Vučić na Severu Kosova: Vi ste deo naše države, Gazivode ne damo

18:40 – Vučić u Zubinom Potoku: Borićemo se za vas

Potrebno je da vodimo "mudru Miloševu politiku" i da imamo "dovoljno pameti da u sukobe ne ulazimo kada ne moramo" – poručio je premijer Srbije, Aleksandar Vučić, na predizbornom skupu Srpske napredne stranke u Zubinom Potoku, a na kraju svoje posete Severu Kosova i Metohije. On je, takođe, tokom posete ovom mestu, poručio da Srbija ne da jezero Gazivode u Zubinom Potoku, ali i da u ovom mestu "otprilike" znaju iz koje "kuhinje" je došao noćašnji napad na halu u kojoj se održavao današnji miting, ponovivši još jednom niz poruka koje je danas uputio tokom prethodnih poseta mestima na Severu KiM-a. Pored Vučića, na mitingu SNS-a govorili su i predsednik Privremenog organa opštine Zubin Potok i kosovski gradonačelnik ove opštine, Stevan Vulović, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin. 

Vulin: Uvek sam sa vama osećao ponos, a danas osećam stid; Premijer nijednom nije spustio glavu i "na njega ćete bombom i metkom"

"Mnogo sam hleba sa vama pojeo, mnogo smo čajni ukrstili, mnogo sam noći bio na barikadama sa vama, mnogo smo koraka prešli zajedno. Gazili smo duboke snegove i bili zajedno kada je bilo teško, preteško. I uvek sam sa vama osećao samo ponos, samo divljenje za hrabrost, snagu, za volju, za ljubav. Uvek do danas. A danas osećam stid! Stidim se čoveka koji je bacio bombu uoči dolaska srpskog premijera na srpsko Kosovo," rekao je Vulin. 

Vulin je, govoreći o Premijeru Srbije, kazao i da on "nikada nije prestao da misli na svoje Kosovo, na svoje Srbe na KiM-u".

"I kada su mnogi veliki Srbi spuštali glavu, on nije nijednom. I na njega ćete bombom i na njega ćete metkom! Na onog ko se od Kosova nikada pomerio, ni odmakao nije. Sve što je radio, radio je misleći kako će se odraziti na Kosovo i Metohiju!" – rekao je Vulin, takođe.

"Srbiji je, a posebno vama na Kosovu i Metohiji, više nego ikada potrebno da vodimo mudru Miloševu politiku, da imamo i najhrabrije ljude koji će uvek da štite našu zemlju, ali da imamo i dovoljno pameti da u sukobe ne ulazimo kada ne moramo," kazao je Vučić u Zubinom Potoku, pozdravivši, na početku svog obraćanja, suprugu Olivera Ivanovića – Milenu Ivanović, koja je prisustvovala mitingu. 

On je, takođe, poručio građanima KiM-a da će se "boriti za njih, jednako kao i za građane Beograda."

"Ono što mogu da vam kažem, ne svakoga dana, nego više puta svakoga dana – da mislimo i radimo ono što možemo i koliko možemo za naše Kosovo i Metohiju. Nikada nije ni blizu dovoljno, ali vam obećavam da ćemo da radimo uvek vredno, da ćemo da se borimo za vas i u Ibarskom Kolašinu, ovde u Zubinom Potoku, i za Srbe u Leposaviću, Zvečanu, Kosovskoj Mitrovici, u i svakom srpskom mestu jednako kao za građane Beograda," dodao je Vučić.

Đurić: "24. aprila celo Kosovo i Metohija u pobedu"

Direktor Kancelarije za KiM istakao je da su danas sve oči uprte na Kosovo i Metohiju.

"Oči cele Srbije, oči cele Evrope uprte su danas na Kosovo i Metohiju, na Zubin Potok. Molim vas da celoj Evropi pokažemo kako kuca srce Srbije, kako kuca za svoju zemlju," poručio je Đurić, dodajući:

"Mi ovde najbolje znamo koliko je važno da u Beogradu imamo jaku vladu. Koliko je važno da u Beogradu imamo političara koji je spreman da žrtvuje samog sebe potpuno, na svaki način, do kraja. Zato 24. aprila celo Kosovo i Metohija, svako naše mesto, svaka varoš, svaki zaseok u pobedu. Srbija pobeđuje!"

