Risto Jovanović osuđen na šest meseci, kaznu zatvora zamenio novčanom; Pušten iz pritvora

Foto; RTV Kim

Vest je ažurirana

Kako je međuvremenu za KoSSev potvrdila advokatica Rista Jovanovića, Jovana Filipović, nakon plaćene kaucije, on je iz pritvora pušten i krenuo je svojoj kući.

Filipović je još jednom podcrtala da je novčanu kaznu u iznosu od 6.700 evra platila njegova sestra.

Povodom njegovog puštanja na slobodu, danas se oglasilo i ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore, koje je poručilo da je obezbedilo njegov bezbedan povratak.

Iz Ministarstva ističu da su uložili maksimalne napore u cilju pružanja pomoći Jovanoviću.

„Bez obzira na kompleksne okolnosti i pokušaje da se ovaj slučaj zloupotrebi i ispolitizuje, Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore i ovom prilikom, kao i svaki put do sada, uložilo je maksimalne napore u cilju pružanja pomoći crnogorskim građanima u zaštiti njihovih prava, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku, političku ili bilo koju drugu pripadnost“, poručili su i dodali da će kontinuirano jačati profesionalne i efikasne mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava Crne Gore u inostranstvu.

Osnovni sud u Prištini osudio je na šest meseci zatvora Rista Jovanovića iz Podgorice zbog „izazivanja razdora i netrpeljivosti“, ali mu presuđena kazna može biti zamenjena novčanom jer je Jovanovićeva odbrana prihvatila da plati iznos od 6.700 evra, javlja RTV Kim.

U međuvremenu oglasili su iz Kancelarije za KiM, današnju presudu od šest meseci zatvora Ristu Jovanoviću ocenili su kao „sramnu“ i to samo, kako navode, “ zato što se usprotivio protivpravnom pretresanju i maltretiranju monahinje na Gazimestanu i pokazao naklonost prema Srbima i Srbiji“.

„Na delu je nastavak progona i odmazde prema Srbima sa Kosova i Metohije, koji se hapse bez ikakvog pravnog osnova, pod lažnim optužbama i nameštenim svedočenjima“, navode.

Sudija Osnovnog suda u Prištini Vljora Pacoli navela je u odluci da je Risto Jovanović proglašen krivim jer je 28. juna na Gazimestanu „sa namerom i voljom izazvao razdor i netrpeljivost između etničkih grupa koje žive na Kosovu“, tako što je vikao „ubi Šiptara“, „Kosovo ćemo oprati krvlju“, „Kosovo je Srbija“, dok je pred novinarima rekao „kada se okrenem desno, vidim da sa šiptarima njima biće tesno“.

Vreme koje je Risto Jovanović proveo u pritvoru biće mu uračunato u kaznu, a presudom mu je zabranjeno da u narednih pet godina uđe na Kosovo.

Jovanoviću novčana kazna, odbrana najavila žalbu

Odbrana Rista Jovanovića prihvatila je da plati iznos od 6.700 evra koji je Osnovni sud u Prištini odredio u zamenu za kaznu zatvora od šest meseci, kazala je advokatica Jovana Filipović i najavila žalbu Apelacionom sudu.

Filipovićeva je potvrdila da je Ristu Jovanoviću izrečena kazna od šest meseci zatvora zamenjena novčanom u iznosu od 6.700 evra.

„Sudija je u kratkom obrazloženju presude navela da je poklonila veru svedocima (tužilaštva) koji, kao što sam već navela, nisu znali da ponove nijednu reč koju je Risto Jovanović navodno izgovorio na Gazimestanu. Čekamo da vidimo detaljno obrazloženje presude, nadam se da će isto biti dostavljeno u što kraćem roku, kako bi uložili žalbu. Mi ćemo danas uplatiti potreban novac od 6.700 evra da bi Risto što pre otišao kući“, rekla je Filipovićeva.

Ona napominje da odbrana nije zadovoljna odlukom suda, te da će žalbu uložiti u zakonskom roku.

„Risto Jovanović nije kriv, nije postojao nijedan materijalni dokaz koji bi potvrdio tako nešto. Sasvim suprotno, videli smo da je Risto bio na Gazimestanu da bi širio ljubav i pomagao narodu na Kosovu humanitarnom pomoći. Sve reči koje je tužilac naveo u optužnici su izvučene iz konteksta u cilju donošenja ovakve presude koja nije protkrepljena dokazima“, kazala je Filipovićeva.

Advokatica smatra da je novčana kazna od 6.700 evra previsoka.

„Ukoliko se uzme u obzir da dan proveden u zatvoru, prema kosovskim zakonima, iznosi 20 evra, kazna zatvora od šest meseci na koju je Risto Jovanović osuđen trebala je da bude duplo manja. Nama nije jasno otkud ovolika cifra, ali Apelacioni sud će imati na uvid sve spise predmeta – da ukine odluku suda i da Jovanovića osobodi od krivice“, zaključila je ona.

Izricanju presude prisustvovao je i ambasador Crne Gore u Prištini Mirsad Bibović, kao i Jovanovićeva rođena sestra.

Risto Jovanović uhapšen je 28. juna na Gazimestanu.

RTV Kim

KoSSev: Podsetimo, Rista Jovanovića iz Podgorice uhapsila je kosovska policija 28. juna na Gazimestanu.

Kako je tada inicijalno preneo RTV KiM, oni su uhapsili Jovanovića jer je prigovorio policiji koja je zatražila da se jednoj monahinji, koja je izlazila iz dvorišta memorijalnog kompleksa na Gazimestanu, pretrese torba.

Istog dana, kosovski mediji izneli su drugačije navode, da je ovaj mladić uhapšen zbog „pevanja provokativnih pesama“, a potom se putem saopštenja oglasila i Kosovska policija navodeći da je hapšenje Jovanovića na Gazimestanu usledilo zbog „izazivanja razdora i netrpeljivosti“.

Povezane vesti:

U sredu konačna odluka u slučaju Rista Jovanovića

Apelacioni sud odbacio žalbu u slučaju Rista Jovanovića

Jednomesečni pritvor Risti Jovanoviću koji je uhapšen na Gazimestanu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.