Zubin Potok: Bomba na halu u kojoj je predviđeno da gostuje Vučić; Đurić: Čin terorizmaVučić stigao na Sever Kosova: Vi ste deo naše državeNa halu u Zubinom Potoku u kojoj je predviđeno da danas gostuje srpski premijer Aleksandar Vučić bačena je bomba, javio je rano jutros specijalni izveštač RTS-a. RTS je javio detalj, koji u najavi posete za medije do sada nije bio saopšten – da je planirano da se Vučić u 15 časova obrati javnosti iz ovog mesta. Nema povređenih. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da se radi o "terorističkom činu". Iako se u vladi Srbije "razmatraju sve opcije" u vezi sa gostovanjem Vučića, poseta nije otkazana, ali će konačnu odluku doneti specijalni štab specijalnih policijskih snaga Srbije. Đurić je opisao osobu koja je noćas navodno bacila bombu i izneo podatak da je proteklih dana bilo "određenih hapšenja" na Kosovu osoba koje su uhvaćene sa velikom količinom eksploziva a to su slučajevi koji su se doveli u vezu sa napadom na "život našeg predsednika vlade".

Bomba je bačena oko tri sata iza ponoći, a pucano je i iz automatskog naouružanja. U hali je u vreme napada bilo deset radnika koji su montirali binu. Nije bilo povređenih i svi radnici su sada bezbedni.

Kosovska policija izašla je na lice mesta i uviđaj je u toku.

Đurić: Teroristički čin

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji se već nalazi na Severu Kosova, ocenio je, takođe u izjavi za Radio televiziju Srbije – da je reč o "terorističkom činu". Prema njegovim saznanjima, napad je izvela grupa lica i njihov identitet, za sada, nije poznat.

"Prvi policijski nalazi govore da je reč o organizovanom napadu u kome je učestvovalo više osoba. Jedan čovek, oniži, oko 1,70 cm je bacio eksplozivnu napravu. On ili njegovi saučesnici su otvorili vatru iz automatskog naoružanja," rekao je Đurić, potvrđujući i da je regionalna Kosovska policija, na čelu sa komandantom Nenadom Đurićem, aktivirala tzv. gvozdeni prsten, odnosno najviši stepen bezbednosti.

"Nema sumnje da je reč o izuzetno opasnom činu, izuzetno opasnom terorističkom aktu. Mi u ovom trenutku ne možemo znati da li je ovo uradio neko sa ove ili one strane. Ovo može da ima veoma ozbiljne i veoma dalekosežne posledice," istakao je Đurić, dodajući da je sa Premijerom "u stalnom kontaktu", da je "o ovome" sa njim razgovarao više puta, ali se pripreme za Vučićev dolazak nastavljaju – "za sada, sve što je predviđeno da se desi". Ipak, konačna odluka da li će Vučić i doći uslediće nakon konsultacija sa srpskim policijskim specijalcima i specijalnim štabom policije.

Đurić je na kraju dodao da je proteklih dana bilo "određenih hapšenja" na Kosovu osoba koje su uhvaćene sa velikom količinom eksploziva a to su slučajevi koji su se doveli u vezu sa napadom na "život našeg predsednika vlade".

Kosovska policija: Podignut stepen bezbednosti na najviši nivo, vlada Srbije "razmatra sve aspekte", poseta nije otkazana

Kosovska policija podigla je stepen bezbednosti u Zubinom Potoku na najviši nivo.

RTS javlja i da u vladi Srbije "razmatraju sve aspekte održavanja zakazanog skupa", ali tvrde i da poseta premijera Kosovu i Metohiji nije otkazana.

Foto: Tanjug, automobil oštećen u noćašnjem napaduPrema planu,  Aleksandar Vučić, posetu Severu Kosova bi trebalo da započne već u 8 časova ujutru, posetom flotaciju Trepče u Leposaviću. Ona se, kako je planirano, nastavlja posetom manastiru Banjska, Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici, i konačno – Zubinom Potoku. 

Ove nedelje kamenovane su i prostorije SNS u Leposaviću, a tada je Marko Đurić, koji je boravio i tokom nedelje u ovoj opštini rekao da postoje indicije da iza ovoga stoje određene političke grupacije. 

 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.