Premijer Srbije je danas boravio u Leposaviću, gde je posetio fabriku "Trepča" i razgovarao sa rukovodstvom ove fabrike, zatim manastir Banjsku, gde se sastao sa vladikom Eparhije Raško-prizrenske – Teodosijem i odgovarao na pitanja novinara. Vučić je potom posetio Kosovsku Mitrovicu, gde je Zdravstveni centar u ovom gradu proglašen Kliničko-bolničkim centrom i gde je otvoreno novo onkološko odeljenje, nova zgrada Medicinskog fakulteta i zvanično pušten u rad novi skener na odeljenju hirurgije ovog Kliničkog centra, a zatim i u studentskoj menzi ručao sa studentima.  

16:20 – Pričajte o svemu šta hoćete, ali Gazivode ne damo

U ovim trenucima premijer Srbije Aleksandar Vučić vraća se sa Gazivoda i iz opštine Zubin Potok, čime je završio današnju posetu Severu Kosova. Na brani jezera Vučić je rekao da Srbija ne da Gazivode, jer je ono od strateškog značaja za opstanak celokupnog srpskog naroda na Severu KiM-a, ali će se nastaviti sa tim da se vodom iz ovog jezera snabdevaju Albanci i napaja termoelektrana Obilić. Pored ove ključne poruke srpskog premijera, tokom obilaska tri opštine na Severu Kosova, Vučić je preneo i to da su Srbi na Kosovu i Metohiji deo srpske države, da Srbija nikada neće ostaviti Srbe na KiM-u, a da su kosovskometohijski Srbi na braniku srpske otadžbine, te da se Srbija njima ponosi, a ne stidi. On je takođe poručio da je Trepča – kičma opstanka naroda na Severu, da će srpska vlada sačuvati Trepču i prema njoj se odnositi kao prema svim privrednim subjektima u centralnoj Srbiji. On, po sopstvenom priznanju, nije od onih ljudi na političkoj sceni u Srbiji koji će da "cmizdre, plaču i kukaju". (Detaljniji izveštaj posete srpskog premijera Zubinom Potoku uskoro)

Premijerov odgovor "Srbima koji su bacili bombu": Zubin Potok zna iz čije je "kuhinje" došao napad; boriću se i za vas i vaše porodice da budete srećniji i zadovoljniji; hoćemo Srbiju protiv mržnje

Premijer Srbije se i u Zubinom Potoku, na konvenciji SNS-a, osvrnuo na noćašnji napad na halu u kojoj je i govorio u ovom mestu. On je rekao da u Zubinom Potoku – "otprilike" znaju iz koje "kuhinje" su došli i bomba i rafali.

"Moj odgovor tim našim Srbima koji su na takav način želeli da me dočekaju je – neka vam je Bogom prosto, boriću se i za vas i vaše porodice da živite na svojim ognjištima i da budete srećniji i zadovoljniji nego danas," dodao je on, istakavši i da "neće više ni reč o tome", te i da želi "Srbiju protiv mržnje".

I posle bombe i rafala nismo ih pomenuli nijednom rečju, ime im nismo izgovorili, jer hoćemo ujedinjenu Srbiju, Srbiju protiv mržnje, a ne Srbuju mržnje, hoćemo Srbiju jedinstva i pobede, rekao je Vučić. 

"Za nas je jezero Gazivode i hidro-energetski potencijal od velikog značaja. Vodne potencijale i kapacitete najvećim delom koriste Albanci za termo-elektranu Obilić i za svoje stanovništvo. Ono što je za Srbiju važno i za kosovsko-metohijskeSrbe to je da smo mi uvek nudili različite vrste dogovora, ali dogovore koji ne bi značili puno uzimanje, ili otimanje iz srpskih ruku iz mnogo razloga, jer to je od strateškog značaja za opstanak celokupnog srpskog naroda na Severu KiM-a," rekao je Vučić na brani Gazivoda. 

Međutim, Vučić tvrdi da prištinska strana takve dogovore nije htela da prihvati do sada, ali i da Srbija od, kako je rekao, tako strateški važnog resursa, ne može da odustane:

"Videćemo šta i kako će biti ubudućnosti. Ali, ono što je naša pozicija je da mi od tako strateški važnog resursa ne možemo da odustanemo. Uvek smo spremni da isporučujemo vodu albanskoj strani i nikakvih problema s tim nismo imali do sada i neće biti ni u budućnosti."

