Vučić iz Rima: Nadam se da ćemo da spustimo loptu oko svih događaja u regionu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Italije, Mateom Salvinijem da Italija želi da bude deo rešenja pitanja Kosova, a na predstojećem sastanku sa visokom predstavnicom EU, Federikom Mogerini, će joj poručiti da Evropa mora da ima jedinstven stav u vezi sa kosovskim taksama.

Komentarišući ishod sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Italije, Mateom Salvinijem, a na pitanje da li je bilo reči o Kosovu, predsednik Vučić je rekao da je njegov utisak da „možemo da računamo na Italiju kao iskrenog prijatelja“.

„Italija želi da bude deo rešenja, Italija hoće da pomogne na sve moguće načine. Italija razume poziciju Srbije, naše pozicije su različite, ali Italija razume poziciju Srbije“, rekao je neposredno pred put u Tiranu gde će prisustvovati Brdo – Brioni samitu.

Vačeras u Tirani i sa Mogerini

Pred večerašnji sastanak sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini, u Tirani, predsednik Vučić kaže da veruje da će „dobiti podršku za nastavak dijaloga“ što je u skladu sa njenim dosadašnjim stavom da je „ukidanje taksi conditio sine qua non za nastavak razgovora“. Sam predsednik će preneti Mogerini da Evropa mora da ima jasan stav prema odluci kosovske vlade o taksama.

Protesti zbog Vučića i Dodika

U Tirani je danas ogranak Samoopredeljenja organizovao protest zbog dolaska predsednika Aleksandra Vučića i člana predsedništva BiH, Milorada Dodika. Kosovski mediji javljaju da su se učesnici protesta sukobili sa policijom. Predsednik Vučić je pre puta za Tiranu poručio da ga ti protesti „ne impresioniraju“.

„Ja ću reći samo jednu stvar, dakle ne možete da razgovarate i zato ponekad neko misli da imamo velike frustracije, sa nekim ko je potpisao nešto pre 13 godina. Ako ste potpisali CEFTA-u 2006, a Srbija vam čak ni 2008. kada ste doneli protiv pravnu odluku o otcepljenju od njene teritorije, uzimanju dela teritorije, Srbija vam ni tada nije ukidala pravo da nešto prevozite do teritorije centralne Srbije, da bilo šta napravite poštujući CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Ne možete to da radite, i to mora da bude jasan stav Evrope. Kada bude bio jasan stav Evrope, onda će Priština to morati da poštuje, to nije pitanje njihove tvrdoglavosti ili hrabrosti već snage i jasnoće stava Evrope. U to ne može niko da me ubedi da je drugačije“, rekao je Vučić medijima.

Inače, Mogerini koja je već u Tirani je izjavila da je odluka o taksama „stvorila toksično okruženje“ i da ona predstavlja „kršenje postignutih sporazuma“.

„Ukoliko se takse ukinu, odmah ću pozvati na novi sastanak u sklopu dijaloga. Bio bi to težak, ali možda i produktivan sastanak. Međutim, u odsustvu dobrog okruženja, ne vidim kako možemo da nastavimo. Dakle, odgovornost je na kosovskim institucijama“, rekla je Mogerini, prenosi Koha.

Bez obzira na ishod sastanaka u sklopu Brdo – Brioni procesa koji se organizuju u Tirani, predsednik Srbije poručuje da su svi sastanci na regionalnom nivou važni za stabilnost.

„Svaki sastanak na regionalnom nivou, makar ne doneo nikakve rezultate, donosi neku vrstu stabilizaciju odnosa i prilika. I nadam se da ćemo kroz razgovore koje ćemo imati uspeti da makar neke od nedoumica, dilema i problema da rešimo ili da bar malo spustimo loptu oko svih događaja u našem regionu. Ako to uspemo, veliki rezultat“.

Dok predsednik Vučić iz Rima šalje poruku o stabilnosti i potrebi za „spuštanjem lopte“, kosovski predsednik Hašim Tači iz Tirane poručuje da treba stvoriti „albanski prostor bez granica“ i „pripojiti Preševo, Bujanovac i Medveđu Kosovu“. O tome čitajte u podsebnoj vesti Tači i Rama ponovo o „ukidanju granica“: Potrebno stvaranje albanskog prostora bez granica.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.