Vučić: Makedonija će glasati za Kosovo u UNESCO-u

Ja vam kažem Makedonija će glasati za Kosovo u UNESCO-u – tvrdi predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. U Dnevniku RTS-a govorio je o iznenadnoj i hitnoj odluci srpske vlade da povuče kompletno srpsko diplomatsko osoblje iz Skoplja.

Kaže da će podržati "svaku tešku odluku" Vlade Srbije "kad god misli da su u pravu" i da "bude kriv zajedno sa njima ako treba". 

Podseća na slučaj odluke francuskog suda da pusti na slobodu Ramuša Haradinaja u Francuskoj koji je uhapšen po Interpolovoj poternici i zahtevu Srbije. Tada je ambasador Srbije u Francuskoj pozvan na hitne konsultacije, otkazano je gostoprimstvo francuskoj ambasadorki u Srbiji i uručena joj je protestna nota, a službenici Vlade na tri meseca nisu putovali u ovu zemlju.

Vučić o Tahiri: Rekao sam joj 'ajde izađi napolje sad i morala je da izađe

Vučić se osvrnuo i na jučerašnju izjavu kosovske ministarke za dijalog u tehničkom mandatu, Edite Tahiri, o unutrašnjem dijalog o Kosovu. Kaže da "ne može da komentariše to što govori Edita Tahiri", ali, ipak, dodaje:

"Ja bih rekao nešto drugo što je mnogo važnije. Prosto izgubi svaki smisao ako uđete u neku vrstu komentarisanja njenih izjava. Jedanput sam joj rekao u Briselu na pregovorima 'ajde izađi napolje sad i morala je da izađe napolje, jer nisam hteo da nastavim razgovore. Prosto ponekad nema smisla da slušate i odgovarate. Dakle, bolje da ćutim i ništa ne kažem."

"I šta se desilo? Pa, nije se desilo ništa, ali smo bar obraz sačuvali, pa nismo morali da kažemo super je što nam niste izručili Haradinaja, što ne poštujete naš pravni poredak, a poštujete neke tuđe pravne poretke," kaže Vučić.

Odluka o povlačenju srpskog osoblja iz Makedonije je, dodaje, bio način da "im kažemo – znamo šta sve činite".

"Mi ništa vama loše ne želimo, želimo vam sve najbolje, iako ste vi priznali Kosovo, iako ste vi ti koji ćete da glasate za prijem Kosova u UNESCO, jer je to jasna odluka makedonske vlade," ističe dalje Vučić i ponavlja da će Makedonija glasati za članstvo Kosova u UNESCO-u.

"Danas kažu da ne žele vodeću ulogu (o odlučivanju o članstvu Kosova), ali vam ne kažu da neće da glasaju za Kosovo u UNESCO. Ja vam kažem glasaće za Kosovo u UNESCO," ovo ističe Predsednik Srbije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.