Vučić je dodao:

"Ali, ne možete nešto što je gradila država Srbija i nešto što je narod odavde i čuvao i gradio i na tome radio – da oduzimate tako što ćete jednim potpisom da dogovorite, ili zato što je neko smislio da to pripada njemu, a da za to nema nikakvog pravnog osnova. Ja sam svojevremeno u Briselu govorio – pričajte o svemu šta hoćete, ali Gazivde ne damo. Mi te razgovore posle toga nismo nastavljali, a naša pozicija se nije promenila."

13:15 – Vučić na Severu Kosova: Ponosimo se vama, vi ste na braniku otadžbine

Mi se vas nikada nećemo odreći. Mi se vama ponosimo, a ne stidimo vas se. Vi ste na braniku otadžbine i oni sa kojima ćemo uvek da budemo. Klinički centar u Kosovskoj Mitrovici biće jedan od najboljih i sa najstručnijim ljudima u našoj Srbiji – ključne su poruke premijera Srbije, Aleksandra Vučića, u Kosovskoj Mitrovici – upućene Srbima na KiM-u. Vučić je u, danas proglašenom – Kliničko-bolničkom centru u ovom gradu otvorio novo odeljenje onkologije, zvanično pustio u rad skener na odeljenju hirurgije, te otvorio novu zgradu Medicinskog fakulteta. Istovremeno, ministar sporta i omladine, Vanja Udovičić, uručio je studentima mitrovičkog univerziteta 13 stipendija iz Fonda za mlade talente. 

"Dozvoljavaćemo uvek da napravimo izuzetak kada je u pitanju Kosovska Mitrovica i što se zapošljavanja tiče. Ne mogu da vam obećam kule i gradove, med i mleko – to mogu da rade neozbiljni i neodgovorni ljudi, ali sam siguran da će se polako i stabilno popravljati vaš životni standard. Što se tiče Srbije, mi nismo nikada odustajali, iako mnogi nisu verovali i iako je bilo i paničnih i političkih reakcija," rekao je Premijer Srbije. 

On je istakao i da situacija za Srbiju "nije ni malo laka", ali i da onoliko koliko Srbija bude snažna u Evropi i svetu i ekonomski snažna – toliko će moći "glasnije, čvršće, istrajnije i snažnije da štiti interese našeg naroda na KiM-u."

Većina naroda uz svoju Srbiju. Glupo je da bacite bombu na srpskog premijera, a da kažete da je to država Srbija

Srpski premijer se, takođe, još jednom osvrnuo na noćašnji napad na halu u kojoj će tokom popodneva govoriti na mitingu svoje stranke:

"Što se tiče naše politike. Svašta se dešavalo. Moram da priznam da je prilično glupo da bacate bombe na srpskog premijera, a da hoćete da kažete da je to država Srbija, pa vam smetaju institucije sopstvene države. Ali, šta da radite, sve što vidite – nisam se, ne naročito, već ni malo uplašio, zato što ja znam da ima pojedinaca, psihopata, uvek i svuda, u svakom narodu. Većina naroda je uz svoju državu, većina naroda je uz svoju Srbiju…"


Pročitajte još:

Nenad Đurić: Premijer je apsolutno bezbedan na Severu, angažovano više od 300 policajaca KP-a

"Vi ste ti sa kojima ćemo uvek da budemo i sve što država Srbija može da uradi, sve što država Srbija može da pomogne, a da ni na koji način ne uvredi nikoga drugog, ne uradi ništa protiv nekoga drugoga – mi ćemo to da radimo. I radićemo, veruj te, i efikasnije i bolje, nego što su drugi radili, te rezultate će te da vidite na svakom mestu," dodao je Vučić. 

On je istakao i da je u politici najvažnije "koji rezultat piše" na kraju.

"Ja dobro znam da ni malo nisam šarmantan, nikad se ni ne smejem, ni na šta ne ličim kad me gledate takvog stalno mrzovoljnog. Ali, na kraju, broji se ono što piše na semaforu, a to je – šta smo uradili za naše bolnice, naše škole, i, ako hoćete, i za naše crkve, našu decu. Tim rezultatom, siguran sam da ću vam izmamiti više osmeha na lice i da će ti rezultati biti sve bolji," rekao je Vučić i dodao: 

"Hoću da se vama zahvalim na čvrstini i istrajnosti. Ovaj Klinički centar biće jedan od najboljih, najopremljenijih i sa najstručnijim ljudima u našoj Srbiji."

