaja Albanaca u Makedoniji i Srba u Crnoj Gori, gde se u jednom slučaju ostvaruju prava, a u drugom se Srbija odmah optužuje za velikosrbijanstvo, iako su procenti slični, i čak su Srbi u Crnoj Gori unekoliko i prisutniji u odnosu na procenat Albanaca u Makedoniji.

„Nisu Srbi ni u Banjaluci, ni u Pljevljima došli iz Beograda. Oni tamo žive vekovima. To su njihove kuće, domovi oni su tamo starosedeoci. To što žive u drugim državama, poštujemo te druge države ali poštujemo i to da su oni pripadnici srpskog roda“, dodao je srpski predsednik.

Problem postoji usled, kako je ocenio, stalnog spoljnog pritiska u kojem Srbija, „uvek mora da bude slabija nego što je to normalno da bude i svi ostali uvek moraju da budu ujedinjeni protiv Srbije, jer će se uvek pričati o homogenizaciji Srbije“.

Srbija brine zbog izgradnje baze KBS na Crnuši

„To su opasne ratne igre kojima se igraju. Mi takvim stvarima nećemo da se igramo zato što je za nas mir prioritet, to je pitanje bukvalno strahovitog napretka jer mi ove godine očekujemo rast od 6 posto. Nama to ne treba ništa. Ali nećemo dozvoliti pogrom i proterivanje našeg življa. To se neće dogoditi. 

Srpski predsednik je ocenio da ne treba da postoji problem kada Srbija pomaže svom narodu u drugim državama u regionu i dok ne ugrožava tuđe nezavisnosti, te da on vodi računa o svakoj reči, ali je i svestan činjenice da se: „U regionu neće nikada zadovoljiti Srbijom koja je snažna i jaka, već mora da bude bedna i slaba“.

Na navode zapada o nepromenljivosti granica, odgovorio je: „Pa vi ste promenili granice Srbije. Kada komadate Srbiju, kada otimate Kosovo i Metohiju 2008. godine, dok naša vlast ćuti, jedu ćevape i razmišljaju, ko će da bude na vlasti. Kada komadate Srbiju, tada granice nisu nedeljive, a kada pominjete bilo šta drugo onda je to – no no, da ne biste vi Srbi dobili po nosu ponovo. Stvarno?! Mislite da smo mi u Srbiji svi kreteni koje možete da lupate motkom po glavi kad god poželite.

Veoma loša poruka Vjose Osmani

Srbiji su ipak najpotrebniji mir i dalji napredak jer Srbija ide brže od ostalih. Srbiji je potreban dijalog sa Prištinom i da na miran način dođe do kompromisnog rešenja za Kosovo i da se ništa drugo ne dešava ovde.

Za poruku Vjose Osmani o tome da će Kosovo tužiti Srbiju za genocid i da je spremno da godinama čeka na priznanje od Srbije, Vučić kaže da je to veoma loša poruka.

„To je veoma loša poruka. Nemojte da smetnete sa uma da smo mi prisustvovali situaciji već šest meseci glorifikovanja Kurtija i Vjose Osmani. Priča o tome kako dolazi nova generacija, oni koji nisu učestvovali u ratu, kako će stvari da se promene, pa menjaju samo stvari na gore. Pa neću više ni reč da kažem zato što želim da ostanem otvoren za razgovore i dijalog. Ali kada kažete da ćete da tužite Srbiju za genocid – na to se samo kiselo osmehnete i pitate se čemu sve to onda. Toliko je to besmisleno i glupo da jednostavno nema reči.

Opomenuo je da se tokom rata na Kosovu ušlo u sukob sa regularnim snagama Srbije i Jugoslavije, „potpuno protivpravno“. Konstatajući da postoje različita gledanja na rat, i priznajući da srpska strana nije „uvek bila cvećka“ i da istina nije nikad „crnobela“, ipak je naglasio da ukoliko kosovski lideri na takav način želi da postignu kompromis, onda je jasno da to i ne žele.

„Ali u koliko se njima ne žuri, pa što bi se Srbiji žurilo?! Ja samo mislim da je uvek bolje da nemamo zamrznuti konflikt nego da ga imamo. Ja samo mislim da je bolje da ne ostavljamo našoj deci probleme. Ja mislim da je uvek bolje da razmišljamo koliko ćemo novih fabrika, pruga, bolnica da izgradimo, ali ako to neko ne želi ja na kompromis da ga nateram niti mogu niti hoću“, kazao je.

Beograd i Priština imaju dijametralno suprotne stavove i tu Brisel ne može mnogo da pomogne, iako nije moguće vratiti dijalog u okrilje svetske arene, zbog onog što je uradila bivša vlast.

Vučić ipak iskreno veruje da ako neko hoće da radi na približavanju, moguće je da se približavanje desi u raznim oblastima.

Autošovinizam

Ponosan je na činjenicu da je on najveća smetnja upravo ujedinjenju Kosova i Albanije.

„Zato što oni neskriveno govore o stvaranju Velike Albanije. To je apsolutno intenzifikovano i to niko ne govori. A ovde niko od nas nije rekao da se zalaže za ujedinjenje sa Srpskom ili bilo šta slično, svi su skočili Srpskoj na grbaču, Srbiji na grbaču, svi. Pola Evrope, ceo region, a oni svaki dan govore o Velikoj Albaniji i svi ćute. Ćute i u Beogradu, pa čak i hvale protagoniste tih ideja. Je l’ nas ponekad bar malo sramota od sebe, od tog autošovinizma koji gajimo i koji smo forsirali tamo od 50-ih godina prošlog veka“.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.