Vučić: Nećemo biti članica EU dok ne rešimo u potpunosti odnose sa Prištinom

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Nećemo mi biti član EU dok u potpunosti ne rešimo odnose sa Prištinom, tako da to ljudi u Srbiji treba da znaju. Imamo dosta da radimo, iako mi se čini da smo neke važne stvari napravili. Moraćemo još da se borimo, kazao je Aleksandar Vučić u Nišu gde boravi sa Ursulom Fon der Lejen.

Predsednik Srbije i predsednica Evropske komisije prisustvuju ceremoniji obeležavanja početka radova na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš – Brestovac na međunarodnom železničkom Koridoru 10. Potpisan je ugovor o izgradnji prve faze auto-puta mira na deonici Merošina-Merošina 1.

Vučić je više puta tokom obraćanja naglašavao da Evropska unija u Srbiju ulaže stotine miliona evra.

Govoreći o trenutnoj krizi na Severu Kosova, predsednik je rekao da je imao nadu da se juče postigne dogovor u Briselu, najavljujući mogućnost da će kasnije izneti više detalja o tome šta se dogodilo sinoć.

„Ja sam se nadao da ćemo mi juče da napravimo dogovor. Želim da verujem da nismo trenutno daleko od rešavanja trenutnog problema, nadam se da ćemo tim uspeti da izbegnemo i trenutne buduće probleme, što je važno i za sve nas“, kazao je.

„Svaka vrsta destabilizacije i problema koji se napravi, čak i ako je on ograničenog karaktera, svima nam pravi velik problem i u privlačenju investitora, imidžu zemlje, te je za nas od velikog interesa da pokušamo na svaki mogući način da napredujemo u ekonomiji i vladavini prava, ali i ono što je važno za nas u napretku za članstvo EU, a što ne želim da krijem od građana Srbije“.

U toku je 11. dan blokade puteva kod Jarinja i Brnjaka, a zbog odluke kosovske vlade o uvođenju probnih tablica RKS za vozila sa srpskim registarskim oznakama uz raspoređivanje specijalnih jedinica.

Sinoć je prvo potvrđena, pa praktično demantovana vest da je u Briselu postignut dogovor u tri tačke između Prištine i Beograda o tablicama i uklanjanju i barikada i specijalnih jedinica. Da je načelno postignut sporazum potvrdio je Besnikm Bisljimi ali pre nego što je isti potvrdila srpska strana, kao i pre tripartitnog sastanka. I evropski i američki predstavnici, uz srpsku stranu demantovali su to, uz navode da se razgovori nastavljaju. Bisljimi se danas vratio u Prištinu, javljaju kosovski mediji, dok se Petković i dalje nalazi u Briselu.

Za to vreme barikade na smenu održavaju zaposleni u pojedinim institucijama, uz organizaciju i podršku čelnika Srpske liste i funkcionera, a podržava ih i predsednik Aleksandar Vučić. Na barikadama su od ponedeljka raspoređene i specijalne policijske snage Kosova.

Preko Jarinja i Brnjaka se i dalje ne može vozilima, samo pešice.

Do sada nije bilo incidenata na samim prelazima ako se izuzme bacanje suzavca na početku krize na Brnjaku, ali je do sada bilo tri van samih prelaza. Još uvek je nerazjašnjen slučaj prebijanja tri Srbina u šumi kod Brnjaka, koji nisu bili deo srpskih straža, a iz bolnice je jedan od njih posvedočio da su pretrpeli fizičko nasilje i stres od strane kosovskih specijalnih snaga.

Izgorele su dve kancelarije u opštini Zubin Potok u kojoj se nalazio centar za registraciju vozila – odnosno mesto za izdavanje probnih RKS tablica, a u isti takav centar u Zvečanu u istoj noći su (u)bačene dve bombe koje nisu eksplodirale. Ovi incidenti su dodatno podigli tenzije.

Juče su na automobilima u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, uglavnom onim sa srpskim registarskim tablicama, osvanule preteće poruke uvredljivog sadržaja u vidu odštampanih probnih RKS tablica, a kojima se poziva na to da se iste ne uzimaju.

Krajem prošle nedelje i tokom vikenda glavni naslovi u kosovskim medijima i delu prorežimskih srpskih medija bilo je podizanje srpskih aviona nad Jarinjem, srpske trupe s druge strane Jarinja, te upravo dolazak ruskog ambasadora na samo Jarinje.

Istovremeno, više izveštaja sa terena ukazuju na to da Vojska Srbije nije bila vidljivija proteklih par dana na putevima od Raške ka Jarinju.

O novonastaloj situaciji na Severu Kosova, kao i svim dešavanjima i reakcijama koje su je pratile čitajte na našoj tematskoj stranici: Tablice 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.