On je pojasnio i da je oko 640.000 evra uloženo u onkološko odeljenje Kliničkog centra, kao i u novi skener, te da je to veliki novac, ali i da će se ulaganja nastaviti.

Nakon posete Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici, Vučić je ručao sa studentima u istom gradu. On će, takođe, obići jezero Gazivode, te učestvovati na mitingu SNS-a u Zubinom Potoku. 

11:30 – Kosovska Mitrovica: Zdravstveni centar proglašen Kliničko-bolničkim centrom 

Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, proglasio je Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici – Kliničko-bolničkim centrom. 

"Od danas je Zdravstveni centar – 'Kliničko bolnički centar Kosovska Mitrovica'. Ja vam čestitam na tome, želim vam svu sreću, nastavićemo dalje da radimo, da se borimo zajedno i siguran sam da ćemo uspeti," rekao je Lončar. 

Nakon Lončara, okupljenima su se obratili i direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica, Milan Ivanović, kao i premijer, Aleksandar Vučić, koji će, potom, posetiti i novu zgradu Medicinskog fakulteta koja se nalazi u krugu ovog zdravstvenog centra. 

11:20 – Vučić u Kosovskoj Mitrovici: Otvorio odeljenje onkologije, novi skener na odeljenju hirurgije

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, u ovim trenucima je u Kosovskoj Mitrovici. On boravi u poseti mitrovičkom Zdravstvenom centru, gde je otvorio odeljenje onkologije i zvanično pustio u rad skener na odeljenju hirurgije ove bolnice  – kupljen od donacije Republike Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 

Dočekao ga je veliki broj zdravstvenih radnika, uz rukovodstvo ove bolnice, a u ovim trenucima se okupljenima obraća srpski ministar zdravlja, Zlatibor Lončar. 

10:50 – Vučić na putu ka Kosovskoj Mitrovici. U Banjskoj: Povratak tradiciji, najveća obnova manastira u poslednjih 70 godina 

Premijer Srbije je pre desetak minuta završio posetu Banjskoj. On je sa sveštenstvom i Vladikom Teodosijem razgovarao u samom manastiru, kao i u konaku manastira, a njih dvojica su se javnosti  između dva razgovora obratili medijima.Vučić je trenutno na putu za Kosovsku Mitrovicu, gde će posetiti Zdravstveni  centar.

Vladika Teodosije, koji se prvi obratio, istakao je da je najveća obnova manastira u poslednjih 70 godina upravo sada usledila od strane srpske vlade i premijera.

Vučić o noćašnjem bacanju bombe na halu u Zubinom Potoku: "Nisam od onih ljudi na političkoj sceni u Srbiji koji će da cmizdre, plaču i kukaju…Evo mene stižem u Zubin Potok danas, taman da se sekiraju još malo."

"Nije samo bačena bomba kako saznajem, trojica junaka su se pojavila, jedan je bacio bombu, ispalio rafal iz automatske puske, prava bomba M75 je eksplodirala i mogla je da ubije ko zna koliko ljidi, jer tamo je bilo deset ljudi koji su radili na postalvljanju bine, nasumično je ispaljen, rafal. Da me niste pitali, ja ne bih govorio o tome. Ja nisam od onih ljudi koji na političkoj sceni u Srbiji koji će da cmizdre, plaču i kukaju i koji će u tome da prepoznaju delo svojih političkih protivnika. Prepustio sam nadležnim organima da vide mogu li to da ustanove, iako nisam siguran da će to ikad moći da ustanove, ali se nadam da hoće i verujem u to, a što se mene tiče, ja ću i tamo da idem i svaki put ću da dolazim na Kosovo i Metohiju i u bilo koje mesto. Smešno mi je to, ja se pitam šta je u glavama tih ljudi. Nisam fasciniran njihovom hrabrošću, u tri noću bacaš bombe, pucaš. Evo mene stižem u Zubin Potok danas, taman da se sekiraju još malo.

Mi kao eparhija Raško-prizrenska i sam narod ne bismo mogli da učinimo ovoliko za obnovu da nemamo podršku naše vlade i premijera, istakao je Teodosije u dobrodošlici.

Vučić je ponovio da je upravo manastir Banjska bio jedan od najlepših srpskih manastira i izrazio zadovoljstvo što manastir danas izgleda mnogo drugačije nego ranije, podsećajući na proširenje kapaciteta i razvoja turističkih potencijala preko projekta Rajska banja, kojom se obnavlja sama banja Banjska, ali najavljujući i proizvodnju banjskog piva, nakon brendiranja hočanskog vina. 

"To je povratak tradiciji," rekao je Vučić, otkrivajući da su ga upravo iguman manastira Danilo i vladika Teodosije upoznali sa tim da se tokom srednjeg veka u srpskim manastirima proizvodila medovača i pivo. Vučić je dodao da je važno da se učini da ovi projekti budu ekonomski isplativi, ali da ove turističke potencijale koriste i sami Albanci.

Vučić je i u Banjskoj ponovio ključne poruke iz jutrošnjeg razgovora sa rukovodstvom Trepče u flotaciji u Leposaviću, a to se odnosi na planove da se ove godine, najverovatnije u Zvečanu izgradi fabrika baterija i akumulatora u kojoj bi se zaposlilo između 210 i 220 radnika.

"To je ono što najbrže može da se uradi, a onda, da ne nestanu pare kao što su to neki ranije radili, da vidimo metalurgiju kako i koliko možemo da pomognemo," istakao je premijer.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da se "naslušao priča lažnih patriota, a kad su uložili nešto novo u crkvu, ili neki pogon na Kosovu i Metohiji", te da je to "lepa priča, ali za kafanu".

Zvanična poseta srpskog premijera Prištini: "Neće biti ništa od toga"

Na pitanje albanskog novinara – kada će kao premijer zvanično posetiti Prištinu, te da se to možda može dogoditi u petak, jer je tada inauguracija novog kosovskog predsednika, Vučić je odgovorio:

"Sačekajte nas tamo na ulazu u Prištinu, pa da vidite. Neće biti ništa od toga, i neće toga dugo biti, a možda neki novi premijer…da se nadate nekom novom premijeru u Beogradu, onda vam se ti snovi ostvare."

Možda neki iz opozicije? 

"Možda, možda. Nemam ja ništa protiv. Nadajte se, može to i da vam se desi, ali ne bih se mnogo kladio na to," odgovorio je Vučić. 

"Mi ćemo na ozbiljan način da se bavimo budućnošću našeg naroda, da ga zaštitimo i da gledamo da ti ljudi mogu da žive bolje i da zarade svoj novac, nikome da ne pretimo, ali da radimo na ozbiljan način," kaže Vučić.

Brisel je mesto gde se razgovara o imovini, ne prihvatamo ultimatume

Na pitanje kako će se pregovarati o imovini, ako je premijer Kosova rekao da se oko toga ne pregovara, jer se radi o imovini Kosova, Vučić kaže:

"Ako kaže gospodin Mustafa da neće da razgovara, u redu je. Mi hoćemo da razgovaramo. Ja mislim da je rezultat razgovora i dogovora uvek bolji rezultat, nego nečija jednostrana odluka. Ako bi mi Isa Mustafa pokazao, evo ovde – u Banjskoj, jedan kamen koji je uložio, ja bih voleo da mi to pokažete, ja mogu da vam pokažem mnogo kamenja ovde u koje sam čak i ja uložio."

Vučić je naglasio da ne "želi da ulazi i teške političke prilike u Prištini i time nanosi štetu Mustafi".

"Ja mislim da je Brisel mesto gde treba da razgovaramo o imovini, mi nismo prihvatali ultimatume prištinske strane, niti ćemo, mi nismo Prištini postavljali nikakve ultimatume."

Sasvim sam siguran da nema radne obaveze kod ljudi koji su došli, proverićete i posle izbora, a sve ispod 50% osvojenih glasova na KiM-u za SNS bio bi neuspeh

Iako je odbio da odgovara na stranačka pitanja, Vučić je naglasio da je "sasvim siguran da danas ne postoji radna obaveza kod ljudi koji ga dočekuju tokom ove posete," odnosno da se radi o simpatizerima stranke.

"A proverićete i posle izbora po broju osvojenih glasova," rekao je Vučić, procenjujući da bi sve ispod 50 odsto osvojenih glasova na KiM-u bio neuspeh.

40% Briselskog sporazuma se tiče ZSO, suštinski mnogo više

Na pitanje o tome kada će ZSO biti formirana, Vučić naglašava da je važno da Briselski sporazum bude ispunjen.

"6 od 15 tačaka se tiče ZSO, to je 40 odsto, suštinski mnogo više od toga. Želim da verujem da će Priština da ispuni svoje obaveze. Oni su stavili svoj potpis. Ja kada na nešto stavim potpis, onda to znači da će biti ispunjeno. Mi držimo i svoju reč, a kamoli potpis i za nas to mnog znači. Ja verujem da će i međunarodna zajednica gledati i da poštuje sebe, jer oni su bili ti koji su posredovali u tom razgovoru. Mi želimo potpunu primenu sporazuma od avgusta 2015 i briselskog aporazuma."

Na potpitanje da li je to ipak "nemoguća misija" prema oceni "nekih" a nakon odluke Ustavnog suda Kosova, Vučić kaže:

"Ako bismo ulazili u te priče oko ustavnog suda, čekajte – pa da se ustavni sud Srbije izjasni o svemu pa da vidimo dokle smo stigli i pitam se, a što su onda neki potpisivali i učestvovali u razgovoru?" On je naglasio da veruje ipak da će Priština ispuniti svoje obaveze.

09:49 – Vučić razgovara sa Teodosijem u manastiru Banjska

Srpski premijer Aleksandar Vučić stigao je u manastir Banjska. Sačekao ga je vladika Raško-prizrenske eparhije Teodosije zajedno sa starešinstvom manastira i u ovim trenucima on sa njima razgovara u samom manastiru. Ministri koji se nalaze u premijervoj pratnji, stigli su prethodno, gde su zajedno sa novinarskim ekipama i okupljenim stanovništvom dočekali premijera.

09:05 – Vučić posetio flotaciju u Leposaviću, na putu za manastir Banjska

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, stigao je jutros, nešto malo posle 8 časova, u Leposavić, na Sever Kosova. U krugu Trepčine flotacije dočekali su ga radnici i simpatizeri. Oni su pored zeleno-crnih zastava Trepče, nosili zastave Srbije, kao i transparente na kojima su ispisane poruke dobrodošlice. Vučić je obišao pogone i razgovarao sa fabričkim rukovodstvom. Trenutno se nalazi na putu za manastir Banjska, a potom ide u Kosovsku Mitrovicu. A na halu u Zubinom Potoku u kojoj je predviđeno da Vučić gostuje danas poslepodne, noćas je bačena bomba.​

Sa Vučićem u pratnji su, pored direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar sporta Vanja Udovičić, ministar za socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin, kao i ministri u kosovskoj vladi – Ljubomir Marić i Dalibor Jevtić. Tu je i, sada – poslanik u skupštini Srbije – Krstimir Pantić i srpski oficir za vezu za Prištinom Dejan Pavićević. Brojne novinarske ekipe došle su organizovanim prevozom iz Beograda, takođe.

Vlada Srbije sačuvaće Trepču, odnosićemo se prema Trepči kao prema svim privrednim subjektima u centralnoj Srbiji. Trepča – kičma opstanka naroda na Severu

Obraćajući se po dolasku u flotaciju Trepče okupljenim radnicima i simpatizerima, Vučić se zahvalio i pozdravio rudare. Istakao je da se "pribojava" pokušaja sa kosovske strane da se izglasa poseban zakon kojim bi, kako je premijer rekao, "Trepču pretvorili u javnu svojinu tzv. Republike Kosovo", ali da je  "odbijen prvi pokušaj kada su Trepču želeli (kosovska vlast, prim.red.) da prikažu kao svoju imovinu".

"Ono što je naš posao i ono što sam došao u Trepču da kažem jeste da ćemo insistirati u Briselu, ne vređajući nikoga, ne izgovarajući prevelike reči, jer od tih prevelikih reči videli smo kako su se stvari u prošlosti odigravale, ali da im jasno stavimo do znanja da Srbija ne da neće u tome da učestvuje, već da to nećemo da dopustimo. Ovu flotaciju ovde, i Crnac i Belo brdo, zna se ko je gradio i ko u njima radi," istakao je Vučić, obrazlažući dalje planove za ovaj nekadašnji industrijski gigant:

"Mi ćemo sa rukovodstvom Trepče kao Vlada Srbije – sačuvati Trepču, i gledaćemo da uložimo u Trepču i u Jalovište novo, koje vam je potebno. Odnosićemo se prema Trepči kao prema svim privrednim subjektima u centralnoj Srbiji. Koliko je novca potrebno za Jalovište, za novo već se dogovaramo, da vidimo koliko je potrebno za metalurški kombinat u Zvečanu, to je mnogo veća investicija, da vidimo za fabriku baterije kako i na koji način."

Vućić je uveravao radnike da će Srbija naći način da pomogne da radnici zadrže posao.

"Trepča je, rekao bih, kičma opstanka našeg naroda na Severu Kosova, i ovoliko koliko god Vlada Srbije može, mi ćemo da pomognemo, ne samo opstanak i ostanak radnika u Trepči, već napredak Trepče kao kompanije, da Trepča bude još mnogo uspešnija da ima još više ovakvih mašina, i da imate najmodernije mašine i uveren sam da to donosi dobro ne samo Leposaviću, ne samo Zvečanu, ne samo celom Severu Kosova, već to donosi dobro celoj Srbiji," zaključio je Vučić u svom obraćanju.

Svoj narod na KiM-u nikada nećemo ostaviti, vi ste deo naše države

Svoj narod na KiM-u nikada nećemo ostaviti, brinućemo uvek o vašoj bezbednosti i o vašoj sigurnosti, brinućemo uvek i na svaki način. Mi smo deo istog naroda, vi ste deo naše države, uvek i na isti način ćemo da se ponašamo i nikakvu razliku nećemo da pravimo, rekao je na samom kraju svog prvog obraćanja na Severu Kosova danas, srpski premijer.

"Ujedinjeni možemo sve – Aleksandar Vučić- Srbija pobeđuje"

Ulice Severne Kosovske Mitrovice su, od kada je najavljenja poseta Premijera, obleplljivane plakatima sa likom Aleksandra Vučića i predizbornom parolom Srpske napredne stranke "Ujedinjeni možemo sve – Aleksandar Vučić- Srbija pobeđuje". Takođe, na putu od Severne Mitrovice pa do najsevernije opštine na Severu -Leška, mogu se videti i bilbordi sa, takođe, Vučićevim likom i rečima – "Predsedniče Vlade, dobrodošao na srpski Kosmet."

Vučić počasni građanin Leposavića od 2013

Tokom poslednje posete Leposaviću 2013. godine, tada kao "prvi potpredsednik Vlade", Vučić je proglašen za počasnog građanina ove opštine. 

Bomba noćas na halu u Zubinom Potoku gde je planirano da Vučić govori danas

A na halu u Zubinom Potoku u kojoj je predviđeno da Vučić gostuje danas poslepodne, noćas je bačena bomba. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je u izjavi za RTS da se radi o "terorističkom činu". ĐuriĆ je opisao osobu koja je noćas navodno bacila bombu i izneo podatak da je proteklih dana bilo "određećih hapšenja" na Kosovu osoba koje su uhvaćene sa velikom količinom eksploziva a to su slučajevi koji su se doveli u vezu sa napadom na "život našeg predsednika vlade".

O ranijim posetama i najavama

Iako su se opštinske institucije na Severu pripremale za posetu Premijera krajem februara, ona se tada nija desila, a direktor Kancelarije za KiM je najavio posetu Premijera za dvadesetak dana, kao i to da će obići i južne sredine.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je nakon potpisivanja četiri sporazuma u avgustu 2015. rekao da će posetiti svih 10 srpskih opština koje će ući u ZSO. On je Srbima na KiM-u tada i čestitao formiranje ZSO-a.

"Mislim da smo odličan posao obavili za naš narod, obelodanićemo sve sporazume. Ići ću na Kosovo i Metohiju, u svih 10 srpskih opština, i govoriti našem narodu, i mislim da će biti zadovoljni onim što smo postigli," rekao je tada Vučić.

Poslednji put, srpski premijer posetio je Kosovo i Metohiju januara 2015. O toj poseti možete detaljnije čitati na našoj tematskoj podstranici "Vučić na Kosovu i Metohiji".Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.